Soğuk kış günlerinin ardından güneşin sıcaklığını hissettirdiği bahar aylarında havada uçuşmaya başlayan polenler alerjik hastalıkları olan kişilerin kâbusu olabiliyor.
Polenlerden korunmak, özellikle bahar mevsiminde çok kolay değil. Ancak alınabilecek küçük önlemlerle yaratacağı etkiyi azaltmak mümkün. Anadolu Sağlık Merkezi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hişam Alahdab özellikle bu aylarda alerjik rahatsızlıklardan korunmanın yollarını anlatıyor…
Bahar alerjisi nedir?
Bahar aylarında hava sıcaklıklarında ve mevsim koşullarında yaşanan değişim vücutta bazı alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Bu reaksiyonlar bahar alerjisi olarak adlandırılıyor.
Bahar alerjisi belirtileri
Özellikle bahar aylarında ortaya çıkan çiçek tozları; astım, bronşit, alerjik nezle, göz nezlesi, kaşıntı gibi rahatsızlıkların tekrarlamasına ve artmasına sebep olabiliyor. Ancak alerjik rahatsızlıkları olan kişilerin, korkmanın aksine alabilecekleri basit önlemlerle korunarak bu dönemi kolayca atlatabilmeleri mümkün.
Vücut bahar ayını şaşırarak karşılıyor!
İnsan vücudunun kendine özel bir yapısı var. Buradaki dengeler çok hassas. İç ve dış etkenler vücudun biyolojik yapısını yakından etkiliyor. Dış etkenlerden en önemlisi ise sıcaklık ve soğukluk farklılıkları. Kış şartlarına uyum sağlayan vücut havaların ısınmasıyla ve baharın gelmesiyle birlikte yeni bir uyum sürecine giriyor ve yaza hazırlanmaya başlıyoruz. Bu dönemde vücudun şaşkınlığı da başlıyor.
Bu şaşkınlığa bir de bahar mevsiminde karların erimesi, yağışların artması ve havaların ılımasıyla birlikte artış gösteren pozitif ve negatif elektrik yüklerini de ekleyebiliriz. Bu elektrik yüklerinden pozitif olan vücuda zindelik verirken, negatif olan ise yorgunluk, halsizlik ve gerginliklere neden olabiliyor. Havadaki elektrik yükü kırsal kesime oranla şehirlerde hava kirliliği, trafik ve çeşitli çevresel faktörler nedeniyle çok daha fazla görülebiliyor.
Bahar hastalıkları mevsim geçişlerinde artıyor
Mevsim geçişlerinde, çevre ve ev ortamlarında olan ısı değişimleri, havadaki iyonların artması, rutubet gibi değişimler, ağaçların ve bitkilerin çiçeklenmesiyle artan polenler, insanı fiziksel ve ruhsal yönden etkileyebiliyor. Bu aylarda bahara özel hastalıklar haline gelen bahar yorgunluğu ve alerjik rahatsızlıkların yanı sıra, soğuk algınlığı, saman nezlesi, astım, sinir bozukları, depresyon ve peptik ülser gibi mide rahatsızlıkları da artış gösteriyor.
Küf mantarları alerjiyi alevlendiriyor
Baharın gelmesiyle birlikte alerjik hastalıklar yoğunlaşmaya başlar. Bahar mevsimi özellikle polen alerjisi bulunan kişiler için oldukça sıkıntılıdır. Hemen her bitki çiçek açar ve polenlerini saçar. Polen ise alerji nedenleri arasında ön sıralarda yer alır. Saman nezlesi, alerjik konjuktivit, ürtiker türünde deri alerjileri, astım türünde nefes darlıkları polen alerjisi nedeniyle artar. Baharda alerji yaratan sadece polenler de değildir. Bahar yağmurları ve ısınan havalar nedeniyle küf mantarları da yoğunlaşır. Küf de alerji nedenleri arasında önemli yer tutmaktadır.
Bahar alerjisi nasıl geçer?
Alerji tedavisinde temel kural, alerji yaratan maddeden (alerjen) olabildiğince uzak durmaktır. Bunun için öncelikle alerji yaratan maddenin belirlenmesi gerekiyor. Alerji testlerinin yapılmasıyla belirlenen alerjenlerden uzak durarak ortaya çıkan şikayetleri de önlemek mümkün. Yaşam kalitesini yakından etkileyen polen alerjisi için birçok gelişmiş ülkede meteoroloji bültenleri sırasında polen haberleri de verilmektedir. Bölgelere göre hangi bitkilerin, günün hangi saatlerinde polen saçtığı bilindiği takdirde, o polenlere karşı alerjisi olan hastaların o saat diliminde dışarı çıkmamasıyla alerjilerinin alevlenmesi kontrol edilebilmektedir.
Alerjenlerin belirlenemediği ya da belirlenen alerjenlerden uzak durmanın mümkün olmadığı hallerde ortaya çıkan tabloya uygun ilaçların kullanılması ile de hastanın belirtilerini azaltıp rahat ettirmek mümkün olabilmektedir.
Alerjik rinit tedavisinde temel yöntem tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi alerjenden korunmaktır. Polen alerjisinde bu pek kolay değildir ve tam olarak gerçekleştirilemez.
Polenden korunmak için alınacak önlemler:
• Polenlerin en fazla uçuştuğu sabahları saat 05.00 ile 10.00 arası açık havaya çıkmayın. Ancak ağız ve burnu kapatan maskelerle çıkabilirsiniz.
• Polen zamanı açık havada spor yapmayın.
• Saçlar tozu tutar. Bu nedenle her akşam saçlarınızı yıkayıp duş alın. Böylece üzerinizdeki tozlardan arınabilirsiniz.
• Çocuklar sokaktan geldiği zaman üstlerini hemen değiştirmelerini sağlayın.
• Arabada giderken camları açmayın. Hava değişimi için klimadan yararlanın.
• Tatil için deniz kenarını tercih edin.
• Dışarıda gözlük ve şapka kullanın. Gözlükleri her gün akar suyun altında yıkayın.
Apple Store ve Google Play Store’dan indireceğiniz Anadolu Sağlık Online Servisler uygulamasıyla işlemlerinizi çok daha hızlı yapabileceksiniz.
Uygulamamızı şimdi indirirseniz anında dilediğiniz doktordan online randevu alabilir, test ve görüntüleme sonuçlarınıza kolayca ulaşabilir ve geçmiş doktor ziyaretlerinizi görüntüleyebilirsiniz.
Hastanemizde yatış işlemi yapacak olan hastalarımızın dikkatine,
Öncelikle Anadolu Sağlık Merkezi olarak birinci önceliğimizin hasta/hasta yakınlarımızın ve çalışanlarımızın sağlığı olduğunu belirtmek isteriz. Bu doğrultuda, dünyadan sonra Türkiye’de de Coronavirus (COVID–19) vakası görülmesinin ardından hastalarımızı ve refakatçilerimizi korumak ve güvenliklerini en üst seviyede tutmak amacıyla hastane yönetiminin aldığı önlemler çerçevesinde hasta ziyaretlerine bir süreliğine izin verilmeyeceğini paylaşmak isteriz.
Hastanemizde yatan hastalarımıza yalnızca bir refakatçinin eşlik etmesini önemle rica ederiz.