Baş boyun kanserlerinin belirtilerine dikkat!
Ortalama olarak yılda 900 bin kişi baş boyun kanserine yakalanıyor ve 400 bin civarında insan bu kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. Böyle ciddi bir sorunda erken tanının hayat kurtardığının altını çizen Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ziya Saltürk, “Özellikle baş boyun kanser belirtileri arasında yer alan ses kısıklığı, nefes darlığı, boyunda şişlik ve kitle oluşması durumlarında kulak burun boğaz muayenesiyle birlikte endoskopik değerlendirmeler yapılmalı” açıklamasında bulundu. Doç. Dr. Ziya Saltürk baş boyun kanserleriyle ilgili önemli bilgiler verdi.

Baş boyun kanser türleri; ağız içi kanseri, yutak kanseri, geniz kanseri, burun kanseri, gırtlak kanseri ve hipofiz bezi kanseri olarak karşımıza çıkabiliyor. Türkiye’de en sık gırtlak kanseri görülüyor ancak batılı ülkelerde ağız içi kanser türlerine daha sık rastlanıyor. Bu durumu da geniz bölgesinde oluşan kanser türleri takip ediyor. Baş boyun kanserlerinde en önemli faktör ise sigara kullanımı. Sigaranın bırakılması halinde bu bölgedeki kanserlerin oluşumu yüzde 95 oranında önlenebiliyor. Bununla birlikte nikel, odun tozu gibi çeşitli mesleği maruziyetler de önemli rol oynuyor. Bunun dışında yoğun kimyasal maddeler ile çalışan kişilerin ve marangozların maske kullanması oldukça önemli. Ayrıca tütsülü yiyeceklerden de uzak durulmalı. Özellikle reflü diyeti son dönemde üzerinde durulan önlemler arasında sayılabilir.
Ses kısıklığı, nefes darlığı ve boyunda şişliğe dikkat edilmeli
Baş-boyun kanserlerinin ilk belirtileri tümörün yerine göre farklılıklar gösterebiliyor. Ses kısıklığı, nefes darlığı, boyunda şişlik, kitle oluşması, bazen burun kanamaları, konuşmada bozulmalar ve dil hareketlerindeki kısıtlamaların tümü belirti olabilir. Hastanın şikayetlerine göre rutin kulak burun boğaz muayenesi yapılarak endoskopik değerlendirmeler yapıyoruz. Endoskopik değerlendirmelerde şüpheli alanları değerlendirip ona göre gerekli biyopsileri yapıp ardından tanıyı koyuyoruz.
Lazer baş boyun kanserlerinde yeni tedavi yöntemi olarak kullanılıyor
Baş boyun kanserlerinin tedavisinde temel olarak iki yaklaşım var. Kanser türüne bağlı olarak cerrahi ve radyoterapi uygulanıyor. Cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi gibi tedavi seçeneklerine eklenen immünoterapi de baş-boyun kanserlerinin tedavisinde umut vaad eden bir yöntem olarak kullanılıyor. Ayrıca, cerrahide yaygınlaşan lazer kullanımı da baş boyun kanser tedavilerinde kullanılan yenilikler arasında yer alıyor.

Prof. Dr. Ziya Saltürk,
eğitimini Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı. Uzmanlık eğitimini
ise Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Kliniği'nde gerçekleştirdi. 2006-2011
yılları arasında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Kliniği’nde
asistan doktor olarak
çalıştı. 2011-2013 yılları arasında Amasya Suluova Devlet
Hastanesi'nde zorunlu hizmetini tamamladı. 2013 yılından
itibaren Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Başasistan-Eğitim
Görevlisi olarak hizmet veren Doç. Dr.
Saltürk, 2019 yılının Kasım ayından beri Anadolu
Sağlık Merkezi’nde KBB hastalıkları uzmanı olarak görevini sürdürüyor.