Bayramda şeker tüketimine dikkat edin, bağışıklığınızı zayıflatmayın
Covid-19 virüsü dünyadaki tüm insanların yaşamında önemli değişiklikler meydana getirdi. Bu değişikliklerden biri de Ramazan ayı ve Ramazan Bayramı oldu. Bayramda ziyaretlerin kısıtlanmasının ve sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğunu hatırlatan Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Bayram havasını yaşamak için evlerimizde farklı ve çeşitli yemekler yapmak isteyeceğimiz aşikâr. Bayramda beyaz un ve şeker kullanılan yiyecekler ve hamur işleri aşırı tüketilmemeli. Biraz geç ve çeşitlendirilmiş bir kahvaltı, arada masum bir tatlı, meyve, ceviz, fındık, badem ve geç saate kalmayacak yine çeşitlendirilmiş fakat ağır ve kızartılmış olmayan akşam yemeği sağlıklı olacaktır. Şeker, bağışıklık sistemini baskıladığı ve zayıflattığı için, şekerli gıda tüketimine de dikkat edilmeli” önerisinde bulundu. İşte Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek’in önerileri...

Günlük rutin düzenin farklılaştığı, beslenmenin yaşam tarzı ve günlük düzenle oldukça ilişkili olduğu günlerdeyiz. Beslenme düzenimizin değiştiğini gözleme dayalı olarak tahmin edebiliyoruz. Bu konu hakkında üniversitelerde anket ve araştırma çalışmaları devam ediyor. Toplum sağlığı açısından beslenme durumumuzun nasıl etkilediğini önümüzdeki aylarda rakamlarla ifade edebiliyor olabiliriz. Enfeksiyonlardan korunmak veya hafif atlatmak için özellikle bu dönemde bağışıklık sistemini güçlü tutmak çok önemli.
Sosyal izolasyon için evlerde kalınan bugünlerde fizik aktiviteyi egzersizlerle sürdürebilmek ve sağlıklı yemekler yapıp uygun porsiyonlarda tüketmek mümkün. Hem bağışıklık sistemimizi güçlü tutabilmek hem de istemediğimiz kiloları almamak için bu konuda özenli olmak çok önemli. Zaten rutinde ve oruç tutarken sağlıklı ve yeterli beslenen kişilerde bayramda bir nebze yemeklerin kontrollü olarak çeşitlendirilmesi ve porsiyonların büyütülmesi sıkıntı olmayacaktır.
Şeker bağışıklığı zayıflatıyor
Tatlı, bayramların geleneksel yiyeceği. Fakat hamurlu ve şerbetli olanlar yerine mümkün olduğunca sütlü veya yoğurtlu tatlılar, dondurmalar, sıvı yağlı ve az şekerli yapılmış kekler, meyveli tatlılar tercih edilebilir. Unutmayalım ki basit şeker vücudumuzun hiç ihtiyacı olmayan ve hatta bağışıklığımızı baskılayan, zayıflatan bir gıda.
Yapılan bir araştırmalara göre salgının başından beri Türkiye’de erkeklerin %54’ü, kadınların %65 inde kilo artışları gözlenmiş. Verilere göre ortalama kişi başı 6,6kg artışı olduğunu görüyoruz. Ve biliyoruz ki fazla kilonun kronik hastalıklara neden olur, bağışıklık sistemimizi zayıflatır. Yoğun bakımda corona virus tedavisi gören hastaların %80 inin obez olarak saptanması bunu doğrular vaziyette.
Öğünlerde 2’şer dilimden fazla ekmek tüketmeyin
Şekerli yiyeceklerin yanı sıra hazır yiyecekler ve sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etlerin de tercih edilmemesi gerekiyor. Ekmeği öğünlerde 2’şer dilimin üzerine çıkmayın. Ekmeğin yerine pilav makarna gibi tahıl tüketmek isterseniz bir öğünde 4-5 yemek kaşığının üzerine çıkmayın. Et, tavuk, balık, hindi yemeklerinizi fırında veya tencerede pişirin. Yanına buharda pişmiş sebzelerle garnitür yapabilirsiniz.
Beslenmenizde yoğurt, turşu ve kefire yer verin
Ağır kremalı, katkılı soslardan ve kızartmalardan da kaçınılması gerekiyor. Özellikle çok çeşitli ve renkli sebze yemekleri, salatalar yapın. Baklagillere mutlaka yer verin. Haşlayıp salatalarınıza da ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı kullanmaya özen gösterin. Probiyotik açısından yoğurt, kefir, turşu, sirke gibi fermente ürünlere yer verin. Kahvaltıda bağışıklık için ve kaliteli protein açısından yumurtayı ihmal etmeyin.
Çay kahveyi yemekten bir saat sonra için
Çay-kahve tüketimi, yemekten 1 saat sonraya bırakılması gerekiyor. Günde açık ve şekersiz olacak şekilde 6 çay bardağını geçmeyin. Kahveyi ise 3 fincan ile sınırlayın. Günün sonunda sindiriminizi rahatlatmak için papatya, melisa, rezene çayları tüketebilirsiniz. Asitli ve şekerli içeceklerden uzak durun. Çok az şekerli limonata ve kompostolardan faydalanabilirsiniz.
Börek yerine tam buğday unla yapılmış krep tercih edilebilir
Börek yerine tam buğday unuyla yapılmış sebzeli krepler daha sağlıklı bir tercih olabilir. Karnabahar kısırı da bulgurdan yapılana göre çok daha faydalı. Karnabaharı robottan geçirdikten sonra çok az yağlı tavada biraz yumuşayana kadar çevirin. Sonra salça, taze soğan ve maydanoz gibi sebzelerle birleştirebilirsiniz.
Çocukların aileleriyle birlikte hazırlayabilecekleri ara öğün tarifleri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, evde çocukların aileleriyle birlikte mutfakta kolaylıkla yapabilecekleri kolay ve sağlıklı bir ara öğün tarifi de paylaştı:
Süt veya yoğurda muz veya çilek, yulaf ezmesi, pekmez ve cevizi ekleyip blenderdan geçirebilirsiniz. Donmuş muz ve çilekten de yapılabilir. Avokadoyu da isteğe bağlı olarak ekleyebilirsiniz. Besin öğesi içeriğini zenginleştirmiş olursunuz.
Atıştırmalık sağlıklı bir başka tarif de nohut cipsi. Haşlanmış nohutları istediğiniz baharatlarla harmanlayın. 180 derece fırına verin. Sağlıklı ve lifli atıştırmalık elde edin.

Dyt. Tuba Örnek, 1980 yılında Sakarya’da doğdu. Üniversite öğrenimini 2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde tamamladı. Daha sonra Kocaeli Üniversitesi’nde iki yıl diyetisyen olarak Nutrisyon Ekibi’nde çalışmalar yürütürken klinik ve poliklinik deneyimleri de oldu. Özel Kocaeli Akademi Hastanesi’nde yaklaşık dört yıl poliklinik ağırlıklı deneyiminden sonra 2011 yılında İstanbul’a yerleşerek Bayındır ve Medistate olmak üzere iki özel hastanede çalıştı. Evli ve bir oğlu olan Dyt. Örnek, 2016’dan bu yana Anadolu Sağlık Merkezi’nde Tamamlayıcı Tıp Merkezi Koordinatörlüğü görevinin yanı sıra Beslenme ve Diyet Bölümü’nde diyetisyen olarak da görevini sürdürüyor.