Behçet hastalığına dair bilmeniz gerekenler
Behçet hastalığı nedir?
Nedeni tam olarak bilinmeyen bir bağışıklık sistemi hastalığı olan Behçet Hastalığı, ağız ve cinsel organlarda ülserler, cilt, eklem, göz, damar ve sinir sistemi tutulumu ile karakterizedir. Vücuttaki bazı kan damarlarının iltihaplanmasına yol açan bu hastalık nadir olarak görülür. Hastalığın tanısının konulabilmesi için Behçet Hastalığı testi olarak bilinen Paterji testi uygulanır. Bu test için özel olarak oluşturulan çözeli deri altına enjekte edilir ve birkaç gün beklenir. Bu süre içinde cilt üzerinde kırmızı kızarıklıklar, irili ufaklı kabartılar oluşur ve bu kabartılar sivilceye benzeyen bir gelişim gösterirse Behçet Hastalığının varlığından söz edilebilir. Behçet Hastalığı hakkında en çok merak edilen soru bulaşıcı mıdır sorusudur. Genetik yatkınlığı olan hastalık bulaşıcı özellik taşımaz.
Behçet hastalığının belirtileri
- Ağızda tekrarlayan yaralar Behçet Hastalığı yaraları olarak bilinir ve hemen hemen her hastada görülür. Aft şeklinde olan yaralar yuvarlak şekle sahiptir ve içi beyaz etrafı kırmızı renklidir.
- Erkeklerde peniste ve testis torbasında kadınlarda ise dış genital organlarda ağız yaralarına benzeyen aftlar çıkar. İyileştikten sonra iz bırakan bu yaralar acıya neden olur.
- Cilt üzerinde sivilceye benzeyen sert, kabarık, kırmızı renkli ve özellikle bacak üzerinde yaralar gözlenir.
- Gözlerde alevlenme şeklinde başlayan göz tutulumu hastalığın 3 yıllık sürecinde ortaya çıkar. Gözler hem arkadan hem önden tutularak görme kaybına kadar varan kötü bir tabloya bürünür.
- El ve ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde iltihaplanma gözlenir.
- Özellikle çocuklarda baş ağrısı ve sara nöbetleri gözlenebilir.
- Bacakların baldır kısımlarında yer alan toplar damarlar şişerek şiddetli ağrılar oluşturur.
- Bağırsaklarda ülsere benzeyen yaralar oluşur.
Behçet hastalığı tedavisi
Behçet Hastalığı tedavisi hastanın genel durumuna göre yapılır. Vücudun farklı bölgelerini etkileyen bir hastalık olduğu için, gastroenterolog, göz doktoru, kadın hastalıkları doktoru, ürolog, hematolog ve romatalog gibi birkaç doktorun birlikte çalışmasını gerektiren hastalık semptomlara uygun ilaç, sağlıklı beslenme programı, dinlenme ve egzersiz programları ile kontrol altına alınabilir. Tedavinin amacı hastalığın semptomlarını azaltmak, engellilik, artrit ve körlük gibi komplikasyonların önüne geçmektir.