Bel fıtığı belirtileri ve tedavi yöntemleri
Omurgayı oluşturan kemikler arasında disk adı verilen kıkırdak yapılar bulunur. Bu kıkırdak yapının hasarlanması ve omuriliğe bağlı sinirlere bası yapması durumunda fıtık oluşur. Fıtık sıklıkla bel bölgesinde meydana gelir ve bu durumda bel fıtığı adını alır.

Bel fıtığı nedenleri ve risk faktörleri nelerdir?
Birçok faktör bel fıtığı riskini artırır. Sigara kullanımı, hareketsiz yaşam stili, yetersiz ve sağlıksız beslenme gibi yaşam tarzı tercihleri bel fıtığı oluşumunda önemli risk faktörleri arasında sayılabilir.
Vücut yaşlandıkça doğal biyokimyasal değişiklikler disklerde yavaş yavaş sıvı kaybı yaşanmasına neden olur. Bu da diskin dayanıklılığı ve esnekliğini etkiler. Diğer bir deyişle yaşlanma süreci, disklerde hareketlerin neden olduğu şoku emme kabiliyetini azaltarak omurga sağlığını olumsuz yönde etkiler.
Yanlış vücut postürü de bel omurlarında baskı yaparak fıtıklaşmaya zemin hazırlar.
Bel fıtığı belirtileri nelerdir?
Bel fıtığı belirtileri; bel ve kalçadaki orta derecede ağrılar ile yaygın uyuşma ve kas güçsüzlüğüne kadar değişebilen geniş bir yelpazede kendini gösterebilir.
Bel ağrısı, tek veya iki bacağa yayılabilir. Yürüme güçlüğü, bacaklardan ayak parmaklarına kadar herhangi bir bölgede uyuşma ve güçsüzlük görülebilir. Bazı bireylerde idrar kaçırma da yaşanabilir.
Bel fıtığı tanısı nasıl konulur?
Doktorunuz şikayetlerinizi dinledikten sonra fizik muayene yapar. Fizik muayenede hassaslık için belinizi kontrol eder. Ağrınızın nedenini belirlemenize yardımcı olmak için sırt üstü uzanmanızı ve bacaklarınızı çeşitli pozisyonlara getirmenizi isteyebilir. Doktorunuz ayrıca refleksler, kas gücü, yürüme yeteneği, titreşim hissetme kabiliyeti gibi özellikleri kontrol etmek için nörolojik muayene de yapabilir. Tanıyı desteklemek için direkt grafi, BT, MRG ve myelogram gibi görüntüleme teknikleri kullanılabilir.
Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır?
Bel fıtığı tedavisi büyük ölçüde belirtilerin süresine ve sırt ağrısının şiddetine bağlı olarak planlanır. Diğer değerlendirmeler kas zayıflığı, uyuşma gibi belirtilerin şiddeti ve hastanın yaşını içerir. Bel fıtığı başlangıcı belirtileri nispeten daha hafiftir ve ameliyatsız tedavisi mümkündür. Başlangıç aşamasındaki fıtıkta disk adı verilen kıkırdak yapının kapsülü sağlamdır. Bel fıtığı patlaması durumunda ise bu sert kapsül yırtılır ve diskin içinde bulunan yumuşak madde dışarıya çıkar.
Ameliyat gerektirmeyen vakalarda 1-2 günlük yatak istirahati, ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, fizik tedavi yöntemleri, bel ve karın kaslarını güçlendirici egzersizler tedavide kullanılan yöntemlerdir. Epidural enjeksiyon adı verilen teknikle de ameliyatsız bel fıtığı tedavisi yapılabilmektedir. Bu yöntemde omuriliğe iğne ile ilaç enjeksiyonu yapılarak tedavi sağlanmaktadır.
Ameliyatsız yöntemlerin yetersiz kalması durumunda kaçınılmaz olarak bel fıtığı ameliyatı yapılması gerekebilir. Bazı hastalarda ise tek ameliyat yeterli olmamakta, tekrarlayan ameliyatların yapılması gerekebilmektedir.