Hemen Arayın

Beyin Kanaması

okuyabilirsiniz.

Kafatası içinde gerçekleşen kanamalar beyin kanaması olarak bilinmektedir. Bir kısmı beyin içine ve bir kısmı da beyin dışına gerçekleşir. 

Beyin Kanaması

Beyin kanaması nedir?

afatası içinde gerçekleşen kanamalar beyin kanaması olarak bilinmektedir. Bir kısmı beyin içine ve bir kısmı da beyin dışına gerçekleşir. Travma, anevrizma (beyin damarında baloncuk oluşması), arteriovenöz malformasyon adlı konjenital hastalık (beyin damar yumağı), damar sertleşmesi (ateroskleroz), hipertansiyon, bazı beyin tümörleri ve kan hastalıkları beyin kanamalarındaki en önemli nedenlerin başında gelir.

Epidural kanama nedir?

Beyin zarları dışında kafatasının altında gerçekleşen kanamalardır. Daha ziyade kafatasındaki bir kırığın izlendiği travma sonucu görülür. Erken müdahale edilmezse ölümle sonuçlanabilir. Çoğunlukla cerrahi yöntemlerle tedavi edilir.

Subdural kanama nedir?

Beyin zarlarından dura ve araknoidin arasında oluşan kanamalardır. Çoğunlukla kafa travması (kazalar, düşme, darbe, darp gibi) sonucu ortaya çıkar. Kanamanın büyüklüğüne göre cerrahi girişim yapılır.

Subaraknoid kanama nedir?

Araknoid zar ile beyin arasında oluşan kanamalardır. Bu kanamaların sebebi, beyni besleyen yüzeysel damarlardaki yırtıklardır. Bu yırtıklar çoğu zaman anevrizma adlı beyin damarlarındaki baloncuklarda oluşur.

Beyin kanamasının belirtileri nelerdir?

Ani ve şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma güçlüğü, aniden başlayan felç, kuvvet ve şuur kaybı, görme ve denge bozuklukları, solunum problemleri beyin kanamasının önemli belirtileri arasındadır. Kanamaya bağlı belirtilerin, kanamanın başlamasından itibaren birkaç saat ya da birkaç gün sürebileceği unutulmamalıdır. Bu gibi şikayetlerin mutlaka ciddiye alınması ve hastanın acilen en yakındaki hastaneye götürülmesi hayati önem taşımaktadır.

Beyin kanaması açısından kimler risk altındadır?

Diyabetliler (şeker hastaları), sigara kullananlar, tansiyon hastaları ve obezite sorunu yaşayanlar, aile öyküsünde anevrizma varlığı olanlar, polikistik böbrek hastaları ve yaşlılar beyin kanamaları için riskli grupları oluştururlar.

Beyin kanaması nasıl teşhis edilir?

Tanı yöntemlerindeki gelişmeler sayesinde beyin kanamaları kolaylıkla teşhis edilebilmektedir. İlk adım olarak beyin tomografisi çekilir. Hastanın durumuna göre beyin MR anjiyografi, beyin MR difüzyon, MR traktografi gibi çeşitli tetkikler yapılır.

Beyin kanaması nasıl tedavi edilir?

Kanamanın tam olarak nerede olduğunun tespit edilmesi ve sebebine göre uygun tedaviye başlanması önemlidir. Örneğin kanamanın nedeni tümör, kist ya da anevrizma ise cerrahi müdahale ilk seçenektir. Kanamanın hacmine ve bulunduğu yere göre takip ya da ameliyat seçenekleri uygulanabilmektedir. Her şey arzu edilen şekilde gerçekleşirse ve hasta yapılan tıbbi müdahalelere iyi cevap verirse, tedavideki başarı şansı da yüksek olur.

Beyin kanaması tedavisinden sonra hasar kalır mı?

Kanama beynin hangi bölgesinde tahribata neden olduysa, o bölgenin işlevleriyle ilgili eksiklikler olabilir. Örneğin, duyu bozuklukları ya da konuşma bozukluğu bunlar arasındadır.

Paylaş WhatsApp

Randevu almak artık daha da kolay!

Apple Store ve Google Play Store’dan indireceğiniz Anadolu Sağlık Online Servisler uygulamasıyla işlemlerinizi çok daha hızlı yapabileceksiniz.

Uygulamamızı şimdi indirirseniz anında dilediğiniz doktordan online randevu alabilir, test ve görüntüleme sonuçlarınıza kolayca ulaşabilir ve geçmiş doktor ziyaretlerinizi görüntüleyebilirsiniz.

app store
google play

Öncelikle Anadolu Sağlık Merkezi olarak birinci önceliğimizin hasta/hasta yakınlarımızın ve çalışanlarımızın sağlığı olduğunu belirtmek isteriz. Bu doğrultuda, dünyadan sonra Türkiye’de de Coronavirus (COVID–19) vakası görülmesinin ardından hastalarımızı ve refakatçilerimizi korumak ve güvenliklerini en üst seviyede tutmak amacıyla hastane yönetiminin aldığı önlemler çerçevesinde hasta ziyaretlerine bir süreliğine izin verilmeyeceğini paylaşmak isteriz.

Hastanemizde yatan hastalarımıza yalnızca bir refakatçinin eşlik etmesini önemle rica ederiz.

Anlayışınız için teşekkür ederiz.