Hemen Arayın

Çikolata kisti kansere yol açar mı?

okuyabilirsiniz.

Daha çok üreme çağındaki kadınlarda görülen, genellikle belirti vermeyen ve toplumda genellikle “çikolata kisti” olarak bilinen “endometrioma” hastalığının bazı kanserlerle ilişkisi olabilir. Tüm kadınların rutin muayene ve tetkiklerini aksatmamalarının hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Dede, “Çikolata kisti uygun şekilde ele alınıp tedavi edilmediğinde hastanın yaşam kalitesini ve sağlığını önemli ölçüde tehlikeye atabiliyor. Bu nedenle tanı ve tedavi süreçlerinde hastaların başta kısırlık olmak üzere, bu durumdan kaynaklanabilecek olası riskler hakkında bilgilendirilmeleri önemli” açıklamasında bulundu. Prof. Dr. Murat Dede, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi...

Çikolata kisti kansere yol açar mı?

Endometriozis en kısa tanımıyla; rahmin en iç tabakasını oluşturan yapıların rahmin dışında bulunmasıyla (karın boşluğu ya da yumurtalıklar gibi bölgelerde) kendini gösteren, kadınlık hormonlarına bağlı yaygın bir jinekolojik hastalıktır. Endometrioma ise endometriozisin yumurtalıklarda kist veya kitle oluşturması hali olarak tanımlanabilir. Endometriozis iyi huylu bir yapıya sahiptir, ancak yerel ve uzak organların istilası, anormal doku büyümesi, hedef organların işlevini etkileme ve genetik hasar gibi malign tümörlerle bazı özellikleri paylaşır. Endometriotik implantların kansere dönüştüğüne dair doğrudan bir kanıt yoktur. Aynı yumurtalıkta kanserli kadınlara ait bazı endometriomalarda (~% 20) kanser riskiyle ilgili genetik değişiklikler bulunmuştur. Genel kadın nüfusunda yumurtalık kanseri oranı %1.3'tür - bu da 100 kadından 1'in biraz fazlasının yaşamları boyunca yumurtalık kanseri geliştireceği anlamına gelir. Endometriozisi olan kadınlar için bu oran %1.8'dir - bu da, endometriozisi olan 100 kadından 2'sinin biraz altında yaşamları boyunca yumurtalık kanseri geliştireceği anlamına gelir. Ayrıca, genel popülasyonda bir kadın olarak, meme (% 2), akciğer (%6) ve bağırsak (%4) kanserleri riskiniz, yumurtalık kanseri gelişme riskinizden hala daha yüksektir.

Kadınların önemli bir kısmında “çikolata kisti” de görüldüğü için hastalık toplumda bu adıyla daha çok biliniyor. Rahmin iç tabakasındaki dokuların rahim dışına çıkarak yumurtalıklarda yol açtığı etkiyle oluşan bu durum, kadınlar için önemli bir kaygı nedenidir. Kadınların ve ailelerinin yaşam kalitesini ciddi oranda etkileyen endometriozis, kısırlığın da önemli nedenlerinden biridir.

Çikolata kisti çoğu zaman belirti vermeyebiliyor

Çikolata kisti ağrılı adet görme, ağrılı cinsel ilişki, ağrılı dışkılama ve çocuk sahibi olma güçlüğü gibi şikayetlere neden olsa da çoğu zaman belirti vermeyebiliyor. Endometriozis için bilinen en önemli 2 risk faktörü ise 11 yaş öncesinde başlayan adet kanaması ve ağır, uzun süren adetler. 

Çikolata kisti hastanın yaşam kalitesini etkiliyor

Sorunun tedavisinde, hastalığın ilerlemesini önlemek ve hastanın yaşam kalitesini iyileştirmek için erken tanıya odaklanmak önemli. Tanı ise biyopsi ve laparoskopi gibi yöntemlerle konsa da kesin tanı için hastalığın farklı formları ultrasonografi ve MRI ile tespit edilebiliyor. Tedavi planında ağrı kesiciler, doğum kontrol hapları, hormonlar, ilaçlı rahim içi araçlar, geçici menopoza sokan iğneler gibi yöntemler mevcut. Tüm bunlarla birlikte veya bazen bu tedavilerin sonrasında da cerrahi tedaviler uygulanıyor. Eğer cerrahi tedavide de başarı sağlanamaz ve şikayetler devam ederse son seçenek olarak rahmin, yumurtalık ve tüplerin alınması öneriliyor. Unutulmamalıdır ki; endometriozis, uygun şekilde tedavi edilmediğinde hastanın yaşam kalitesini, sağlığını önemli ölçüde tehlikeye atabilen ağrı ve kısırlıkla seyreden zorlu bir hayata neden oluyor. 

Kansere dönüşme endişesi var 

Son birkaç yıldır, endometriozisi olan kadınlar arasında kanser, özellikle de yumurtalık kanseri gelişme riskleri konusunda artan bir endişe söz konusu. Ancak rahim içi dokunun oluşturduğu bu kümelerin kansere dönüştüğüne dair elimizde şimdilik güçlü tıbbi kanıtlar olmasa da, yapılan çalışmaların bazıları bu hastalığın kanserle bir ilişkisi olabileceği hakkında ipuçları veriyor. Şunun da altını çizmek gerekir ki; endometriozis ve kanser arasındaki ilişki oldukça karmaşık. Özetle, metodolojik açıdan daha sağlam araştırmalara ihtiyaç var. 

Düzenli muayeneler ihmal edilmemeli

Endometriozisin aslında iyi huylu bir yapıya sahip. Ancak uzak organlara kadar giden etki alanı, anormal doku büyümesi, hedef organların işlevini etkileme ve genetik hasar gibi özellikleriyle bir tümörü andırıyor. Yumurtalık kanseri, en tutarlı şekilde endometriozisle ilişkilendirilen kanser türü. Fakat endometriozisi olan kadınların çoğunda (yüzde 98'in biraz üzerinde) yumurtalık kanseri gelişmiyor. Genetik olarak eğilimi olmayan kadınlarda tüm yaşam boyu yumurtalık kanserine yakalanma riski yüzde 1,4 iken endometriozisi olan kadınlarda ise bu oran yüzde 1,8 olarak rapor edilmekte. Endometriozis ve meme kanseri hakkında ise pek çok çalışma mevcut, ancak çalışmalarda net bir ilişki ortaya konmamış. Tabii ki, endometriozisiniz olsun ya da olmasın; düzenli meme muayene ve tetkiklerinizi ihmal etmemelisiniz. 

Paylaş WhatsApp
Randevu Al 44 44 276
Prof. Dr. Murat Dede
Doktorun Biyografisini Gör

1990 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Gülhane Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1991-1993 yıllarında Afyon’da Tbp. Üsteğmen olarak Kıta görevini icra etti. 1993-1997 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Gülhane Tıp Fakültesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisasını tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu. 1997-1999 yılları arasında GATA’da 1999-2000 yılları arasında ise Anıttepe Jandarma dispanserinde görev yaptı.   2000-2006 yılları arasında GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde Yardımcı Doçent, 2006-2017 yılları arasında Doçent ve 2017 itibariyle de Profesör kadrosunda öğretim üyesi olarak çalıştı. 2006 yılında Radium Hospital Oslo’da  (Norveç) Jinekolojik Onkoloji’de robotik cerrahi eğitimi (ESGO destekli) aldı. 2012 yılında Jinekolojik Onkoloji Yandal Uzmanlığı sertifikasyonunu aldı. 2019 yılından bu yana, Anadolu Sağlık Merkezi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Profesörü ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı olarak görevini sürdürüyor.


Randevu almak artık daha da kolay!

Apple Store ve Google Play Store’dan indireceğiniz Anadolu Sağlık Online Servisler uygulamasıyla işlemlerinizi çok daha hızlı yapabileceksiniz.

Uygulamamızı şimdi indirirseniz anında dilediğiniz doktordan online randevu alabilir, test ve görüntüleme sonuçlarınıza kolayca ulaşabilir ve geçmiş doktor ziyaretlerinizi görüntüleyebilirsiniz.

app store
google play

Öncelikle Anadolu Sağlık Merkezi olarak birinci önceliğimizin hasta/hasta yakınlarımızın ve çalışanlarımızın sağlığı olduğunu belirtmek isteriz. Bu doğrultuda, dünyadan sonra Türkiye’de de Coronavirus (COVID–19) vakası görülmesinin ardından hastalarımızı ve refakatçilerimizi korumak ve güvenliklerini en üst seviyede tutmak amacıyla hastane yönetiminin aldığı önlemler çerçevesinde hasta ziyaretlerine bir süreliğine izin verilmeyeceğini paylaşmak isteriz.

Hastanemizde yatan hastalarımıza yalnızca bir refakatçinin eşlik etmesini önemle rica ederiz.

Anlayışınız için teşekkür ederiz.