Cildinizin Mantosu Bakım İster
Sonbahar-kış aylarının gelmesiyle birlikte cildimizin ihtiyaçları da değişti haliyle. Özellikle “manto” görevi gören cildimizin koruyucu üst tabakasının önce size ihtiyacı var. Cildinizi soğuk havalardan korumak için dikkat etmeniz gerekenler bu yazımızda...
Cildimizin koruyucu mantosu olan derimizin üst tabakası (epidermis), aynı zamanda birçok etkenden korunmak için çeşitli savunma mekanizmalarıyla (pigment ve bağışıklık hücreleri gibi) sağlıklı kalmaya çalışıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay, cildimizin sağlıklı dokusu için bu mekanizmanın mevsim değişiklerinde de bozulmaması gerektiğinin altını çiziyor. Peki bunun için ne yapmalı, mevsim boyunca nelere dikkat etmeliyiz? Dr. Mehmet Coşkun Acay'ın katkılarıyla hazırladığımız bu yazımızı mevsim bitmeden mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz…

Hava Soğudukça Cildin Nemi Düşüyor
Cildimizin üstünde manto görevi gören üst tabaka, soğuk kış aylarında kuruyor. Bu da cilt üzerinde pullanmalarla kendini gösteriyor. Bu nedenle soğuk havalarda cildin nemini artırmak çok önemli. Bunun için de biraz daha yoğun ürünler tercih edilmeli. Çünkü yoğun ürünler ciltte bir bariyer etkisi oluşturarak cildimizi dış etkenlerden daha iyi koruyor. Yaz aylarında ise en büyük problem güneş ve yüksek seyreden sıcaklar kuşkusuz. Yaz aylarında cildimiz, güneş ışığının zararlı etkilerinden korunmak için pigment sentezini artırıyor. Cilt lekeleri de bu yüzden yaz döneminde daha belirginleşiyor. Bu aylarda; kapatıcı özelliği olmayan, su içeriği daha fazla nemlendiriciler tercih etmek daha doğrudur. Böylece ciltten ısı yoluyla buharlaşan suyu geri vermiş oluyoruz. Güneşten korunmada hem UVA hem de UVB koruyucu ürünleri tercih etmeliyiz.
Yaz Sonu Cildiniz Nelere Maruz Kalabilir?
Yaz döneminde ve sonunda bazı cilt sorunları daha sık görülüyor. Bunlardan en önemlisi melazma olarak adlandırılan tablo. Yaz döneminde güneşin zararlı etkilerinden cildi korumak için artan melanin pigmenti cilt üzerinde adeta bir kalkan görevi görüyor fakat bu kez cilt lekeleri koyulaşarak daha görünür hale geliyor. Kozmetik olarak hastayı rahatsız eden bu lekelerin tedavisi mümkünse yaz aylarında yapılmamalı. Yapılacaksa da çok dikkatli olunmalı. Tedavi süresince güneşten etkin korunma sağlanmazsa, tedavinin kendisinin lekelenmeye neden olabildiğini hatırlatalım. Bu nedenle koyu tenli kişilerde yaz döneminde leke tedavisine başlanmaması veya ara verilmesi daha faydalı olacaktır.
Terlemenin artması nedeniyle Pitriazis versikolor dediğimiz mantar hastalıkları, miliria denilen aşırı terleme ile ter bezi kanalların tıkanması sonucu oluşan isilik tabloları çok sık görülen cilt sorunları arasında yer alıyor. Pitriazis versikolor adlı mantar enfeksiyonu bulaşıcı değildir fakat oluşmaması için duş sonrası vücut çok iyi kurulanmalı, cilt nemli bırakılmamalıdır. Miliria, yani isilik tablosu için kalın teri almayacak giysiler giyilmemesi ve sık duş alınması faydalı olur.
Cilt Maskelerine Dikkat!
Tarif üzerine uygulanan maskelerin hassas ciltlerde alerji yapabilme olasılığı oldukça yüksektir. Bu tür maskeleri uygulama öncesinde, öncelikle kulak arkası gibi görünmeyen alanlarda test etmek gerekir. Aynı şekilde vücuda yapılan dövmelerde, kaş kontur şekillendirmelerde de benzer risklerin olduğunu unutmamalıyız. Cilt hastalıklarında bir doktora danışmak yerine eczanelere danışarak ilaç alma alışkanlığı da hastalık tablosunu bazen daha kötü hale getirebiliyor. Ayrıca, lazer tedavilerinin doktor kontrolsüz merkezlerde yapılması komplikasyon riskini artırabilmekte. Bu konuda da dikkatli olmak önemli.
Gün Sonunda Temizlik Önemli
Gün sonunda cilt temizliği mutlaka yapılmalıdır. Cildi makyaj ürünlerinden ve çevre kirliliğinden arındırmak, cilde nefes aldırmak sağlıklı bir cildimiz olması açısından oldukça önemli. Kullanılan ürünler cilt tipine göre değişebilir. Yağlı cilde sahip olanlar; jel, karma ve kuru cilde sahip olanlar; yıkanabilen krem formunda temizleme ürünleri kullanabilir. Kızarmaya yatkın hassas ciltler yumuşak, cildi irrite etmeyen köpük tarzında ürünlerle cilt temizliğini yapmalıdır. Göz kremi kullanımına 30’lu yaşlardan sonra başlanması uygundur. Yüze kullanılan temizleme ürünleri ve nemlendiriciler, göz çevresi cildinin ince ve hassas olması nedeniyle bu bölgeye uygun değildir. Göz çevresinde krem veya yağ formunda temizleyiciler, ince dokuda nemlendiriciler kullanılmalıdır. Tabii, ürünlerin parfüm ve fazla katkı maddesi içermemesi de önemlidir. Bazı ürünler komedon (siyah nokta) ve alerjik reaksiyon oluşturmaya yatkındır.
Cilt Sağlığına Olumlu Etkileri Var Mı?
Bal
Bal, cilt ve vücut sağlığı açısından oldukça önemli bir besin maddesidir. B, C vitamini ve çinko yönünden oldukça zengindir. B vitaminleri cildi nemlendirir, C vitamini cildi güneş lekelerinden korur, cildin kolajen sentezinde rol oynar ve böylece yaşlanma etkilerini geciktirir. İçeriğindeki çinkonun iltihabı giderici etkisi olduğundan sivilcelerin tedavisinde olumlu etkileri vardır.
Yoğurt
Ca, çinko, B ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Cildi oldukça iyi nemlendirir, antioksidan özelliği ile cilt kaşıntılarını, kızarıklıkları giderir. Asidik özelliği olduğundan ciltte peeling (soyulma) etkisi yapar. Böylece cilt lekelerini ve siyah noktaları giderir.
Salatalık
Su içeriği oldukça fazla olan sebzeler arasında sayılan salatalığın da cilde oldukça fazla yararlı etkileri vardır. İçeriğinde B1, B2, B3, B5, B6, folik asid, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko vardır. Vücutta ödem giderici etkisi olduğundan göz kapaklarındaki şişlik ve morlukları gidermede oldukça etkilidir. Ciltteki gözenekleri gidermede ve cildin sıkılığını artırmada da etkili olduğu biliniyor.
Mucize Beklemeyin!
Bu ürünlerin peeling etkileri olduğundan cilt güneşten çok iyi korunmalıdır. Ayrıca bunların hiçbiri tek başına mucizeler yaratmaz. Hepsi tıbbi tedavilere destek sağlar niteliktedir.
Cildiniz İçin En Sağlıklı Öneriler
- Stresinizi azaltmak için hobi edinin, spor yapın.
- Uykunuzu ihmal etmeyin (Cildin kendini en iyi yenilediği zaman aralığı, uykuda geçen süredir. Günde en az 8 saat uyku idealdir).
- Sağlıklı beslenin (bol sebze ve yeşillik).
- Bol sıvı tüketin (günde en az 8 bardak su).
- Güneşten etkin korunmaya dikkat edin.
- Belirli bir yaştan sonra antioksidan vitamin takviyeleri yapın (Yeşil çay, A, C, E vitamini, Ko-enzim Q10, alfa-Lipoik asid, Glütatyon vb.)
- Cilt temizliğine ve düzenli nemlendirici kullanmaya dikkat edin.
- Cildinize fondöten, pudra gibi kapatıcı ürünleri gereksiz kullanmamaya (özellikle genç yaşlarda) dikkat edin.

Dr. Mehmet Coşkun Acay, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’nde uzmanlık eğitimini tamamladı. Dr. Acay sırasıyla; Edirne Sağlık Şube, Balıkesir Asker Hastanesi, Ardahan Asker Hastanesi ve İstanbul Gümüşsuyu Asker Hastanesi’nde deri hastalıkları uzmanı olarak çalıştı.