Cilt Gençleştirme
Deride incelme ve kırışıklıklar, donuk, cansız ve mat bir görünüm, kahverengi lekeler, çene çizgisinin keskinliğini kaybetmesi, gevşeme ve sarkma, gözeneklerde genişleme ve damarlarda genişleme deri yaşlanmasının en önemli belirtilerini oluşturmaktadır.

Cilt gençleştirme nedir?
Yaşlanmaya bağlı ciltte oluşan sorunları tedavi etme yöntemidir.
Cilt yaşlanmasının belirtileri nelerdir?
Deride incelme ve kırışıklıklar, donuk, cansız ve mat bir görünüm, kahverengi lekeler, çene çizgisinin keskinliğini kaybetmesi, gevşeme ve sarkma, gözeneklerde genişleme ve damarlarda genişleme deri yaşlanmasının en önemli belirtilerini oluşturmaktadır.
Yaşlanmaya bağlı olarak ciltte oluşan sorunlar nasıl tedavi edilir?
Ciltte incelme, kırışıklıklar, donuk, cansız ve mat görünüm: BBL teknolojisi, kimyasal peeling, mezolift, PRP, roller tedavisi, botoks ve dolgu yöntemleri ile tedavi edilir.
Kahverengi lekeler: Özellikle ellerde ortaya çıkan lekelerin giderilmesinde, BBL teknolojisinden yararlanılır.
Gevşeme, sarkma, çene çizgisinin keskinliğini kaybetmesi: BBL teknolojisi ile cilt germe uygulaması kullanılır.
Gözeneklerde genişleme: Roller uygulaması ile tedavi edilir.
Damarlarda genişleme, yüzde kırmızılık, rozasea: BBL yardımıyla tedavi edilir.
Cilt gençleştirme yöntemleri nelerdir?
BBL teknolojisi: Cilt problemlerini ışık teknolojisiyle tedavi eden bir yöntemdir. İnvazif olmayan, nazik ve güvenli bir yöntem olan BBL teknolojisiyle, ışık enerjisi derinin üst tabakasını nazikçe ısıtır ve hedef dokular tarafından emilen enerji deri hücrelerinde yeni kollajen sentezi başlatır. Kahverengi lekelerin tedavisinde lekeleri oluşturan pigment, ışık enerjisi tarafından parçalanarak lekede solma sağlanır. Damar genişlemeleri, kızarıklık ve rozasea tedavisinde genişlemiş damarların ışık enerjisi ile kapanması sağlanarak kırmızı renkte solma sağlanır. Başarılı sonuçlara ulaşabilmek için 3-6 seans uygulama gerekir.
Kimyasal peeling: Deri yüzeyinin soyulması yoluyla gençleştirilmesinin hedeflendiği, kimyasal işlemler için kullanılan bir terimdir. Kimyasal soyma işlemi sırasında deride gerçek anlamda bir soyulma gerçekleşmez. İşlem sırasında deriye uygulanan kimyasal solüsyon aracılığıyla deri üst tabakalarının hasar görmesi sağlanarak, dokunun hasarlanması sonucunda deride bir çeşit “yara” oluşturulur.
Kimyasal peeling işlemlerinin gençleştirme etkisinin temelinde, “yara iyileşmesi sürecinin” başlatılması yatmaktadır. Yara bölgesindeki deri eklerinden hasarlı bölgeye epitelyal göçün sağlanması, dermiste fibroblast adı verilen hücrelerden yeni kollajen lifler ve hiyalüronik asid üretilmesi hedeflenir. Böylece yeni dermal bağ dokusu oluşur.
Kimyasal peeling işleminin amacına göre uygulanma derinliği ve gücü farklılaşmaktadır. Uygulamanın derinliği ve gücü ise kullanılan kimyasal solüsyonun gücüne ve uygulanma süresine bağlı olarak değişir. Bazı kimyasal peelingler, derinin tüm üst tabakasını kaldıracak güçteyken günümüzde çoğunlukla daha az hasar gücüne sahip ve daha yüzeysel peeling uygulamaları tercih edilir. Bunun nedeni, daha derin peelinglerin yerini, hekim kontrolünde olan lazer yöntemlerinin almış olmasıdır.
Mezolift (yüz ve dekolte mezoterapisi): Yüz, boyun ve eller için yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefleyen önleyici kozmetik dermatolojik uygulamalar arasında yer almaktadır. Bu yöntemle derinin zamanla kaybettiği yapı taşlarının geri kazanılması hedeflenir. Canlandırıcı, biyolojik olarak aktif ürünlerin (hyaluronik asid, vitaminler, amino asitler) nazik bir şekilde deriye uygulandığı bir gençleştirme yöntemidir. “Gençlik aşısı” ve “mezolift” adlarıyla da bilinir. Mezolift yöntemi;
• Derinin yaşlanmasını ve ilk kırışıklıkların ortaya çıkmasını geciktirir.
• Deride çok kısa sürede doğal bir görünüm oluşur, deri ışıltıya ve elastikiyete kavuşur.
• Genç derinin nemini korumasını sağlar.
• Nemini kaybetmiş olgun ciltlerin tekrar nem kazanmasını sağlar.
• Doğal yaşlanma, ultraviyole ışınları, sigara ve çevre kirliliği gibi nedenlerle yıpranan ve canlılığını kaybeden olgun derinin canlanmasına yardımcı olur.
PRP: “Platelet Rich Plasma- platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulaması” adı verilen tedavi yönteminin kısaltılmış adıdır. Cilt gençleştirmede, akne izlerinin tedavisinde ve saç dökülmelerinde kullanılan PRP, hastanın kendi kanının işlemden geçirilip aynı hastaya geri verilmesi esasına dayanan bir gençleştirme yöntemidir. Tıpkı klasik bir kan tahlilinde olduğu gibi kol ya da el üzerindeki damardan bir veya bir kaç tüpe kan alınır ve santrifüj edilir. Santrifüj işlemi tamamlandığında kandaki kırmızı kan hücreleri ile plateletlerden zengin plazma ayrıştırılmış olur. Bu yöntemle elde edilen trombositlerden zengin plazma, temizlenmiş deriye dolgu ya da mezoterapi şeklinde (küçük noktasal uygulamalar) enjekte edilir. Kırışıklıkların ve çizgilerin giderilmesini deriyi “doldurarak” değil “gençleştirerek” sağlar.
Roller tedavisi: Vücudun yara iyileşmesi mekanizmalarının tetiklendiği ve bunun sonucunda yeni kollajen sentezinin sağlandığı bir yöntemdir. Cilt gençleştirme, akne izlerinin tedavisi ve cilt çatlaklarında kullanılan Roller uygulaması işlemi sırasında roller adı verilen tıbbi bir cihaz kullanılır. Roller cihazı, deriye uygulandığında silindirik tambur üzerindeki iğneler, deri üzerinde mikrokanallar açar. Bu kanallar deri altına açılan bir tür geçit gibi düşünülebilir. Uygulama süresince derinin koruyucu tabakası olan epidermise hiçbir zarar vermeden deri altında açık olan binlerce kapı elde edilmiş olur. 15 dakika içinde kendiliğinden kapanan bu kapılar deride büyüme faktörlerinin salınımını tetikleyerek; kollajen ve elastin üretimini artırır. Bu sayede deri dokusunun genel kalitesi, derinin parlaklığı ve sıkılığı artar. Hastanın daha genç ve sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağlanırken, derinin en üst tabakası hiçbir zarar görmez.
Dolgu: Yüzümüzde yaşla birlikte azalan hyaluronik asitin yerine konması işlemidir. Hyaluronik asit yüksek su tutma özelliği ile (ağırlığının 1000 katı) derinin dolgun ve nemli kalmasını sağlar. Bu işlem, deride sarkmalar sonucu oluşan ince ve derin kırışıklıklar; sivilce, yara izleri ve bazı kontürlerin (dudak gibi) düzeltilmesinde oldukça etkilidir. İşlem ince bir iğne ile deri altına, kırışıklığın derinliğine bağlı olarak belli derinliklerde enjeksiyon şeklinde uygulanır. Uygulanan ürünler vücut tarafından altı ay içinde parçalanıp yok edilir. Bu nedenle dolgu maddesinin kalıcılığı 6-12 ay arasında değişmektedir.
BBL ile cilt germe (skintyte): İşlem sonrası kızarıklık, hassasiyet gibi etkiler yaşamak istemeyen, ancak sarkmanın engellenmesini ve daha gergin bir cilt isteyen kişilere önerilen bir yöntemdir. BBL teknolojisi ile derinin alt tabakalarında yer alan kollajenin ısıtılmasıyla hem germe etkisi sağlanır, hem de yeni kollajen üretimi tetiklenir.
BBL teknolojisinde, deri tabakasındaki kollajen liflerin ısınması ile büzülmeleri ve bir miktar gerilmeleri sağlanır. Buna ek olarak yaşla tembelleşen fibroblastların ısı ile uyarılmasıyla da yeni kollajen sentezi sağlanarak ciltte sıkılaşma etkisi oluşur. Derin tabakaların ısıtılması işlemi sırasında yüzey kuvvetli bir şekilde soğutularak korunur. Böylece işlemi hastanın rahat geçirmesi ve güvenli bir tedavi sağlanır.
BBL işlemi tamamlandığında, tedavi bölgesinde hafif bir pembelik oluşabilir. Ancak dakikalar içinde deri normale döner. İşlemden hemen sonra rahatlıkla günlük aktiviteleri gerçekleştirmek mümkündür, makyaj uygulanabilir.