Çocuklarda bir haftayı aşan iştahsızlığa dikkat edilmeli
Bebek ve çocuk bakımında ebeveynlerin en hassas olduğu nokta beslenme oluyor. Çocukların bazen iştahsız olabildiğini ve bunun bazen doğal bir durumken bazen de bir hastalığın belirtisi olabildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu “Bebeklerde ve çocuklarda görülen iştahsızlık aileler için endişe edici bir durum. Bir haftadan uzun süren ve kilo kaybına sebep olan iştahsızlıkta mutlaka doktora başvurulmalı” açıklamasında bulundu. İşte Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu’nun verdiği bilgiler...

Bebekler tat duyusuna ulaştıktan sonra bazı gıdaları seçerler ve yemek istemezler. Bu durumda ailelerin zorlayıcı olmaması gerekiyor. Bazen anne ve babalar çocuklarının damak zevkini anlayana kadar bir süre geçer. Yeni bir gıdaya başlandığında çocuk bunu beğenmeyebilir, ağzından çıkararak reddedebilir. Bu gibi durumlar genellikle anne-babalar tarafından iştahsızlık olarak algılansa da eğer bebek normal kilosundaysa endişe etmeye gerek yoktur.
Çocukların diş çıkarma dönemlerinde de kısa süreli iştahsızlıklar olabilir. Çocuk, hastalık sırasında üst solunum yolu enfeksiyonu ve nezle geçiriyorsa iştahsızlık ortaya çıkabilir ama bunlar en fazla bir hafta sürer ve normale döner. Bir haftadan uzun süren ve kilo kaybına sebep olan durumlarda mutlaka doktora başvurulmalı ve altta yatan bir hastalık yoksa bebeklere uygun propolis, C vitamini ve çinko içeren takviyeler verilebilir.
İştahsızlık bir haftayı geçiyorsa dikkat edilmeli
Bir haftadan uzun süren ve kilo kaybına neden olan iştahsızlık, ciddi hastalıkların habercisi olabilir. İştahsızlığın tanısı için kan sayımı, idrar testi, kan, biyokimya, böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri yaptırılmalı, kanda devit ve vitamin düzeylerine bakılmalıdır. Fizyolojik olan durumlar kendiliğinden düzelirken, eğer altta yatan bir sebebi varsa hastalığın tanı ve tedavisi gereklidir. Özellikle idrar yolu enfeksiyonu iştahsızlık ile başlayabilir, daha sonra ateş ile devam edebilir. Diğer büyüme gelişme sorunları, demir eksikliği anemisi, D vitamini veya diğer vitamin eksiklikleri, çölyak ve inflamatuvar bağırsak hastalıkları, kronik karaciğer ve böbrek hastalıkları da önce iştahsızlık sonra da büyümenin durması şeklinde başlayabilir.

Dr. Fatma Ela Tahmaz Gündoğdu, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1990 yılında mezun olduktan sonra, yaklaşık bir yıl Heybeliada Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde uzmanlık eğitimi aldı. 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Çapa Çocuk Kliniği’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık eğitimine başladı. 1996 yılında uzmanlık eğitimini bitirerek 1998 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Chicago şehrinde University of Illinois at Chicago’da Tıbbi Genetik üst uzmanlık eğitimine başladı. Burada 6 yıl boyunca Tıbbi Genetik ve Pediatri eğitimlerini tamamlayarak Genetik ve Pediatri’de Board sertifikasyonuna sahip oldu. 2004 yılında İstanbul’a geri döndü. 2005 yılında Anadolu Sağlık Merkezi’nde pediatri bölümünün kuruluşuna katkıda bulunarak çalışmaya başlayan Dr. Gündoğdu, halen pediatri ve tıbbi genetik uzmanı olarak görevini sürdürüyor.