Çocukların yanında “ötekileştirici” dil kullanmayın
Şu sıralar dünya ırkçılık karşıtı protestolarla çalkalanıyor. Toplumlarda önemli bir sorun olan ırkçılık, ülkeden ülkeye hatta kişiden kişiye de değişiklik gösterebiliyor. Irkçılığın birçok nedeninin olabileceğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Irkçılık psikolojik bir hastalık değil; inançların, öğrenilmişliklerin ve önyargıların bütünüdür. Kişinin tercihi ve bakış açısıyla öğrendiği, büyüdüğü çevredeki değerleri harmanlamasıyla ortaya birtakım önyargılar çıkabilir. Çocukluk çağında çocuğa öğretilenler veya çocuğun kendinden farklı çocuklarla kendini kıyaslaması durumunda ebeveynlerin tepkisi çok önemli” dedi. Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, özellikle ebeveynlere bazı önerilerde bulundu.

Önyargılar doğuştan gelmiyor
Toplumlarda ırkçılığa maruz kalan kişiler yalnız, dışlanmış ve değersiz hissedebiliyorlar. Bu kişilerde içe kapanma ve sosyal problemler de görülebilir. En az bir kez aşağılayıcı sözlere veya davranışlara maruz kalan kişi hayatının devamında birtakım psikolojik sorunlarla karşılaşabilir. Son yıllarda bir toplumsal ayrımcılığa dönüşen ırkçılık, reklamlarda, mağazalarda veya farklı noktalarda da kullanılarak ayrımcılığı destekleyebilir.
Çocuklar ise doğduklarında önyargı ve ırkçılık duygularıyla dünyaya gelmiyorlar. Küçük yaşlardaki çocuklar birbirleriyle oynarken ten renklerine, konuştukları dile veya göz şekline göre birbirlerini dışlamazlar. Çocukluk çağında çocuğa öğretilenler veya çocuğun kendinden farklı çocuklarla kendini kıyaslaması durumunda ebeveynlerin tepkisi çok önemli. Ailelere bu konuda büyük görevler düşüyor. Çocuklarına küçük yaşlarda rol model olmalılar. Herkesin hayatına saygılı olmaları konusunda çocuklarıyla konuşmaları ve ona göre davranmaları son derece önemli. Ne yazık ki ırkçılığın etkilerini çok küçük yaşlardaki çocuklarda bile gözlemlemekteyiz...
Çocuk yetiştirirken anne-babalara öneriler:
- Ebeveynler, küçük yaşlardan itibaren çocuklara her bir bireyin farklı olabileceğini anlatmalı.
- Kişisel özellikleri farklılıkları çocuklara anlatırken herkesin eşit ve herkesin çok değerli olduğu vurgulanmalı.
- Çocuk oyuncak seçerken özgür bırakılmalı müdahale edilmemeli. (Seçtiği oyuncak bebeğin cinsiyetine, ten rengine, saç rengine karışılmamalı)
- Çocukların yanında ırkçı ve ötekileştirici dil kullanılmamalı.
- En önemlisi çocuklarla kendinden başka bireylere saygı duyması konusunda küçük yaşlardan itibaren konuşmalar yapılmalı, en önemlisi onlara örnek olmalı.

Uzm. Klinik Psikolog Ezgi Dokuzlu Yeditepe Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldu. Klinik Psikoloji Yüksek Lisans eğitimini Üsküdar Üniversitesinde tamamladı. Yeditepe Üniversitesi Sinirbilim doktora eğitimine devam etmektedir. Eğitimi sırasında Np İstanbul Beyin Hastanesi, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Uzm.Dr. Meltem Uzun Nöroloji Kliniği, Hayat Hastanesi, Kadıköy Bahariye Anaokulu, Bursa Birey Koleji, Özel Mavi Penguen Anaokulunda çalışmıştır. Çeşitli kurumlara ve okullara danışmanlık yapmakta, çocuk, ergen ve yetişkinlere psikoterapi hizmeti vermekte olan Ezgi Dokuzlu, Ekim 2019 tarihinden bu yana Anadolu Sağlık Merkezi’nde psikolog olarak görevini sürdürüyor.