Ebola Virüsü alarmı!
Ebola virüsü ile ilgili bilgiler paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, “Ebola kendini ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, ishal, kusma, mide ağrısı, iştah kaybı ve kanama gibi belirtilerle gösterir” diyor.

Ebola nasıl bulaşır?
Ebolanın 2014’de Batı Afrika’da (Liberya, Gine ve Sierra Leone, Nijerya) salgın olarak görülmesinin ardından tüm dünya virüs için alarma geçmişti. Virüsü taşıyan hastanın kanı veya kanlı vücut sıvılarıyla temasla, hastaya kullanılmış olan iğnelerle bulaşan virüs, havadan geçmiyor ve bir solunum yolu hastalığı değil. Ebola yiyecek ve sularla da bulaşmıyor. Ayrıca ebola ile karşılaşmış ancak belirtisi olmayan kişiden de geçmiyor. Ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, ishal, kusma, mide ağrısı, iştah kaybı ve kanama ile kendini gösteren Ebola virüsü temastan sonraki 2-21 gün içinde, ortalama 8-10 günde hastalığa neden oluyor.
Ebola tedavisi
Ebola tedavisi sadece destek tedavisidir yani hastanın sıvı elektrolit dengesini sağlamak, oksijen desteği vermek, tansiyonunu dengelemek, komplikasyonları tedavi etmek amaçlanır. Ne kadar erken tanı konur ve destek tedavisi başlarsa o kadar iyi yanıt alınır. Hasta hemen izolasyona alınmalı, tanı için örnek gönderilmeli ve destek tedavisi bir an önce başlanmalıdır. Ancak yine de hastalığa özgün tedavi olmadığından ölüm oranı çok yüksektir.
Doğal rezervuarı bilinmiyor
Ebola virüsü Liberya, Gine ve Sierra Leone’de salgın yapmıştır ancak Kongo, Gabon, Güney Sudan, Nijerya, Uganda’da da görülüyor. Ebola virüsünün doğal rezervuarı ise bilinmiyor fakat hayvandan insana geçtiği düşünülüyor ve daha çok yarasalardan kuşkulanılıyor.
Dr. Elif Hakko, eğitimini Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı. Uzmanlık eğitimini ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nda yaptı. 2005 yılında Anadolu Sağlık Merkezi’nde çalışmaya başlayan Dr. Hakko, halen enfeksiyon hastalıkları uzmanı olarak görevini sürdürüyor.