Hemen Arayın

Gözleri bilgisayardan korumak için bilgiler

okuyabilirsiniz.

Dört saatten fazla kesintisiz bilgisayar başında olanların yaklaşık yüzde 90’ında CVS adı verilen göz rahatsızlığı görüldüğüne dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burcu Usta Uslu, gözlerimizi korumamıza yardımcı olacak faydalı bilgiler aktarıyor. 

Gözleri bilgisayardan korumak için bilgiler

CVS nedir?  


Bilgisayarlarımız hayatımızın vazgeçilmez parçası olsa da uzun süreli kullanımlarda gözlerimiz üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Özellikle de kesintisiz olarak dört saatten uzun bir süreyi bilgisayar başında geçirenlerin yüzde 90’ında, CVS (computer vision syndrome - bilgisayar ilintili görsel sendrom) adı verilen hastalık ortaya çıkıyor.  

CVS belirtileri  


CVS, kendini, baş ağrısı, bulanık görme, boyun ağrısı, gözlerde kızarıklık ve yanma, gözlerde yorgunluk hissi, kuru göz, çift görme ve odaklanma problemleri gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Bu belirtilerin ortaya çıkmasındaki temel etken uzun süre bilgisayar kullanımı. Ancak bunun yanısıra, yetersiz aydınlatma, ışığın ekrandan hatalı saçılımı (glare), hatalı izlem mesafesi, hatalı oturuş pozisyonu veya tüm bunların kombinasyonları sorunu ortaya çıkaran diğer faktörler olarak sıralanıyor. Tanı, hastanın hikayesinin alınması, görsel keskinlik muayenesi, biyomikroskopik muayene ve odaklanma ile ilgili muayeneler yapılarak konuluyor. Yukarıda saydığımız yakınma ve belirtileri olan bireylerin bir göz doktoruna başvurması gerekiyor.  

CVS tedavisi  


Tedavide ilk etapta göz kuruluğunun kontrol ve tedavi edilmesinin amaçlandığını dile getiren Dr. Uslu, “Hekimin tavsiye ettiği gözyaşı damlaları, jöleler veya bunların kombinasyonları kullanılabilir” diyor. Dr. Burcu Uslu, astenopik şikayetler denilen gözde yorgunluk, baş ağrısı, odaklanamama problemleri gibi yakınmalarda ise eşlik eden kırma kusurlarının düzeltilmesi ve diğer tedavilerin planlanması gerektiğini ifade ediyor.  

Hastalıktan korunmanın yolları  

  • Bazı temel egzersiz ve uygulamalar ile bu hastalıktan korunmak mümkün: 
  • Çalışma esnasında bilinçli olarak gözlerinizi kırpın.  
  • Uzaktaki bir objeye bakarak kasları gevşetmeye çalışın.
  • 20-20-20 kuralı: Her 20 dakikada bir 20 adım ötedeki bir objeye 20 saniye bakın, Yukarıdaki uygulamayı yapamıyorsanız her 30 dakikada bir 20-30 saniye gözlerinizi kapalı tutun. 
  • Hekiminiz uygun görürse küçük + camlar ile odaklanma sıkıntınızda rahatlık sağlamaya çalışın. 
  • Bilgisayarınızın doğru mesafede olmasına özen gösterin, otururken doğru postürde olmaya çalışın.
  • Bilgisayar ekran seviyesinin göz hizasından 10-15 derece daha aşağıda olmasını sağlayın. 
Paylaş WhatsApp
Randevu Al 44 44 276
Op. Dr. Burcu Usta Uslu
Doktorun Biyografisini Gör

Op. Dr. Burcu Usta Uslu, tıp eğitimini İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tamamladı. Daha sonra Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi I. Göz Kliniği’nde ve Kartal Kızılay Tıp Merkezi Göz Kliniği’nde çalıştı. 2004 yılında Anadolu Sağlık Merkezi’nde çalışmaya başlayan Op. Dr. Uslu, halen Göz Hastalıkları Uzmanı olarak görevini sürdürüyor. 


Randevu almak artık daha da kolay!

Apple Store ve Google Play Store’dan indireceğiniz Anadolu Sağlık Online Servisler uygulamasıyla işlemlerinizi çok daha hızlı yapabileceksiniz.

Uygulamamızı şimdi indirirseniz anında dilediğiniz doktordan online randevu alabilir, test ve görüntüleme sonuçlarınıza kolayca ulaşabilir ve geçmiş doktor ziyaretlerinizi görüntüleyebilirsiniz.

app store
google play

Öncelikle Anadolu Sağlık Merkezi olarak birinci önceliğimizin hasta/hasta yakınlarımızın ve çalışanlarımızın sağlığı olduğunu belirtmek isteriz. Bu doğrultuda, dünyadan sonra Türkiye’de de Coronavirus (COVID–19) vakası görülmesinin ardından hastalarımızı ve refakatçilerimizi korumak ve güvenliklerini en üst seviyede tutmak amacıyla hastane yönetiminin aldığı önlemler çerçevesinde hasta ziyaretlerine bir süreliğine izin verilmeyeceğini paylaşmak isteriz.

Hastanemizde yatan hastalarımıza yalnızca bir refakatçinin eşlik etmesini önemle rica ederiz.

Anlayışınız için teşekkür ederiz.