Hamilelikte doğru bilinen 8 yanlış
Anne adayları hamilelik süreçleri boyunca birçok şehir efsanesiyle karşılaşabiliyor. Hamilelikle ilgili toplumda yanlış bilgilerin oldukça yaygın olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Perinatoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Zeki Şahinoğlu, hamilelikte doğru bilinen 8 yanlış bilgiyi açıkladı.

- Meyve tok tutar, vitamin deposudur
Meyve tok tutmaz, acıktırır. Acıktığınızda yumurta, süt gibi besinler sizi daha çok tok tutar ve protein ihtiyacınızı karşılar. Meyveler sağlıklı besinlerdir fakat içerdikleri şeker miktarı nedeniyle özellikle gebelik döneminde abartmadan tüketilmeli.
- Hamilelikte saç boyanmaz
Hamileliğin ilk 12 haftasından sonra saçınızı boyayabilirsiniz.
- Hamilelikte ameliyat olunmaz, ilaç alınmaz
Gebelik sırasında alınabilecek pek çok ilaç var. Doktorunuza danışarak ilaç kullanabilirsiniz. Gelişen tıp ve teknoloji sayesinde hamileyken ameliyat bile olmak mümkün.
- Hamileyken bol tüketilen ceviz bebeğin zekasını geliştirir
Çocuk zeki olsun diye avuç avuç ceviz yemenize gerek yok. Faydalıdır fakat abartmadan, her gün 1-2 ceviz tüketmeniz yeterlidir.
- Xray cihazları zararlıdır
Havaalanı gibi yerlerde xray cihazlarından geçmek zarar vermez. Bu cihazların yaydığı ışınlar röntgen ışını değildir.
- Gebelikte her şey yenebilir
Aksine, normalden çok daha dikkatli beslenmek gerekir. Her şey yenmez.
- Ultrason öncesinde tatlı yenmelidir
Çocuk çok hareket etsin ve her tarafı görünsün diye ultrason öncesinde çikolata gibi tatlı besinlerin yenmesi son derece zararlıdır.
- Gebelikte düz ayakkabı giyilmelidir
Gebelikte düz ayakkabı giymek, yalın ayak yürümek bütün basıncı bacaklara vermek demektir. Bu yüzden hafif topuklu ayakkabılar ya da spor ayakkabılar kullanılmalıdır.

Doç. Dr. Zeki Şahinoğlu 1963 yılında İzmir’de doğdu. 1987 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1993 yılında Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kadın hastalıkları ve doğum uzmanı oldu. 1994 yılında Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzman olarak çalışmaya başladı. Perinatoloji ve Maternal Fetal Tıp ile ilgili çalışmalara yoğunlaşan Doç. Dr. Şahinoğlu, 1996 yılında Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Planlama Koordinasyon Kurulu tarafından Perinatoloji ve Prenatal Tanı Ünitesi’nin kurulması ve yürütülmesinde görevlendirildi. 1997 yılında ABD’de Cleveland Clinics bünyesindeki Maternal Fetal Tıp Kliniği’nde perinatoloji alanında eğitim çalışmaları yaptı. 2005 yılında kadın hastalıkları ve doğum doçenti olan Doç. Dr. Şahinoğlu, 2011 yılında perinatoloji yan dal uzmanı oldu. 2012 yılından itibaren Anadolu Sağlık Merkezi’nde kadın hastalıkları, doğum kliniği perinatoloji ünitesi sorumlusu olarak çalışıyor.