Hamilelikte oluşan çatlaklar ve lazer tedavisi
Hamilelik döneminde en sık görülen problemlerden biri göbek, göğüs, bel ve basenlerde oluşan deri çatlaklarıdır. Sağlık açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyen çatlaklar, dış görünüşte deformasyona yol açar. Gebelikte hormonlardaki değişiklikler ve kilo artışına bağlı olarak derinin gerilmesi cilt üzerinde çatlaklara ve lekelenmelere neden olur. Gebelik döneminde alması gerekenden fazla ve hızlı bir şekilde kilo alan kadınlarda bu duruma daha sık rastlanır. Hamileliğin son trimesterinde (gebeliğin son üç ayı) bebeğin gelişimi daha hızlı olduğundan dolayı daha fazla kilo alınır ve genellikle bu dönemde ciltte çatlaklar oluşur.

Çatlak nedir? Nasıl oluşur?
Cilt dokusunun aşırı gerilmesi cilt altında yer alan kollajen ve elastin dokularda hasara yol açar. Bu dokuların tahribatı cildin üst tabakasında yırtılmalara neden olur. İlk önce sadece pembemsi renkte bir görünüm oluşturan çatlaklar zaman içinde mor bir renk alır ve daha sonra soluklaşarak beyaz renkli bir görünüme bürünür. Deride renk değişikliğinin yanı sıra ciltte çukurlaşmalar ya da kabarıklıklar şeklinde görüntü bozuklukları oluşturur. Ciltte çatlak oluşumu özellikle hamilelik nedeniyle kilo alan anne adayları, gelişme döneminde hızla boyu uzayan ve ani kilo olan gençler, açık tenli ve genetik yatkınlığı olan kişilerde daha yaygın olarak görülür. Özellikle düzenli kortizon tedavisi alanlar ve uzun süredir kortizonlu krem kullananlar çatlak oluşumu açısından risk altındadır.
Çatlak tedavisi nasıl yapılır?
Hamilelik döneminde çatlaklar oluştuktan sonra tedaviye başlanabilmesi için hamileliğin sonlanması beklenilmelidir. En sık kullanılan çatlak tedavisi yöntemleri arasında dermoterapi, platelet rich plasma (PRP), karboksiterapi, pulse DYE lazer (boya lazerleri) ve fraksiyonel lazer yer alır. İnce çelik iğnelerin yer aldığı dermoroller denilen cihazla çatlak olan bölgelere uygulanan dermoterapi yöntemiyle, çatlakların üzerine kollajen üretimini ve doku yenilenmesini sağlayan maddeler enjekte edilir. Hastadan alınan kan kırmızı ve beyaz kan hücrelerine ayrılır ve geriye kalan platelet hücrelerinden zengin serum cilt çatlakları üzerine mezoterapi iğneleri ile enjekte edilir. Serum içinde bulunan maddeler cilt altında kollajen üretimine ve doku yenilenmesine yardımcı olur. Karbondioksit gazının cilt altına enjekte edilerek dolaşımının hızlandırılmasını amaçlayan karboksiterapi yöntemi, kollajen oluşumunu ve deri kalınlığını arttırarak çatlakların görünümünü düzeltir. Son yıllarda çatlak tedavisinde en çok uygulanan ve başarı oranı yüksek olan tedavi yöntemleri ise pulse DYE lazer (boya lazerleri) ve fraksiyonel lazer yöntemleridir.
Çatlaklar lazerle geçer mi?
Şimdiye kadar yapılan hiçbir tedavi yöntemi ile çatlakların %100 iyileşmesi ve cildin tamamen eski görünümünü kazanması mümkün değildir. En etkili çatlak tedavi yöntemlerinden biri olan lazerle tedavi yönteminde bile kişinin cilt tipine bağlı olarak başarı yüzdesi %85’in üzerinde değildir. Yeni oluşan ve kırmızı mor renge sahip çatlaklarda başarı oranı oldukça yüksek olan pulse DYE lazer yönteminde, lazer ışınları damarlar üzerine etki eder ve kızarıklığı azaltır. Cildin hem üst hem de alt tabakasına etki eden fraksiyonel lazer tedavisi, son yılların en etkili ve en yeni tedavi yöntemlerinden biridir. Cilt çatlaklarının olduğu bölgeye uygulanan lazer ışınları, çatlak alanlarda mikroskobik yaralar meydana getirir ve bu bölgede yeni epidermis ile kollajen dokular oluşturur.