Hemen Arayın

Hamilelikte oluşan güneş lekeleri için ne yapmalı?

okuyabilirsiniz.

Hamilelikte cilt lekeleri anne adaylarını etkileyen en önemli problemlerden biridir. Melezma, kloazma, güneş lekesi ya da gebelik maskesi olarak da bilinen lekelenmeler, estetik açıdan rahatsız edicidir. Hamilelik döneminde artan progesteron, östrojen gibi hormonların cilt rengini koyulaştıran melanotropin maddesini arttırması sonucu oluşan güneş lekesi; özellikle koltuk altlarında, genital bölgede, meme uçlarında, ellerde, boyunda ve yüzde görülür. Genellikle doğumdan sonraki 3-6 aylık zaman içinde kendiliğinden geçen lekeler, bazı anne adaylarında kalıcı olabilir.

Hamilelikte oluşan güneş lekeleri için ne yapmalı?

Hamilelikte Güneş Lekesine Ne İyi gelir?

Hamileliğin ilk aylarından itibaren güneşin zararlı ışınlarından korunmak güneş lekesi oluşumunu minimum düzeye indirir. Ancak unutulmaması gereken diğer bir önemli konu da vücudun D vitamini sentezleyebilmesi için güneş ışığına olan ihtiyacıdır. Anne adaylarının hem bebeklerinin hem de kendilerinin ihtiyacı olan D vitaminini sentezleyebilmeleri için belirli oranda güneş ışığına ihtiyacı vardır. Bu nedenle uzmanlar tarafından güneş ışığının en dik ve yakıcı olduğu saat 11:00 ile 16:00 saatleri dışında anne adaylarının güneşlenmesi önerilmektedir. Güneşlenme süresinin de günlük 20-30 dakikayı geçmemesine dikkat edilmelidir. Hamilelik döneminde salgılanan östrojen hormonu kadınların güneşin zararlı ışınlarına karşı hassasiyetlerini arttırır. Özellikle yüz, eller ve elmacık kemiklerinin güneşten korunması oldukça önemlidir. Bu bölgeleri korumak için güneş ışınlarını engelleyen şapka, eşarp ve eldiven kullanılabilir. Hamilelik sonlanıncaya kadar östrojen ve progesteron hormonu salgılanacağından cildi ultraviyole ışınlarından koruyan güneş kremlerinden faydalanılması elzemdir. Hem anne adayına hem de bebeğe zararlı etkisi olmayan dermatolog onaylı ve eczanelerde satılan ultraviyole kremleri her gün düzenli bir şekilde mutlaka kullanılmalıdır. Anne adayının yeterli ve dengeli beslenmesi, su tüketimine dikkat etmesi de güneş lekesi oluşumunu engellemek için faydalıdır.

Hamilelikte Güneş Lekesi Nasıl Geçer?

Hamilelikte oluşan karakteristik güneş lekeleri, genellikle hamileliğin sonlanmasını takiben bir sene içerisinde kendiliğinden kaybolur. Lekelerin kalıcı olması halinde ışık dolgu, PRP tedavisi, kimyasal peeling, lazer tedavisi gibi yöntemler uygulanabilir. Estetik açıdan kadınları oldukça rahatsız eden bu durum için dermatoloğa gidilmelidir. Dermatolog, lekelerin boyutu ve kalıcılık durumuna göre bir tedavi yöntemi uygular.  Öncelikli olarak lekelerin giderilmesine yönelik dermatolojik kremler uygulanabilir. Krem tedavisine yanıt alınamadığında kimyasal peeling ya da lazer tedavisine geçilebilir. Güneş lekesi için en etkili tedavi yöntemlerinden biri lazer uygulamasıdır. Güneş lekesinin bulunduğu bölgeye lazer ışınları uygulanır ve bu bölgede birikim yapan melanin pigmenti dağıtılır. Sadece pigmentin yoğun olduğu bölgeyi etkileyen ışın, diğer bölgelere zarar vermez. Lazer ışınına maruz kalan melanin pigmenti, cilt dokusuna dağılır ve güneş lekelerinin rengi doğal bir şekilde açılır.

Paylaş WhatsApp

Randevu almak artık daha da kolay!

Apple Store ve Google Play Store’dan indireceğiniz Anadolu Sağlık Online Servisler uygulamasıyla işlemlerinizi çok daha hızlı yapabileceksiniz.

Uygulamamızı şimdi indirirseniz anında dilediğiniz doktordan online randevu alabilir, test ve görüntüleme sonuçlarınıza kolayca ulaşabilir ve geçmiş doktor ziyaretlerinizi görüntüleyebilirsiniz.

app store
google play

Öncelikle Anadolu Sağlık Merkezi olarak birinci önceliğimizin hasta/hasta yakınlarımızın ve çalışanlarımızın sağlığı olduğunu belirtmek isteriz. Bu doğrultuda, dünyadan sonra Türkiye’de de Coronavirus (COVID–19) vakası görülmesinin ardından hastalarımızı ve refakatçilerimizi korumak ve güvenliklerini en üst seviyede tutmak amacıyla hastane yönetiminin aldığı önlemler çerçevesinde hasta ziyaretlerine bir süreliğine izin verilmeyeceğini paylaşmak isteriz.

Hastanemizde yatan hastalarımıza yalnızca bir refakatçinin eşlik etmesini önemle rica ederiz.

Anlayışınız için teşekkür ederiz.