Hemen Arayın

Hem maske takıp hem cilt sorunlarını önlemenin yolları

okuyabilirsiniz.

Coronavirus salgını nedeniyle maskenin hayatımıza girmesiyle birlikte bazı deri hastalıklarının, cilt sorunlarının da görülme sıklığı arttı. Maskelere bağlı en sık karşılaşılan deri probleminin, özellikle maskenin temas ettiği yerlerde görülen sivilce (akne) artışı olduğunu dile getiren Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Yüzümüzde bulunan çok sayıdaki yağ, kıl üniteleri maskenin tekrarlayan sürtünme ve travmasına bağlı olarak tıkanır ve böylece akne gelişmesine sebep olur. Maskeye bağlı oluşan, bir ‘mekanik akne’ çeşidi olan bu akneye şimdilerde verilen isim ‘Maskne’. Yaz aylarıyla birlikte artan hava sıcaklığı ve nem de eklenince ‘Maskne’ kaçınılmaz oluyor” açıklamasında bulundu. Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman’ın “maskneye” karşı alınabilecek önerilene bir göz atmanızda yarar var...

Hem maske takıp hem cilt sorunlarını önlemenin yolları

Tüm dünyayı etkileyen salgınla birlikte değişen yaşam tarzımız, pek çok değişik sağlık sorunuyla da mücadele etmemize neden oldu. Hayatımıza giren “maskne” rahatsızlığı, yani maske kullanımına bağlı akne (sivilce) gelişimi ise bunlardan biri. Artan hava sıcaklığı, güneş ve maskeye bağlı artan terlemenin de etkisiyle “Rozase” denen burun, yanaklar ve çenede kızarıklık veya sivilce benzeri küçük kırmızı kabarıklıklar da gelişebilir. Bu durumlar ise daha çok beyaz tenli kadınlarda görülür. Maske kullanımıyla birlikte şiddeti ve sıklığı artan bir diğer deri hastalığı ise ‘Seboreik Dermatit’ dediğimiz, daha çok burun kenarlarında ve sakal bölgesinde kızarıklık, pullanma, kepeklenmeye sebep olabilen egzama. Bu da daha çok yağlı derilerde görülen, özellikle stres ve yorgunlukla artan bir deri hastalığı. Uzun süre maske kullanan kişilerde sıcaklığın ve nemin etkisiyle bu egzamalar da alevlenir.

Maskelere bağlı yüzde ya da maskenin lastiğine bağlı kulak arkasında kızarıklık ve kaşıntı olması durumunda ise “kontakt dermatit” denen alerjik durumlar da görlebilir. Bu alerjik deri hastalığı maskenin metaline ya da içerdiği maddeye (formaldehit) bağlı, kumaş maskelerde ise maskeyi yıkarken kullanılan deterjan ya da boyalara bağlı olarak gelişebilir...

“Maskne” tedavisinde normal akne tedavisine göre daha dikkatli olunmalı

“Maskne” yani maskeye bağlı oluşan aknelerin tedavisinde klasik akne tedavilerine göre daha dikkatli olunması gerekiyor. Çünkü akne tedavisinde verdiğimiz kremler genellikle cildi kurutur. Kuru cildi maske daha çok tahriş edecektir. Dolayısıyla ‘maskne’ tedavisinde verilen kremlerin normal akne tedavisine göre daha düşük dozlarda ve sadece sivilceli bölgelere noktasal olarak uygulanması, kuruluk olduğunda hafif bir nemlendiriciyle nemlendirilmesi, aknelerin leke bırakmadan geçmesi için güneş koruyucu bir kremle ev ya da iş yerimizdeyken bile yüzümüzü ışık ve güneşten korumamız gerekir. Lekeli ciltlerde akneler de leke bırakma eğiliminde ise Glikolik asit ya da retinol (A vitamini türevi) içeren ürünler doktorunuzun kontrolünde, uzun süreli olmamak şartıyla geceleri kullanılabilir.

Rozase hastalarının tanıları konulduktan sonra, hastalığın şiddetine göre krem ya da gerekirse hap tedavileriyle birlikte güneşten ve sıcaktan korunmaları, kortizonlu kremlerden uzak durmaları gerekiyor. Ayrıca akne ve rozase hastaları uygun temizleyicilerle sabah akşam yüzlerini mutlaka gün boyu biriken yağ ve terden arındırmalı. Seboreik dermatit alevlenmelerinde ve alerjik egzama varlığında hastalığın şiddetine göre kısa süreli kortizonlu ya da kortizonsuz kremler kullanılıyor.

Yüze nemlendirici sürdükten bir saat sonra maske takılmalı, makyajdan uzak durulmalı

Cilt sorunlarını önlemek için eğer mümkünse, sosyal mesafeyi koruyarak, yalnız olunan zamanlarda, açık havada, kendinizi ve başka insanları riske atmadan 2 saatte bir 15 dakika süreyle yüz havalandırılabilir. Her gün sabah ve gün sonunda parfümsüz, akneyi tetiklemeyen hafif bir temizleyiciyle yüzümüzü yıkayalım. Yıkadıktan sonra yine parfümsüz, yağlı olmayan su bazlı bir nemlendiriciyle yüzümüzü nemlendirelim. Nemlendiriciyi sürdükten mümkünse en erken 1 saat sonra maskeyi takalım çünkü sürülen nemlendiricinin üzerine hemen maske takılırsa krem oklüzyon (kapanma) etkisiyle gözenekleri daha fazla tıkayıp, daha fazla nemlenmeye ve terlemeye sebep olabileceği için fayda yerine zararı olacaktır.

Makyaj ürünlerinin minimize edilmesi önemli. Yüzümüze ne kadar az ürün sürersek o kadar iyi olacaktır. Makyajdan vazgeçemeyenler ise fondöten, pudra gibi makyaj ürünleri yerine ten rengi bir nemlendirici ya da güneş koruyucu kullanabilirler.

Bez maske cildin hava almasını sağladığı için deri hastalıkları açısından daha sağlıklı

Maskelerin koruyuculuk oranlarını ve cilde verdikleri hasarı göz önünde bulundurarak tercih yapılması gerekiyor. Yüzde 100 pamuklu maskeler cildimizin hava almasına bir miktar izin verdiği için, eğer her gün yıkayıp temiz tutabiliyorsak pamuklu maske kullanımı deri hastalıkları açısından daha sağlıklıdır. Sıcak havanın artışıyla birlikte terleme de artacağı için bez, kumaş ya da pamuklu maskelerin iyi temizlendiğinden emin olmalıyız. Cerrahi maskeler terlemeye bağlı nemleneceği ve buna bağlı hem koruyuculuğu azalacağı hem de deri hastalıklarını arttıracağı için sık sık değiştirilmeli.

Yıkanabilir maskelerde kullanılan deterjana dikkat edilmeli

Yıkanabilir maskeler, tek kullanımlık olmadıkları için deri hastalıkları açısından risk oluşturabilirler. Gün boyu kullanılan maskeye ter ve yağ tabakası ekleniyor. Maske ertesi gün yıkanmadan kullanılırsa yüzümüzü yıkamış, temizlemiş olsak da kirli maskeden yağ ve ter maruziyetine bağlı olarak akne tetiklenebilir. Maskeleri yıkarken kullanılan deterjanlara bağlı hassasiyeti olan kişilerde alerjik egzamalar gelişebilir. Böyle durumlarda yumuşatıcı kullanmamak ve deterjan yerine sabun tozlarıyla yıkamak kontakt dermatit dediğimiz alerjik egzamalardan koruyacaktır. Bütün bunlara dikkat edilmesine rağmen akne oluşumu devam ediyorsa stres ve diyet alışkanlıklarını gözden geçirmekte yarar var. Çikolata, tatlı gibi glisemik indeksi yüksek gıdalar ve süt ürünlerinin akne gelişimini tetiklemesi sebebiyle fazla tüketilmemesi gerekir.

 

Paylaş WhatsApp
Randevu Al
Uzm. Dr. Kübra Esen Salman
Doktorun Biyografisini Gör

Tıp eğitimini 2005-2011 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tamamladıktan sonra, 2012 yılında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği’nde uzmanlık eğitimine başladı. Uzmanlık eğitimi boyunca ulusal ve uluslararası birçok kongre ve kursa katılımının yanı sıra özellikle kaşıntı, kronik deri hastalıklarında ışık tedavisinin kullanımı ve saç hastalıkları konusunda bilimsel araştırmalara katkıda bulundu. Uzmanlık eğitimi süresince edindiği klinik dermatoloji tecrübesine ek olarak, çok sayıda eğitim, kurs katılımı ve uygulama sonucu kozmetik ve estetik dermatolojik işlemler alanında tecrübe kazandı. Aralık 2016 - Mayıs 2017 tarihleri arasında Kırklareli Babaeski Devlet Hastanesi’nde, Haziran 2017 - Ekim 2018 tarihleri arasında Tuzla Devlet Hastanesi’nde ve Kasım 2018 – Ekim 2019 tarihleri arasında Medical Park Gebze Hastanesi’nde uzman doktor olarak çalıştı. Evli olan Kübra Esen Salman, Ekim 2019 tarihinden bu yana Anadolu Sağlık Merkezi’nde Deri Hastalıkları Uzmanı olarak görevini sürdürüyor.


Randevu almak artık daha da kolay!

Apple Store ve Google Play Store’dan indireceğiniz Anadolu Sağlık Online Servisler uygulamasıyla işlemlerinizi çok daha hızlı yapabileceksiniz.

Uygulamamızı şimdi indirirseniz anında dilediğiniz doktordan online randevu alabilir, test ve görüntüleme sonuçlarınıza kolayca ulaşabilir ve geçmiş doktor ziyaretlerinizi görüntüleyebilirsiniz.

app store
google play

Öncelikle Anadolu Sağlık Merkezi olarak birinci önceliğimizin hasta/hasta yakınlarımızın ve çalışanlarımızın sağlığı olduğunu belirtmek isteriz. Bu doğrultuda, dünyadan sonra Türkiye’de de Coronavirus (COVID–19) vakası görülmesinin ardından hastalarımızı ve refakatçilerimizi korumak ve güvenliklerini en üst seviyede tutmak amacıyla hastane yönetiminin aldığı önlemler çerçevesinde hasta ziyaretlerine bir süreliğine izin verilmeyeceğini paylaşmak isteriz.

Hastanemizde yatan hastalarımıza yalnızca bir refakatçinin eşlik etmesini önemle rica ederiz.

Anlayışınız için teşekkür ederiz.