Hemen Arayın

Huzursuz Bacak Sendromu: Çok sık görülüyor ama bilinmiyor!

okuyabilirsiniz.

Halk arasında “uykuda bacak atması” olarak da adlandırılan huzursuz bacak sendromu, sık görülmesine rağmen toplum tarafından fazla bilinmeyen sağlık sorunlarından biri. Özellikle istirahat döneminde ortaya çıkan bacaklarda uyuşma, yanma, iğnelenme, karıncalanma, ağrı ve şiddetli hareket ettirme isteği gibi yakınmalarla kendini gösteriyor. Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Bölümü Direktörü Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, konuyla ilgili aydınlatıcı bilgiler veriyor.

Huzursuz Bacak Sendromu: Çok sık görülüyor ama bilinmiyor!
Toplumda yapılan birçok çalışmada huzursuz bacak sendromunun görülme sıklığı yüzde 1 ile 15 arasında değişmektedir. Ülkemizde ise görülme sıklığı yüzde 3 ile 5 arasındadır. Oldukça yüksek olan bu oran, hastalığın çok iyi bilinmediğini ve tanısı konulmadığı için birçok hastanın bu sorunla yaşadığını gösteriyor. Huzursuz bacak sendromu genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan bir hastalık olmakla birlikte tüm yaşlarda da görülebilir. Kadınlarda erkeklere göre yaklaşık iki kat daha fazla görülmektedir.

Huzursuz bacak sendromu neden oluşur?

Huzursuz bacak sendromu; çoğunlukla bacaklarda anormal duyularla birlikte şiddetli hareket ettirme isteği ve hareket ettirmekle bulguların tamamen ya da kısmen düzelmesi şeklinde görülüyor. Hastaların büyük bir kısmında nedeni tam olarak bulunamayan bu rahatsızlığa; demir eksikliği, ileri evre böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, parkinson hastalığı, sinirlerin değişik nedenlerle etkilenmesi ve hamilelik neden olabiliyor. Rahatsızlığın erken yaşlarda görülme sebebi ise genetik kaynaklı oluyor. Bazı bulantı, depresyon ve psikoz ilaçları ile bazı sara (fenitoin içerenler), soğuk algınlığı (antihistaminik içerenler) ve tansiyon ilaçları (nifedipin içerenler) huzursuz bacak sendromu bulgularını kötüleştirebilir. Bu nedenle hastalar bu grup ilaçları doktoruna danışmadan kullanmamalıdır. Ayrıca kafein ve sigara da huzursuz bacak sendromunu tetikleyebilir.  

Huzursuz bacak sendromunda hasta ne zaman farkına varır?  

Ani bacak atması ya da kas atması uyku halindeyken pek çok insanın karşılaştığı bir durum. Bunun sebebi başka birtakım hastalıklar olabileceği gibi huzursuz bacak sendromuyla da ilgili olabiliyor. Fakat, özellikle istirahat halindeyken başladığı için uykuya dalmayı da zorlaştıran huzursuz bacak sendromunda hastaların şu bulgularla sorunun farkına varabileceklerini söyleyebiliriz:    
  • Bacaklarda anormal duyularla birlikte şiddetli hareket ettirme isteği olduğunda ·         
  • Bulgular oturma ve yatma gibi istirahat durumlarında ortaya çıktığında      
  • Hareket ettirmekle bulguların tamamen ya da kısmen düzeldiği görüldüğünde 

Huzursuz bacak sendromunun tedavisi mümkün

Tedavi edilebilir bir rahatsızlık olan huzursuz bacak sendromunda ilaç tedavisi öncesinde bazı rahatlatıcı hareketler uygulanıyor. Hastanın ilk yapması gereken bazı basit önlemleri alması ve yatak odası düzenlemeleridir. Bulguları kötüleştirebilecek; sigara, kafein gibi maddelerden uzak durulmalı özellikle akşam saatlerinde yatmadan önce bunlara dikkat edilmelidir. Hastalık bulgularının artmaması için mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
Paylaş WhatsApp
Randevu Al
Prof. Dr. Yaşar Kütükçü
Doktorun Biyografisini Gör

Dr. Yaşar Kütükçü; eğitimini GATA Tıp Fakültesi’nde tamamladı. GATA Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimini yaptı. USCF Department of Neurology’de çalıştı. 2013 yılında Anadolu Sağlık Merkezi’nde çalışmaya başlayan Dr. Kütükçü, halen nöroloji uzmanı olarak görevini sürdürüyor.


Randevu almak artık daha da kolay!

Apple Store ve Google Play Store’dan indireceğiniz Anadolu Sağlık Online Servisler uygulamasıyla işlemlerinizi çok daha hızlı yapabileceksiniz.

Uygulamamızı şimdi indirirseniz anında dilediğiniz doktordan online randevu alabilir, test ve görüntüleme sonuçlarınıza kolayca ulaşabilir ve geçmiş doktor ziyaretlerinizi görüntüleyebilirsiniz.

app store
google play

Öncelikle Anadolu Sağlık Merkezi olarak birinci önceliğimizin hasta/hasta yakınlarımızın ve çalışanlarımızın sağlığı olduğunu belirtmek isteriz. Bu doğrultuda, dünyadan sonra Türkiye’de de Coronavirus (COVID–19) vakası görülmesinin ardından hastalarımızı ve refakatçilerimizi korumak ve güvenliklerini en üst seviyede tutmak amacıyla hastane yönetiminin aldığı önlemler çerçevesinde hasta ziyaretlerine bir süreliğine izin verilmeyeceğini paylaşmak isteriz.

Hastanemizde yatan hastalarımıza yalnızca bir refakatçinin eşlik etmesini önemle rica ederiz.

Anlayışınız için teşekkür ederiz.