Kalp Pili
Kalp pilleri ortalama bir kol saati büyüklüğündedir. Enerji kaynağı ve elektronik devrelerden oluşan bir batarya ve tel elektrot şeklinde iki parçası vardır.

Kalp pilleri ortalama bir kol saati büyüklüğündedir. Enerji kaynağı ve elektronik devrelerden oluşan bir batarya ve tel elektrot şeklinde iki parçası vardır. Batarya muz alt kısmında cilt altına yerleştirilir. Omuz bölgesinden kalbe bağlanan toplardamar içinden tel elektrotlar kalp içine ilerletilir ve uygun kalp bölgesine yerleştirilir. Elektrot bataryaya bağlanır. Böylece kalbe elektrik iletimi sağlanır. Batarya oldukça komplike bir elektronik devreye sahiptir. Kalp pili uzaktan programlanabilir ve kalbin çalışması ile ilgili veri gönderebilir.
Gelişmiş toplumlarda daha sık görülen kalp yetersizliğinin tedavisinde kalp pili tedavisine başvurulur. Kalp yetmezliği tedavisinde çok yeni bir yaklaşım olan kalp pilleri, özellikle ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda uygulanmaktadır.
Kalp pilleri kalbin ileti sistemine ait bozukluklara bağlı kalp hızı yavaşlaması için 30 yılı aşkın zamandır kullanılan, yakın geçmişten bu yana ise kalp yetersizliği için de kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kalp yetersizliğinde kalp pili tedavisi, özellikle ilaç tedavisine dirençli kalp yetmezliği bulunan hastalar için kullanılmaktadır. Bu konuda yapılan çalışmalar, kalp yetersizliği görülen hastaların elektrik iletim sisteminde de bozukluklar olduğunu ortaya çıkarmıştır. Kalpte bulunan dört odacık arasında belirli bir kasılma zamanlaması bulunmaktadır. Kalp yetersizliği bulunan hastaların yaklaşık 4’te 1’inde, bu odacıklar arasında zamanlama sorunu ortaya çıkar. Bu zamanlama sorunu nedeniyle, kalbin pompalama performansı, kalp yetersizliğinden bağımsız olarak daha fazla bozulur.
Kalp pili tedavisinde başarı oranı nedir?
Elektriksel ileti bozukluğu ve kalp yetmezliği olup, ilaca yanıt vermeyen hastalarda pil tedavisiyle başarılı sonuçlara ulaşılmaktadır. Pil takılmasına rağmen fayda görmeyen hastalar da olabilir ancak ekokardiyografik tetkikteki parametrelere bakarak hastanın fayda görüp görmeyeceğini önceden belirlemek mümkündür. Bazı durumlarda ani ölüme yol açan ritim bozukluğunu tanıyan ve elektroşok vererek normal kalp ritmini sağlayan kalp pilleri ani ölüm riskini ortadan kaldırılabilir veya azaltabilir.
Kalp pili kullananlar nelere dikkat etmelidir?
Tüm elektronik devreler gibi kalp pilleri yoğun manyetik alanlardan ve elektriksel gürültülerden etkilenir. Manyetik rezonans görüntüleme, metak dedektörü olan güvenlik kapıları, 15 cm’den yakın olmak kaydıyla cep telefonları kalp pillerini etkileyebilir. Pil takıldıktan sonra hastalar sık sık kontrol edilmelidir. Çünkü tedavinin en önemli bölümü, pil takıldıktan sonraki ayarlama aşamasında başlamaktadır. Hasta bir ay sonra ve devamında 6 ayda bir olmak üzere kontrole çağrılır. Kontrol sırasında kablolar arasındaki zaman farklılıklarını yeniden ayarlamak gerekir. Zaman içinde kalp yeniden küçülür. Belli bir miktarda küçülme durur ve kalbin kasılma gücü artar. Bu denge sağlandıktan sonra ayarı tekrar yapmak gerekmez. Ancak hastanın her 6 ayda bir doktor kontrolünden geçmesi şarttır.
Kalp pilinin ömrü ne kadardır?
Pilin ne kadar zamanda biteceği henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak 7 yıl kadar uzun bir sürede kullanan hastalar gözlemlenmiştir. Ortalama 6-8 yıl sonra bataryanın değişmesi gerekir.
Kalp pilinin çeşitleri var mıdır?
Kalp yetersizliğinde, hastanın özelliğine göre, kullanılan pillerin çeşitleri de farklılaşmaktadır. Eğer hasta, ritim bozukluğu da olan 3’te 1’lik grup içinde yer alıyorsa, kullanılan piller değişmektedir. Çünkü kalp yetmezliği için kullanılan piller, ritim bozukluğu üzerine etki etmemektedir. Bu hasta grubu için farklı özelliklere sahip piller tercih edilir. Kalp yetersizliğinin yanı sıra ritim bozukluğu da olan hasta grubunda kullanılan piller, hastanın kalbine şok tedavisi de uygulayarak ritim bozukluğu üzerine de etki etmektedir. Bu sayede aynı anda iki sorun çözülmektedir.
Kalp pili kalbe nasıl takılır?
Pil takma aşamasına gelindiğinde, eğer gerekirse, elektrofizyolojik çalışmayla hastada ritim bozukluğu olup olmadığına bakılır. Bu çalışma sonucunda hastada ritim bozukluğu sorunu tespit edilirse, şok veren pil seçilir. Hastada ritim bozukluğu yoksa normal pil tercih edilir. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen operasyonda köprücük kemiğinin altına 3-4 cm’lik pilin gireceği kadar genişlikte bir kesi yapılır ve pil cildin altına yerleştirilir. Köprücük kemiğinin altından geçen ve kalbe giden damarın içine yerleştirilen bir aparat sayesinde, kalp pilinin kabloları röntgen ışınları altında yerleştirilir. Yapılan ölçümler sonucunda her şey yolundaysa, kablolar orada bırakılır ve kabloların uçlarındaki tutunma mekanizmaları sayesinde bu bölgede tutunur.
Kalbin üç farklı odacığına üç farklı kablo yerleştirilir. Operasyon yaklaşık 2 ya da 3 saat sürmektedir. Pil uygulamasındaki en hassas konu, üç kablo arasındaki zaman aralıklarının ayarlanmasıdır. Bunu ayarlamak için ise ekokardiyografi (kalp ultrasonografi) tetkikleri kullanılır. Bu işlem ameliyattan bir gün sonra yapılmaktadır.
Pil takıldıktan hemen sonra hasta tedavinin olumlu yanıtını almaya başlar ve maksimum fayda ilk 6 ay içinde ortaya çıkar. Hasta pil öncesi, nefes darlığı nedeniyle gece yatmakta zorluk çekerken, zamanla geceleri daha rahat yatar ve gündelik hayatta rahatça yürüyebilir. Efor testi sırasında aletin üzerine dahi çıkamayan hastalar, altıncı ay kontrolünde bu testi yapabilir hale gelebilmektedir. Kalp pilleri, daha önce hareket kısıtlılığı olan hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde yükseltmektedir.