Kanal Tedavisi
Kanal tedavisi, pulpanın (sinir, kan, lenf damarlarını içeren dişin içindeki yumuşak tabaka) kendini tamir edemeyecek derecede zarar gördüğü durumlarda, hasarlı pulpayı alıp oluşan boş kanalların hareketsiz materyallerle doldurulmasıdır.

Kanal tedavisi, diş etindeki pulpanın (sinir, kan, lenf damarlarını içeren dişin içindeki yumuşak tabaka) kendini tamir edemeyecek derecede zarar gördüğü durumlarda, hasarlı pulpayı alıp oluşan boş diş eti kanallarının hareketsiz materyallerle doldurulmasıdır.
Kanal tedavisi gereken dişteki belirtiler nelerdir?
Tedavi edilmeyen enfeksiyon, ağrı ve iltihaba yol açar. Dişe kanal tedavisi gerektiğine dair belirtiler ise şunlardır:
- Sıcağa ve soğuğa hassasiyet
- Etkilenen dişin civarında şişlik meydana gelmesi
- Ağrılı veya ağrısız, diş renginin değişmesi
- Dişin kırılması
- Isırma, dokunma veya itmede dişin acıması
- Dişteki çürük temizlenerek dişin özüne ulaşılır ve hastalıklı ve yumuşak doku çıkarılır. Sinir ve doku artıkları temizlenir.
- İltihap olması durumunda diş iyileşene kadar geçici diş dolgu maddeleriyle dişin üzeri kapatılır. İltihabın üremesi durduğunda ve kök ucundan iltihap gelmesi sona erdiğinde diş kanal içerisi özel bir diş dolgu maddesiyle, kök ucuna kadar doldurulur. Kuron kısmı dolgu, porselen dolgu (inley) ya da kuron kaplama yapılarak tekrar kırılmaması ve çürümemesi için restore edilir.