Karne ödülü de karne cezası da vermeyin
Yıl boyunca sadece öğrenciler değil, anne babalar da karne gününü heyecanla bekliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Uzman Psikolog Selin Karabulut ebeveynlere hem karne için hem de tatil sürecinde çocuğa karşı uygulanması gereken davranışlar konusunda önerilerde bulunuyor.

Karne hediyesi olarak pahalı hediyelerden kaçının
İyi karne getiren çocuk takdir edilmeli ve değer görmelidir. Çocuklara ödül niyetine pahalı hediyeler almak, gereğinden fazla oyuncaklara boğmak çok uygun değildir. Çocuklar okulların tatil edilişine sevinilebilir ve eğitim öğretimin bir süreliğine sona ermesi kutlanabilir. Bunun için de pahalı olmayan sembolik hediyeler alınabilir.Karnesi kötü gelen çocuğa nasıl davranmalı?
Hangi dersin neden zayıf olduğunun normal şartlarda anne-babalar tarafından bilinmesi gerekir. Çocuğa zayıf notları için kızmak, ceza uygulamak çözüm değildir. Çocukla konunun sebeplerinin konuşulması önemlidir. İlk dönemden düzeltilmesi gereken notun ikinci yarıyılda da düzeltilmemesinin sebebinin mutlaka araştırılması gerekir. Ayrıca ebeveynlerin herhangi bir psikolojik, zihinsel, davranışsal, sosyal problemin olup olmadığını göz ardı etmemeleri de önemlidir.TV ve bilgisayara ayrılacak vakti sınırlandırın
Çocukların mümkün olduğunca televizyon ve bilgisayar karşısında geçen vaktinin azaltılması ve tatilin amacının, eğlenmek, dinlenmek, sene boyunca yapılan zorunlu her şeyden uzaklaşmak olması gerekir. Çocukların yaz mevsiminin güzelliğinden faydalanması, televizyon ve bilgisayar başında zaman öldürmemesi önem taşır. Çalışan ebeveynlere çocuklar için öneriler İşten gelen anne babalar akşamları çocukları ile beraber oyun oynamak, film seyretmek, kitap okumak gibi aktiviteler yapabilir. Mümkünse park, bahçe, sahil gibi açık alanlarda da vakit geçirilmesi gerekir. Çocukla beraber futbol ve voleybol oynamak, ip atlamak, uçurtma uçurmak, çeşitli bahçe oyunları oynamak hem beden sağlığı hem de kaliteli vakit geçirmek için güzel birer alternatif olabilir. Tatil sürecinde çocuğun ihtiyacına göre bir ders programının oluşturulması, bu programın çocuğun oyundan, temiz havadan, sosyalleşmeden uzak kalmayacak şekilde yapılması, tatilde çocuğun derslere boğulmasının önüne geçilmesi oldukça önemlidir.
Psikolog Selin Karabulut sırasıyla; Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi, Acıbadem Mobil, ARM Psikiyatri / Psikoterapi ve çeşitli özel okul ve özel kurumlarda çalıştı. 2014 yılında Anadolu Sağlık Merkezi’nde çalışmaya başlayan Uzm. Psk. Karabulut, halen psikolog olarak görevini sürdürüyor.