Kronik böbrek yetmezliği
Böbrek dokusunun hasarlanması sonucunda içinden geçen kanı süzme fonksiyonunun bozularak, vücutta atık maddelerin birikimi ve/veya idrarda protein kaçağı ile ortaya çıkan bir hastalık.

Kronik böbrek yetmezliği nedir?
Böbrek dokusunun hasarlanması sonucunda içinden geçen kanı süzme fonksiyonunun bozularak, vücutta atık maddelerin birikimi ve/veya idrarda protein kaçağı ile ortaya çıkan bir hastalık.
Kronik böbrek yetmezliğinin toplumda görülme sıklığı nedir?
Türk Nefroloji Derneği’nin 2009 verilerine göre; ülkemizde her 6-7 erişkinden birinde kronik böbrek hastalığı bulunuyor. Dünya nüfusunun yüzde 6-12’si değişen derecelerde bu hastalığa sahip.
Kronik böbrek yetmezliği tanısı nasıl konur?
İki basit test ile hastalık saptanabiliyor: Serum kreatinin ve idrarda albumin/protein düzeylerinin ölçülmesi. Her iki test de fiyat olarak son derece ucuz.
Kronik böbrek yetmezliğinin belirtileri nelerdir?
İleri evrelere ulaşmadıkça net bir belirtiye neden olmuyor. Genellikle tesadüfen yapılan kan ve idrar tahlilleri sonucu saptanıyor.
Kronik böbrek yetmezliği risk faktörleri nelerdir?
Yüksek riske sahip olanlar diyabetik, hipertansif, kalp-damar sistemi hastalıkları, ailesinde böbrek hastalığı olanlar ve yaşlılar. Ayrıca sigara içmek, fazla kilo, sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, böbrek taşı, kontrolsüz ağrı kesici kullanımı, düşük doğum ağırlığı da diğer risk gruplarını oluşturuyor.
Kronik böbrek yetmezliği kontrolsüz kalırsa nelere yol açabilir?
Erken dönemde saptanırsa ilerlemesi önlenebiliyor veya geciktirilebiliyor. Hastalık sıklıkla “son dönem böbrek yetmezliği” adı verilen ve diyaliz veya böbrek nakli tedavilerinin yapılmasını gerektiren evreye ulaşıyor.
Kronik böbrek yetmezliği nasıl tedavi edilir?
Hastalığın tedavisinde birinci kural, böbrek hastalığına neden olan diğer hastalıkların (diyabet, hipertansiyon, kalp yetmezliği gibi) tedavi edilmesi. Ayrıca tuz kısıtlaması, yeterince sıvı alma, böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkileyecek ilaçların tedaviden çıkarılması, fazla kilolardan kurtulmak, kan yağlarının normal sınırlara indirilmesi, varsa kansızlığın tedavisi, sodyum-potasyum ve kalsiyum-fosfor dengesini sağlamak gibi ek tedaviler de uygulanıyor.