Küçük yaşta göz muayenesinin önemi
Göz kusurlarının erken dönemde fark edilmesinde aileye büyük iş düştüğünü söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Naci Sakaoğlu, 6 ile 7 yaşlarından sonra başarı şansının düşük olduğunu belirterek, aileleri erken yaşta muayene konusunda uyarıyor.

Göz gelişimi
Bebekler doğduklarında gözleri henüz erişkin görme fonksiyon ve boyutlarına sahip olmuyor. Dokuz yaşına kadar az da olsa değişim devam ediyor ancak, göz gelişiminde en önemli dönem 0-3 yaş arası. Üç yaşın sonuna kadar çocukların mutlaka bir göz hekimi tarafından görülmesi gerekiyor. Okula başlamadan önceki dönem (altı yaş civarı) belki de son şans sayılabilir. Bu süreçte gerçekleştirilecek muayene ile hem görme bozuklukları tespit edilebilir hem de oluşabilecek göz tembelliği engellenebilir. Böylelikle, görmeye bağlı olarak meydana gelebilecek okul başarısızlıkları da önlenebilir.
Çocuklarda görülen görme bozuklukları
Çocuklarda en sık rastlanan görme bozukları; kırma kusurları ve şaşılık. Göz tembelliğine yol açma açısından, birinci sırada hipermetroplar yer alırken, ikinci sebep şaşılıklar. Bu hastalıkların tedavisinde başarının en önemli koşulu; erken teşhis. Ebeveynlerin göz hekimi ile yakın bir iş birliğine girmesini bu nedenle çok önemli.
Erken göz muayenesinin önemi
Çocuğun gözünde kayma yoksa, kırma kusurları ve buna bağlı oluşan göz tembelliğinin tespiti oldukça zor oluyor. Göz dışarıdan tamamen normal görüldüğü için ailelerin bunu anlaması mümkün olmuyor. Gecikmeden başlanan tedavi iyileşmenin sağlanması açısından umut vericiyken, 6-7 yaşlarından sonra başarı şansı çok düşüyor.
Bilgisayar ve televizyonun göz sağlığına etkisi
Genel kanının aksine, çocuklarda bilgisayar ve televizyonun gözün gelişimine ve tembelliğe herhangi bir etkisi yok. Ancak, uzun süre bilgisayara bakanlarda gözyaşına bağlı problemler ortaya çıkabiliyor. Bir saatlik bilgisayar kullanımı sonrasında en az 10-15 dakika ara verilmesi çocukların göz sağlığı için elzem.

Dr. Naci Sakaoğlu, eğitimini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı. Uzmanlık eğitimini ise Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Prof. Dr. Reşat Belger Göz ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaptı. Aynı Hastanede 5 yıl Glokom departmanının başında çalıştı.Bu dönemde katarakt ve refraktif cerrahi konusunda da çok sayıda cerrahi gerçekleştirdi.Kartal Eğitim ve Araştırma hastanesinde Kornea nakli konusunda çalışmaları ve cerrahi çalışmaları oldu. 2001 yılında Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Göz Bankası kurucu direktörü olarak görev yapan Dr. Sakaoğlu, aynı hastanede kornea nakli, refraktif cerrahi ve ön segment cerrahisi alanında da çalıştı.Çok sayıda ön segment cerrahisi yanı sıra asistan tez çalışmalarına destek sağladı 2007 yılında Dünya Göz Hastanesi’nde excimer laser alanında ve diğer refraktif cerrahilerde görev aldı.Katarakt ve glokom cerrahilerine de ağırlık verdiği bu dönemden sonra 2008 yılında Anadolu Sağlık Merkezi’nde çalışmaya başlayan Dr. Sakaoğlu, halen göz hastalıkları uzmanı olarak görevini sürdürüyor.