Lenf bezine sıçramış meme kanserine “kemoterapisiz” tedavi
Sonuçları yeni açıklanan ve az sayıda koltuk altı lenflne sıçramış, yani metastaz yapmış meme kanseri hastalarına kemoterapi verilmeden sadece anti hormonal tedavi verilmesinin etkinliğinin araştırıldığı bir çalışmada, bu grup hastalarda kemoterapi verilmeden yalnızca anti hormonal tedavilerle de aynı etkinlikte iyi bir sonuç alınabileceği gösterildi. Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Bu çalışma geçtiğimiz yıllarda yapılan ve koltuk altı lenflerine yayılımı olmayan meme kanseri hastalarında genetik risk hesaplaması yapılarak kemoterapi vermeden yalnızca anti hormon tedavisi ile de kemoterapi kadar iyi sonuç alınabileceğini gösteren çalışma baz alınarak yapıldı” açıklamasında bulundu. Prof. Dr. Serdar Turhal konuyla ilgili önemli bilgler verdi...

Bu yeni çalışmada, kanserin 3 taneye kadar koltuk altı lenfine sıçrama yaptığı 9 ülkeden 9383 kadın hastada genetik risk hesaplaması yapıldı. Hastaların 2/3’ü menopozda, 1/3’ü henüz menopoza girmemiş hastalardı. Bu çalışmada genetik tekrarlama riski düşük olarak hesaplanan hastaların bir kısmına yalnızca hormon tedavisi, bir kısmına hem kemoterapi hem de hormon tedavisi verildi.
Beş yıllık takipte menopoza girmemiş ve genetik tekrarlama skoru düşük olan kadınlarda kemoterapinin yüzde 1.3 ek katkısı varken menopoza girmiş kadınlarda kemoterapinin böyle bir ek faydası gösterilemedi. Sonuç olarak hormon reseptörü pozitif olan ve menopoza girmiş hastalarda yalnızca anti hormon tedavisinin kemoterapi kadar etkili olabileceği gösterilmiş oldu.

Prof. Dr. N. Serdar Turhal, 1997-2011 yılları arasında Marmara Üniversitesi Hastanesi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı olarak görev yaptı. 2014 yılında Anadolu Sağlık Merkezi’nde çalışmaya başlayan Prof. Dr. Turhal’ın sırasıyla 2023 ve 2027 yılına kadar geçerli Avrupa ve Amerikan Onkoloji Board diplomaları vardır. Dr. Turhal Avrupa Tıp Uzmanları Birliği Medikal Onkoloji Bölüm Başkanlığına da 2023 yılına kadar süren dönem için 2. kez seçilmiştir.