Hemen Arayın

Meme Kanseri ve Ruhsal Durum Deneme Deneme

okuyabilirsiniz.

Kanser tanısı almak ve tedavi sürecine girmek hayatımızda gerçekleşen büyük bir değişikliktir. Hastalık ve beraberinde getirdiği farklılıklar hayatımızda yeni ve öncekinden faklı bir sayfa açmamıza neden olur. Hastalıktan önceki alışkanlıklarımızın hastalık ve tedavi süresince genellikle değişmesi gerekir. Bu farklı hayat ve yeni düzenlemeler bunalmamıza neden olabilir.

Meme Kanseri ve Ruhsal Durum Deneme Deneme

Hastalık ve tedavi sürecinde ailemizde alışık olmadıkları bu düzene alışmaya çalışıyorlar. Aile davranışı genel olarak yardımcı olmak, yanında olmak, üzüntüyü ve zor zamanları paylaşmak üzerine şekillenmiştir. Bu süreçte ailelerin karşılaştığı en büyük zorluk nasıl yardımcı olabileceğini bilememektir.

Kanser olduğumuzu duymak beraberinde olumsuz düşünceleri sürükleyebilir. Bu normal bir süreçtir. Hayatımızda meydana gelecek değişiklikler, oluşabilecek zorluklar karşısında endişe en çok hissettiğimiz duygu olabilir. Hastalık o anki yaşamımızı tehdit etmekle kalmayıp geleceğe yönelik planlarımızı, beklentilerimizi de tehlikeye atabilir. Bu değişimler karşısında korku ve çaresizlik hissedebiliriz.

Meme kanseri tedavisinde bizi neler bekliyor?

Kanser tanısı alındığında en sık hissedilen duygular, ölüm korkusu, acı çekme, kanserin yayılmasıdır. Tanı kesinleşip tedavi planı yapıldığında hayatımıza dair “düzen” olarak adlandırdığımız yaşam şeklimiz tehlikeye girebilir. Tedavi sürecinde işe gidemiyor, çocuklarınızla yeteri kadar ilgilenemiyor ya da severek yaptığınız, keyif aldığınız aktivitelerden uzak kalıyor olabilirsiniz. Bu değişiklikler öfke, üzüntü ve çaresizlik duygularını hissettirebilir. Bu duygular sonucunda hastalık öncesi zamana göre faklı davranabilirsiniz. Sinirli birine dönüşebileceğiniz gibi, sakin kederli, içine kapanık da olabilirsiniz.

Hastalık isim olarak birçok kişide aynıdır. Şuan dünya da binlerce kişi meme kanseri tedavisi görüyor olabilir. Ama hastalığın ve tedavinin ruhsal etkileri her kişide ayrıdır. Bunun sebebi her insanın birbirinden farklı olmasıdır. En yakınımızda bulunan kişilerle bile duygularımızı yaşamakta farklılıklar olduğuna şahit oluruz. Her birey hayatta karşılaştığı olaylara kaşı farklı tepkiler verir. Bu nedenle hastalık sürecinde ve tedavi boyunca önemli olan sizin ne hissettiğinizdir.

Ne zaman psikolojik destek alınmalı?

  • Genellikle mutsuzluk, endişe, sıkıntı, gerginlik, huzursuzluk hissediyorsanız
  • Karşılaştığınız ve hayatınızda oluşan sorunları çözemediğinizi düşünüyorsanız
  • Yaşadığınız sorunları ailenizle, arkadaşlarınızla ve tedavi ekibinizle paylaşmaktan çekiniyorsanız
  • Öfkenizi kontrol etmekte zorlanıyor ya da içinize kapandığınızı düşünüyorsanız
  • Dikkat dağınıklığı yaşıyor, odaklanmakta zorlanıyorsanız

Neden psikolojik destek almalıyım?

  • Endişe ve korkularınızı azaltarak yaşam kalitenizi yükseltebilir.
  • Hastalığınızla başa çıkmada yardımcı olabilir
  • Mevcut koşullarla uyumlu günlük yaşamınızı planlamanız ve yeni hedefler belirlemenize yardımcı olabilir
  • Kendi duygusal süreçlerinizin farkına varmanızı ve uygun baş etme yöntemleri bulmanıza yardımcı olabilir

Psikolojinin beden üzerindeki etkisi
Beden ve ruh bir bütündür ve sürekli etkileşim içindedir. Bedenimizde yaşadığımız farklılıkların hissedilme şiddeti ruhsal durumumuzdan etkilenir. Üzüntülü zamanımızda ağrıyı çok daha şiddetli hissedebiliriz. Neşeli anımızda ise çok daha hafif hissedebiliriz. Ruhsal iyilik hali hastalık ve tedavi sürecine uyumu kolaylaştırır.

Her zaman ruhsal olarak iyi olabilir miyiz?
Karşılaştığımız zorluklar karşında sürekli olumlu düşünmek, iyi şeyler olacağını düşünmek ya da her koşulda mutlu olmak ruhsal iyilik hali değildir. Aksine içinde bulunduğumuz zorlukların farkında olmak, beraberlerinde getirecekleri değişiklikleri bilmek ve bunlarla baş edebilmektir. Ne hissettiğinizin farkında olmak ve bunu ifade etmek önemlidir. Hissettiğiniz duygunun ne olduğu bildiğiniz zaman etkilerini azaltmak için ne yapabileceğinizi düşünebilirsiniz. Ya da yardım arayabilirsiniz. Kötü hissettiğiniz zamanlarda kendinize “nasıl mutlu olabilirim” diye sorabilirsiniz. Size yol gösterici olabilir.

Hastalık ve tedavi koşulları mümkün kıldıkça hayatınızı hastalıktan önceki şeklinde devam ettirmeye çalışmanız faydalı olabilir. Tedavi sürecinden dolayı işe gitmiyorsanız, sağlığınız el verdikçe zaman bulamamaktan yapamadığınız aktivitelere ya da hoşunuza gidecek yeni hobilere zaman ayırabilirsiniz. Hastalık hayatın farklı, güzel yönlerini keşfetmenize ve tedavi sonrası hayatınızda değişiklikler yapmanıza neden olabilir.

Sağlığınız izin verdiği müddetçe tedavi ekibinize danışarak egzersiz yapabilirsiniz. fiziksel ve ruhsal olarak iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

 

Paylaş WhatsApp

Randevu almak artık daha da kolay!

Apple Store ve Google Play Store’dan indireceğiniz Anadolu Sağlık Online Servisler uygulamasıyla işlemlerinizi çok daha hızlı yapabileceksiniz.

Uygulamamızı şimdi indirirseniz anında dilediğiniz doktordan online randevu alabilir, test ve görüntüleme sonuçlarınıza kolayca ulaşabilir ve geçmiş doktor ziyaretlerinizi görüntüleyebilirsiniz.

app store
google play

Öncelikle Anadolu Sağlık Merkezi olarak birinci önceliğimizin hasta/hasta yakınlarımızın ve çalışanlarımızın sağlığı olduğunu belirtmek isteriz. Bu doğrultuda, dünyadan sonra Türkiye’de de Coronavirus (COVID–19) vakası görülmesinin ardından hastalarımızı ve refakatçilerimizi korumak ve güvenliklerini en üst seviyede tutmak amacıyla hastane yönetiminin aldığı önlemler çerçevesinde hasta ziyaretlerine bir süreliğine izin verilmeyeceğini paylaşmak isteriz.

Hastanemizde yatan hastalarımıza yalnızca bir refakatçinin eşlik etmesini önemle rica ederiz.

Anlayışınız için teşekkür ederiz.