Hemen Arayın

Meme Yapısı

okuyabilirsiniz.

Meme dokusu süt bezleri (lobüller), üretilen sütü meme ucuna taşıyan süt kanalları (duktuslar) ve bunların arasında bulunan destek dokuları, yağ, sinirler, kan ve lenf damarlarından oluşur. Lobüller bir araya gelerek lob adı verilen yapılarda toplanır. Her memede 15-20 adet lob vardır. Biçim olarak her bir lob bir üzüm salkımına benzer. Lob, lobül ve süt kesecikleri ince süt kanalları ile birbirine bağlanır. 

Meme Yapısı

Bu kanallar meme başına doğru birleşerek gelirler ve memenin tam ortasında areola denilen koyu renkli bölgede meme başına açılırlar. Lobüller ve süt kanalları arasındaki boşluğu yağ dokusu ve fibröz yapılar doldurur. Meme yapısının içinde kas yoktur. Memenin hemen altında, kaburgaların üstünde kas dokusu bulunur ve meme bu kasın üzerine yerleşmiştir. Meme ve kas arasında bulunan zar şeklindeki yapı memenin hareketli olmasını sağlar. Meme dokusu hem kan damarları hem de lenf dolaşım sistemi açısından oldukça gelişmiş bir yapıya sahiptir ve lenf kanalları koltukaltında bulunan lenf bezlerine bağlanır.

Memeler yaşam boyunca kadın vücudunda en fazla değişime uğrayan organlardan biridir. İlk adetten 1-2 yıl kadar önce kadınlık hormonları olan östrojen ve progesteronun etkisi ile memeler büyümeye başlar. Memenin ulaştığı büyüklük genetik yatkınlıkla ilişkili olduğu gibi vücudun yağ oranından da etkilenir. Menopoz dönemine kadar memeler adet dönemleri ile paralellik gösteren ve kadınlık hormonlarının kandaki düzeylerinden etkilenerek aylık değişimler geçirirler. Gebeliğe hazırlanıyormuş gibi her ay süt bezleri aktif hale geçerler ve meme dokusu şişer, hormon değerlerinin normale dönmesi ile süt bezleri yeniden aktif olmayan hale dönerler. Bu nedenle adet dönemi öncesinde ve süresi boyunca memelerde şişlik ve duyarlılık oluşabilir.

LENF SİSTEMİ VE DOLAŞIMI

Lenf düğümleri bağışıklık sistemi hücrelerinin (enfeksiyonla mücadele eden hücrelerin) toplandığı küçük fasulye şeklinde yapılardır. Bunlar lenf damarları ile birbirleriyle bağlanırlar. Lenf damarları kan taşıyan damarlara benzerler. Ancak bunlar kan yerine lenf sıvısını taşırlar. Lenf sıvısı doku sıvısı ve artık maddeler dışında bağışıklık sistemi hücrelerini içerir.

Memedeki lenf damarlarının çoğu koltuk altı lenf düğümleriyle bağlantılıdır. Bazıları ise göğüs kafesi içindeki lenf düğümleri ve köprücük kemiğinin üstü ve altındaki lenf düğümleriyle bağlantılıdır. Lenf dolaşımı bu lenf düğümlerinden lenfatik sistem denen yapıyla tüm vücudu dolaşır.

Lenf dolaşımının meme kanserindeki etkisi

Lenfatik sistem meme kanserinin yayılma yollarından biridir. Lenfatik sistem meme başından başlayarak bağlantı noktası olan lenf düğümlerine (ilk olarak koltuk altı lenf bezlerine), sonrasında ise tüm vücuda bağlanır. Meme kanseri hücreleri lenf damarlarına girerek lenf düğümlerine ulaşır ve burada büyümeye başlayabilirler. Sonrasında ya da doğrudan vücudun uzak noktalarına ulaşıp orada yayılım gösterebilirler. Lenf düğümlerine meme kanseri hücrelerinin yayılıp yayılmadığının saptanması önemlidir. Lenf düğümlerine kanserin yayılması kan yoluyla uzak organlara yayılım (metastaz) riskini arttırır. Bu nedenle meme kanseri şüphesinde mutlaka lenf bezleri de değerlendirilmektedir.

Paylaş WhatsApp

Randevu almak artık daha da kolay!

Apple Store ve Google Play Store’dan indireceğiniz Anadolu Sağlık Online Servisler uygulamasıyla işlemlerinizi çok daha hızlı yapabileceksiniz.

Uygulamamızı şimdi indirirseniz anında dilediğiniz doktordan online randevu alabilir, test ve görüntüleme sonuçlarınıza kolayca ulaşabilir ve geçmiş doktor ziyaretlerinizi görüntüleyebilirsiniz.

app store
google play

Öncelikle Anadolu Sağlık Merkezi olarak birinci önceliğimizin hasta/hasta yakınlarımızın ve çalışanlarımızın sağlığı olduğunu belirtmek isteriz. Bu doğrultuda, dünyadan sonra Türkiye’de de Coronavirus (COVID–19) vakası görülmesinin ardından hastalarımızı ve refakatçilerimizi korumak ve güvenliklerini en üst seviyede tutmak amacıyla hastane yönetiminin aldığı önlemler çerçevesinde hasta ziyaretlerine bir süreliğine izin verilmeyeceğini paylaşmak isteriz.

Hastanemizde yatan hastalarımıza yalnızca bir refakatçinin eşlik etmesini önemle rica ederiz.

Anlayışınız için teşekkür ederiz.