Migren belirtileri, tanımı ve tedavi yöntemleri
Dünyada en çok görülen nörolojik durum olan baş ağrısı çeşitleri, toplumun %90’ını etkileyen bir sorundur. İnsanoğlunun en eski hastalıklarından biri olan migren tipi baş ağrısı tek taraflı olması nedeniyle literatürde başın yarısı anlamına gelen hemikrania olarak tanımlanır.

Migren Nedir?
Nörolojik bir hastalık olarak kabul edilen migren, otonom sinir sistemindeki bozukluktan kaynaklanan bio-elektriksel bir hastalıktır. Beyinde bulunan serotonin gibi bazı kimyasal bileşenlerin azalması veya etkisini kaybetmesi sonucu ortaya çıktığı düşünülür. Başın tek tarafında zonklayıcı bir ağrı şeklinde ortaya çıkan migren, ataklar halinde seyreder. Migren atağı 4 saat ile 72 saat arasında değişiklik gösterir. Hayatı tehdit edici bir hastalık olmamasına rağmen günlük yaşamı engelleyen ve yaşam kalitesini düşüren tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Migren Nedenleri Nedir?
Migren baş ağrısı nedenleri arasında ilk sırayı genetik faktörler alır. Ailesinde migren hastalığına sahip olanlarda migren görülme sıklığı %40 ile %75 arasında değişir. Hormonal değişimler de migren ataklarının oluşumunu tetikler. Bu nedenle kadınlarda erkeklere oranla migren atağı görülme sıklığı 3 kat daha fazladır. Hamilelik, adet öncesi sendromu ve doğum kontrol hapları migren ataklarını tetikleyen durumlar arasındadır. Bazı çerezler, alkol, kafeinli içecekler, çikolata, çay, ve bazı katkı maddeleri de migren ataklarını tetikler. Ağır kokular, hava değişiklikleri, aşırı ışık, yorgunluk, stres, uyku problemleri heyecan ve depresyon kaynaklı migren ağrıları görülebilir.
Migren Belirtileri Nedir?
- En belirgin migren belirtisi şiddetli ve tek taraflı zonklayıcı baş ağrısıdır. Daha çok şakaklarda hissedilen baş ağrısı göz ve gözün arka bölümlerinde de hissedilebilir. Kulağın hemen arkası, alın ve başın arka tarafı migren ağrısının en yoğun hissedildiği bölgelerdir.
- Mide bulantısı ve kusma
- Yorgunluk, halsizlik
- Tansiyon yükselmesi ya da düşmesi
- Kabızlık ya da ishal, karında şişlik hissi
- İştahsızlık ya da iştah artışı
- Tatlı yeme isteği, tatlı krizleri
- Esneme ve uyuma isteği
- Kokulara duyarlılık
- Işığa ve sese karşı duyarlılık
- Konuşurken takılma
- Kelime bulmada güçlük
- Düşüncede yavaşlama
- Konsantrasyon bozukluğu ve dikkat eksikliği
- Donukluk ve durgunluk
- Aşırı ve gereksiz neşelenme
- Depresif duygu durumu
Migren Tedavi Yöntemleri?
Migren tedavi yöntemleri kişiye özel olarak uygulanmalı ve nedeni ortadan kaldırmaya yönelik olmalıdır. Baş ağrısı şikayeti ile gelen hastanın baş ve boyun bölgesi muayene edildikten sonra geçmiş tıbbi incelenmesi yapılmalı ve beyin tomografisi çekilerek migrene benzeyen hastalıklar elenmelidir. Hastanın gastrointestinal durumu, çevresel şartları, stres durumu, uyku düzeni, beslenme programı, su tüketimi gibi durumları incelenmelidir. Migrene kesin çözüm içim fizik tedavi, psikiyatri, nöroloji, beyin cerrahisi gibi bölümlerin birlikte hareket etmesi gerekir. Atakların önlenmesi için doktor kontrolünde migren ilaçları kullanılabilir. Otonom sinir sisteminin düzenlemesine dayanan nöralterapi yöntemleri de migren tedavisinde kullanılabilir.
Migren Ağrısına Ne İyi Gelir?
- Acı ve tatlı badem yağı, nane mentol pastili kullanılarak hazırlanan tamamen doğal bir ürün olan migren taşı, ataklar sırasında alna, şakak bölgesine ve enseye sürülebilir.
- Işıktan korunmak için gün içinde güneş gözlüğü kullanılabilir.
- Aşırı kalabalık ve gürültülü ortamlardan kaçınılmalıdır.
- Düzenli egzersiz yapılabilir
- Gergin ortamlardan ve strese neden olan durumlardan kaçınılmalıdır.
- Migren atağı sırasında sessiz, ışıksız bir odada yastık kullanmadan yatmak atağın şiddetini azaltabilir.
- Zonklayıcı bağ ağrısının şiddetini azaltmak için buz torbası kullanılabilir.
- Baş ve boyun ağrısını önlemek için masaj yapılabilir.