Hemen Arayın

Mutlu olmak nedir?

okuyabilirsiniz.

Bir bebeği, annesinin gülümsemesi veya karnının doyması mutlu ederken,  30 yaşındaki kişiyi bir terfi haberi mutlu edebiliyor. Mutlu olmak zor değil, sadece kişilerin durumlara verdiği anlamlarla şekilleniyor.

Mutlu olmak nedir?

Mutluluk nedir?  


Mutluluk, maddi ve/veya manevi özlemlere ulaşılması sonucu hissedilen bir tatmin ve kıvanç durumudur. Mutluluğun anlamının her birey için farklı olması, mutlu olmanın yolunun her kişi için farklı şekillenmesine sebep olur. Bazı kişiler için maddi kazançlar, mevki, ün mutluluk kaynağıyken; bazıları içinse, karşılarındaki insanın gülümsemesi, doğada gördükleri bir çiçek veya bir canlı aynı derecede mutluluğa sebep olabilir. Çoğu insan hayatta mutlu olmak ister ancak gerçek mutluluğu nerelerde bulacağını keşfetmesi bazen zaman alabilir. Kişinin gelişimi boyunca tatmin ve kıvanç yaratan durumlar da değişebilir. Bu nedenle mutlu olmak için önemli olan kişinin yaşamı boyunca onu mutlu eden şeylerin farkında olması ve bunları hayatına sokmak veya hayatında tutmak için neler yapabileceğini keşfetmesidir.  

Mutluluk faktörleri nelerdir?


Kişinin gelişimi boyunca, onu mutlu eden durumlar, kişiler, olaylar değişebilir. Mutluluk, onun durumlara verdiği anlamlarla şekillenir. Bir bebek, annesinin gülümsemesi veya karnının doyması gibi daha basit durumlarla mutlu olurken, bir ergen, çoğu zaman, sanki hayatta onu mutlu edecek hiçbir şey yokmuş gibi hissedebilir. 30 yaşındayken kişiyi mutlu eden terfi haberi, 60 yaşındayken aynı anlamı taşımayabilir. Maddi kazançların mutlu ettiği dönemleri, manevi kazanımlarla mutlu olunan dönemler izleyebilir. Bazı insanlara, ev, araba almak, pahalı restoranlarda yemek yemek, marka kıyafetler giymek mutluluk verirken, bazılarına, hatta bazen aynı insanlara başka zamanlarda, bir yardım kuruluşunda gönüllü çalışmak daha da fazla mutluluk verebilir.  

Gerçekçi hedefler mutlu ediyor


“Küçük şeylerle mutlu olmak” anlayışı da aslında buna benzerdir. Bir şeyin küçük veya büyük olduğunun kararını da kişi kendisi verir. Sabah kalktığında havanın güneşli olması bir insanı mutlu ediyorsa, bu onun için önemi fazla olan bir durumdur fakat aynı faktörü, farklı birisi, önemsiz olarak nitelendirebilir ve bu onun için bir mutluluk kaynağı olmayabilir. Kişi mutluluk kaynaklarını, hayatta var olan ve/veya ulaşabileceği şeylerden seçerse, kendine mutlu olmak için büyük bir şans vermiş olur. Oysa ki mutluluğunu ulaşamayacağı durumlara bağlarsa, onlara ulaşamadığını fark ettiği her an onun için yoğun bir mutsuzluk yaratır. Kişi yaşamda hedef koyarken ve kendisini mutlu edecek şeyleri düşünürken, sahip olduğu imkan ve becerileri hesaba katması anlamlı olacaktır. Mutlu bir birey, yaşamına ve çevresine de aynı mutluluğu yansıtacaktır. Yaptığı iş onu mutlu ediyorsa işinde başarılı olacak, ilişkisinde mutluysa, ilişkisini daha da ileri taşıyabilecektir. Mutlu olmanın, vücuda salgılattığı hormonlarla bağlantılı olarak sağlığa da etkisi önemlidir. Öte yandan mutsuz kişilerin sağlıklarına da daha az dikkat ederek hastalıklara daha yatkın oldukları görülür.
Paylaş WhatsApp

Randevu almak artık daha da kolay!

Apple Store ve Google Play Store’dan indireceğiniz Anadolu Sağlık Online Servisler uygulamasıyla işlemlerinizi çok daha hızlı yapabileceksiniz.

Uygulamamızı şimdi indirirseniz anında dilediğiniz doktordan online randevu alabilir, test ve görüntüleme sonuçlarınıza kolayca ulaşabilir ve geçmiş doktor ziyaretlerinizi görüntüleyebilirsiniz.

app store
google play

Öncelikle Anadolu Sağlık Merkezi olarak birinci önceliğimizin hasta/hasta yakınlarımızın ve çalışanlarımızın sağlığı olduğunu belirtmek isteriz. Bu doğrultuda, dünyadan sonra Türkiye’de de Coronavirus (COVID–19) vakası görülmesinin ardından hastalarımızı ve refakatçilerimizi korumak ve güvenliklerini en üst seviyede tutmak amacıyla hastane yönetiminin aldığı önlemler çerçevesinde hasta ziyaretlerine bir süreliğine izin verilmeyeceğini paylaşmak isteriz.

Hastanemizde yatan hastalarımıza yalnızca bir refakatçinin eşlik etmesini önemle rica ederiz.

Anlayışınız için teşekkür ederiz.