Okul çağı çocuğu beslenmesi
Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir “Çocuklarınızın hayat boyu doğru bir beslenme alışkanlığı edinmelerini sağlamak istiyorsanız, okul çağında onlara destek olmalısınız” diyor. İşte sağlıklı ve lezzetli beslenme önerileri...

Günümüzde yapılan son bilimsel çalışmalar, derslerdeki akademik başarı ile beslenme arasında oldukça güçlü bir orantı olduğunu gösteriyor. Yine aynı şekilde rakamsal olarak ülkemizdeki her 10 obezite hastasının 7’si çocuk ve bu rakam hızla artmakta… Obezitedeki artışın sebepleri: hareketsizlik, düzensiz beslenme ve zamansız yemek. Bu yüzden okul döneminde nasıl beslenildiği, hem gelişim ve sağlıksal açıdan hem de akademik açıdan oldukça önemli. Peki, bu noktada sağlıklı beslenme nasıl olmalı? Bu yazımızda Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, okul çağı çocukları olan ebeveynler için hem sağlıklı öneriler sunuyor hem de sağlıklı bir tarif veriyor.
Çocuğunuzun yemek saatlerini düzenleyin
Ortalama her gün düzenli olarak öğün saatleri belirlemek hem oluşacak tatlı krizlerinin hem de kötü beslenmenin önüne geçecektir. Uzun süre aç kalan çocuklar okul sonrası hipoglisemi ile birlikte tatlı veya rafine karbonhidrat grubuna eğilim gösterirler. Bu da zamansal olarak düzensizliklere ve tabii obeziteye yol açabilir.
Çocuğunuzun öğün içerikleri doğru mu?
Bir öğün tek tip olmamalıdır. Her besin grubundan aynı gün içinde tüketmek genel sağlık tablomuz açısından oldukça önemlidir. Örneğin, sadece sossuz bir makarna tüketimi yerine porsiyonu daha az tutulmuş; ancak kıymalı-cevizli bir makarna, hem protein hem de yağ kaynağı açısından daha doğru bir tercihtir.
Çocuğum su içmiyor!
Özellikle son 5 yılda yapılan çalışmalarda okul çağı çocuklarda su tüketiminin oldukça düşük olduğu gözlemlenmiştir. Günde ortalama 1.5-2 litre su tüketim alışkanlığı kazanımı çocuklar için çok faydalıdır.
MEVSİMİNDE BESLENME EĞİTİMİ
Çocuklarımıza hangi sebzenin veya meyvenin hangi mevsimde olduğunu öğretmek ve mevsiminde beslenme eğitimini vermek oldukça önemli. Katkı maddelerinin olmadığı veya en az miktarda olduğu dönemlerde istenilen besinlerden tüketmek en doğrusudur.
Beslenme çantasında neler olmalı?
Okul çağındaki çocuklarımız kaç yaşında olursa olsun vücutlarına devamlı yakıt koymak gerekir. Bu yüzden her yaşın özel bir beslenme çantası olmalıdır. Çocuklarımız, acıktıkları zaman herhangi bir katkı maddesi konulmamış çiğ badem / fındık gibi kuruyemişler ile sevdikleri 1 çeşit meyveyi yanlarından ayırmamalılar. Bu düzende oluşturulan bir beslenme sistemi, abur cubur ve paketli gıda ürünlerine yönelimi de azaltacaktır.
Örnek Beslenme Çantası
- 1 kutu süt veya 200 gr yoğurt
- 1 elma veya 4 kuru kayısı
- 1 avuç çiğ fındık
PRATİK ULAŞ TATLISI
Çocuğunuzla çok hızlı ve pratik yapacağınız bir tatlı:
Malzemeler
4 hurma
5 gün kurusu
1 çay bardağı kadar çiğ kuruyemiş (kaju/badem/fındık) sevilen kuruyemiş ağırlıklı
1 tatlı kaşığı kakao
1/ 2 muz
4 yemek kaşığı yulaf ezmesi veya kepeği
Yapılışı: Karışımı blenderdan geçirin ve ardından ceviz büyüklüğünde toplar halinde buzdolabına koyun. Ortalama 3-4 saat dolapta beklettikten sonra tüketebilirsiniz.

Dyt. Ulaş Özdemir, Yeditepe Üniversitesi’nden 2014 yılında mezun oldu. Staj dönemimi GATA, Okmeydanı SSK Hastanesi, Memorial Hastanesi ve Çapa Tıp Fakültesi’nde Beslenme/Metabolizma Hastalıkları ve Diyabet polikliniklerinde stajını tamamladı. Sporda Beslenme ve Supplement kullanımı alanında çalışmalar yürüttü ve tezini bu alanda bitirdi. Ardından Galatasaray Spor Kulübü’nde çalışırken onkoloji beslenmesi alanında eğitimler aldı. Sonrasında Alarko Holding Hillside City Club Etiler ve İstinyepark bünyesinde iki yılı aşkın süre poliklinik hizmetleri verdi. 2017 yılında Anadolu Sağlık Merkezi’nde çalışmaya başlayan Dyt. Özdemir, beslenme ve diyet uzmanı olarak görevini sürdürüyor.