Omurga ve Omurilik Tümörleri
Omurga ve omuriliği oluşturan kemiklerde veya sinir gibi yumuşak dokularda gelişebilen, omurganın boyun, sırt, bel kuyruk sokumu gibi her bölgesinde yerleşebilen tümörlerdir.

Omurga ve omuriliği oluşturan kemiklerde veya sinir gibi yumuşak dokularda gelişebilen, omurganın boyun, sırt, bel kuyruk sokumu gibi her bölgesinde yerleşebilen tümörlerdir. Tümörler temel olarak iki sebeple ortaya çıkar. Bunlardan birincisi; omurga ve omuriliğin yapısını oluşturan hücrelerden kaynaklanan primer tümörlerdir. İkincisi ise, vücudun diğer taraflarında gelişip omurgaya sıçrayan metastatik tümörlerdir.
Omurga ve omurilik tümörlerinin belirtileri nelerdir?
Bulundukları yere ve hastanın yaşına göre bulguları değişkenlik gösteren tümörlerde en yaygın olarak; bel ve boyun ağrısı gibi omurganın ilgili bölgesinde oluşan ve aşağı yukarı yayılabilen ağrı, omurgada eğilme, kemik kırıkları, idrar yapmada sıkıntı gibi belirtiler görülmektedir. Tümör direkt omurilikte oluştuğu veya vertebradan kaynaklanan tümör omuriliğe baskı yaptığı takdirde ise omurilik bası belirtileri meydana gelir. Bu da basının olduğu yere göre; kol uyuşması, bacak uyuşması, göğüs bölgesinde uyuşma, el, kol ve bacaklarda kuvvet kaybı ve yürümede güçlük gibi belirtileri beraberinde getirmektedir.
Omurga ve omurilik tümörlerinin tanısı nasıl konur?
Hasta öncelikle fizik muayeneye tabii tutulur. Hastada daha önceden geçirilmiş kanser veya ailede kanser hastası olanların varlığı tanıyı koymada önemli faktörler olduğundan hasta hikayesinin hekim tarafından bilinmesi gerekir. Hekim tümörden şüphelendiğinde, directgrafi, BT ve MRI gibi görüntüleme tetkikleri isteyebilir. Vücudun başka yerlerinde metastatik bir durum olma ihtimaline karşı sintigrafi veya PET de istenebilmektedir. Yapılan tetkikler sonucunda tespit edilen tümörler, local anestezi altında iğne veya trokar biyopsisi olarak omurga cerrahları veya girişimsel radyoloji uzmanları tarafından biyopsiye gönderilir. Biyopsi, tümörün kaynağını ve tipini belirleyerek tedavi sürecinin oluşturulması açısından gereklidir.
Omurga ve omurilik tümörleri nasıl tedavi edilir?
Omurga ve omurilik tümörlerine yönelik yapılan tanının ardından, tümörün kaynağı ve tipine göre, hastaya uygun tedavi yöntemi belirlenir. Bunlar; cerrahi girişim, radyoterapi, kemoterapi gibi yöntemlerdir; tek uygulanabildiği gibi hastanın durumuna göre birlikte de kullanılabilir.
Omurilik ameliyatı hangi durumlarda yapılır?
Son yıllarda mikrocerrahi tekniklerin gelişmesiyle birlikte omurilik zarındaki iyi huylu tümörler kolaylıkla çıkarılmaktadır. Omurilik zarı dışındaki metastatik tümörler hastada omurga kırıklığına, ağrı ve güçsüzlüğe neden olduğundan bu tür kanserli hastalarda cerrahi girişim ile hastanın konforu amaçlanır. Yapılan cerrahi tedavi ile omurilikteki baskı kaldırılarak omurgayı destekleyici çeşitli implantlar takılır. Cerrahi girişim öncesinde ve sonrasında da hastaya radyoterapi uygulanır. Radyoterapi ve cerrahi girişime destek olarak kemoterapi tedavisiyle ise tümöre yönelik kimyasal maddeler verilerek tümörün küçültülmesi hedeflenmektedir.