Panik atak hastalığı
Aniden ortaya çıkan ve tekrarlayıcı özelliği olan, yoğun sıkıntı ya da korku nöbetleri şeklinde seyreden psikolojik bir rahatsızlıktır.

Panik atak nedir?
Aniden ortaya çıkan ve tekrarlayıcı özelliği olan, yoğun sıkıntı ya da korku nöbetleri şeklinde seyreden psikolojik bir rahatsızlıktır. Birden bire başlayarak giderek şiddetlenir. Hasta korku içindedir. Öleceğini düşünür ve panik içinde doktora başvurabilir. Yarım saat sonra atak geçtiğinde ise hasta kendini yorgun ve bitkin hissetmektedir. Genellikle 10-30 dakika devam eden atak sonrasında kendiliğinden geçmiş olur.
Panik atak neden ortaya çıkar?
Psikolojik sorunlarla ya da bazı hastalıklarla birlikte görülebilir. Hasta panik atak nedeni arasa da, panik atak çoğunlukla nedensiz ortaya çıkabilir; beyindeki kimyasal maddelerden ya da beynin yan kısmının fonksiyonunu yitirmesi sonucu ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. Stresli bir hayat da panik atak için tetikleyici bir unsurdur.
Panik atak belirtileri nelerdir?
- Göğüs ağrısı
- Göğüste sıkışma hissi
- Uyuşma ya da karıncalanma
- Üşüme, ürperme ya da ateş basması
- Çarpıntı ve terleme
- Baş dönmesi
- Nefes darlığı ya da nefes alamama gibi hissetme
- Bulantı, karın ağrısı
- Titreme ya da sarsılma
- Kendine yabancılaşma, algılama güçlüğü
- Kontrolünü kaybetme ya da aklını yitirme korkusu
- Ölüm korkusu
Panik atak vakalarında bu belirtilerden en az 4 ya da daha fazlası görülmektedir.
Panik atak tedavisi nasıl yapılır?
Hasta panik ataktan kurtulmak için doktora gittiğinde, yapılan pek çok muayene ve tetkiklerde herhangi bir şey bulunmaz. Genellikle oksijen verilir ya da sakinleştirici bir iğne uygulanır. Doktorlara hastanın nesi olduğu sorulduğunda ise, genellikle “stres kaynaklı bir sorun” olduğunu söylerler.
Panik atak sorunu, günümüzde etkin tedavi yöntemleriyle çözülebilmektedir. Tedavide genellikle ilaç tedavisiyle birlikte eş zamanlı olarak psikolojik tedavi de önerilmektedir. Tedavinin tamamlanması için uzun bir süre gerekir. Bu nedenle hastaların bu süreçte uyum göstererek, tedavilerini aksatmamaları önemlidir.