Parkinson'a pilli tedavi
Titreme sorunu yaşayan parkinson hastaları artık "beyin pili" sayesinde günlük aktivitelerini rahatlıkla yapar hale geliyor. Nadiren 40'lı yaşlarda başlayan, genellikle 60-70 yaş arasında görülen bu hastalık, insan ömrünü kısaltmasa da, hem hastanın hem de yakınlarının yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Hastalığın nedenleri genetik ve çevresel faktörler olarak tanımlansa da bu konuda kesin bilgiler bulunmuyor. Hastalık, hem hücre kaybı hem de sinir iletimini sağlayan birtakım maddelerde eksilme oluşmasıyla ortaya çıkıyor. Bu maddelerden en önemlisi de "dopamin" olarak adlandırılıyor.

Parkinson belirtileri
Parkinson hastalığının ana bulguları arasında; tremor (titreme), rijidite (katılık), bradikinezi (hareket yavaşlığı) ve dengesizlik yer alıyor. Hastaların bir kısmında kognitif işlevlerde (bilişsel durum) bozulma yani bunama da görülüyor. Tremor, genellikle kol ve bacaklarda tek taraflı başlayıp, zamanla iki taraflı olabiliyor. Rijiditede ise farklı tip eklem hareketlerini yapan kas grupları koordineli olarak çalışmadığı için hastalar hareket etmekte zorlanıyor. Bu tabloya hareketlerde yavaşlama da eşlik edebiliyor.
Parkinson tedavisinde ilk seçenek ilaç
Bu durum pratikte hastanın yürüyememesine, çabuk hareket edememesine, dengesini sağlayamamasına, yardımsız ev içinde bile hareket edememesine, titremeye bağlı olarak çatal bıçak tutup yemek yiyememesine ve bardakla üzerine dökmeden su bile içememesine yol açabiliyor. Kişinin yaşam kalitesini düşüren ve çevreye bağımlı hale gelmesine neden olan parkinson hastalığında beyin pili uygulaması, klasik beyin ameliyatlarına göre daha az riskli oluyor. Örneğin elektrot sadece kafatasına açılan deliklerden yerleştiriliyor ve beyin dokusu içinde ciddi bir uygulama gerekmiyor. Bu konuda iki farklı Parkinson tedavi yöntemi bulunuyor. Bunlardan biri ilaç, diğeri de cerrahi. Hastalığın ilk dönemlerinde ilaç tedavisi son derece etkin uygulanıyor. Düzenli alınan ilaç dozları hastalığın bulgularının neredeyse tamamına yakınını düzeltebiliyor. Bu açıdan, hastaların ana izlemlerinin nöroloji uzmanları tarafından yapılması büyük önem taşıyor.
Parkinson tedavisinde ameliyat
İlaç tedavisinden yeterli yararı göremeyen, yüksek dozu alternatifsiz olarak kullanan ve buna bağlı yan etkiler yaşayan hastalarda, cerrahiden başka seçenek kalmıyor. Ameliyat kararında nöroloji uzmanının fikri ise büyük önem taşıyor. Bazal ganglion çekirdeklerinin bazılarının etkinliği herhangi bir şekilde baskılanırsa, parkinson hastalığının bozukluğuna ait bulgularda düzelme sağlanıyor.
Parkinson pil tedavisi
Cerrahi tedavinin aşamaları; görüntüleme, hedefleme, hedefe elektrot yerleştirme ve sonuçta elektrodu besleyecek akım için pili yerleştirerek, elektroda bağlantılandırma olarak özetleniyor. Pil, genel anestezi altında sağ köprücük kemiği altındaki alanda, cilt altına yerleştiriliyor. Beyne yerleştirilen elektrotların diğer uçları ara kablolar ve cilt alfanda tünel oluşturmayı sağlayan cihazlar yardımıyla pile bağlantılandırılıyor. Genellikle ameliyattan 48 saat sonra pil çalıştırılıyor. Pilin ömrü ortalama dört-yedi yıl sürüyor. Fakat pil bittiğinde değiştirilebildiği için tekrar beyin ameliyatı yapmaya gerek olmuyor. Sadece köprücük kemiği altında pil yerleştirilen alan tekrar açılıp, eski pille yeni pilin yeri değiştiriliyor. Bu işlem de ortalama olarak 30 dakika içinde tamamlanıyor.