Romatizma tedavi yöntemleri
Vücutta bağ dokusunun kronik iltihabı sonucu kas ve eklemlerin tutulmasına romatizmal hastalık denir. Bu hastalıkların kesin oluşum nedenleri bilinmemekle birlikte vücudun kendi dokularına saldırısı ve genetik yatkınlık söz konusudur. Vücudun kendi dokularına savaş açmasına otoümmünite denir. Romatizmal hastalıkların çoğunda hücresel düzeyde bir dizi immünolojik olay meydana gelir. Romatizmal hastalıkların her biri ayrı klinik tablo yaratır.

Romatizma türleri nelerdir?
Başlıca romatizmal hastalıklar şunlardır:
- Akut eklem romatizması
- Jüvenil romatoid artrit(JRA)
- Ankilozan spondilit
- Enfeksiyon sonrası romatizma
- Sistemik lupus eritematozus (SLE)
- Dermatomiyozit
- Skleroderma
- Ailevi akdeniz ateşi (FMF)
- Vaskülitler
- Sjögren hastalığı
- Behçet hastalığı
Romatizmayı tetikleyen faktörler nelerdir?
Romatizmayı tetikleyen nedenler tam olarak bilinmemektedir. Genetik, romatizmal hastalıklarda önemli rol oynar. Aşırı kilolu insanlarda eklemlerde aşınma ile seyreden romatizma görülebilir. Aşırı hareketsizlik bazı romatizma tiplerinde etkilidir. Akut eklem romatizması boğaz enfeksiyonlarını takiben oluşur. Gut hastalığı ise serum ürik asidinin normalden çok artmasıyla ortaya çıkabilir.
Akut eklem romatizması
Akut eklem romatizması daha ziyade 5 ila 15 yaş arası çocuklarda görülen ve boğazdaki beta enfeksiyonunu takiben oluşan bir hastalıktır. Hastalık zamanında ve uygun tedavi edilmemiş boğaz enfeksiyonlarından sonra oluşur. El bileği, ayak bileği ve diz gibi büyük eklemlerde şişlik, kızarıklık ve ağrı vardır. Artrit adı verilen bu durum gezici olabilir. Hastalığa vücut döküntüleri eşlik edebilir, hastalık boyunca ateş yüksek olabilir ve sedimantasyon artar. Boğaz kültüründe beta mikrobu saptanır. Akut eklem romatizması esnasında ise kalp romatizması gelişebilir. Kalp romatizmasında hastada üfürüm ve çarpıntı vardır.
İltihaplı romatizma nedir?
Romatizma iltihaplı ve iltihaplı olmayan diye ikiye ayrılır. İltihaplı romatizmada 3 değişik oluşum mekanizması vardır.
- Mikroplar, eklem hastalıklarını ortaya çıkarabilir. (Stafilokok, streptokok,tüberküloz gibi)
- Mikrop olmadan iltihap ortaya çıkabilir. Romatoid artrit, SLE ve ankilozan spondolit hastalıklarında vücut kendi dokularına karşı iltihap üretir.
- Gut hastalığında ise ürik asit eklemde birikerek iltihaplanmaya yol açar.
Yumuşak doku romatizması, kollajen doku hastalıkları olarak adlandırılır. Başlıca deri ve kaslar olmak üzere pek çok dokuda hastalık belirtileri görülür.
Romatizmal hastalıklarda görülen belirtiler nelerdir?
- Ateş
- Eklem ağrısı
- Artrit (eklemde şişlik, kızarıklık, ağrı ve fonksiyon kaybı)
- Kas zayıflığı
- Yüzde döküntü
- Göğüs ağrısı
- Sırt ağrısı
- Deride sertleşme
Romatizma tanısı nasıl konur?
Hekim hastanın detaylı öyküsünü dinler. Ailede romatizmal hastalıkların olup olmadığını öğrenir. Bazı romatizmal ve genetik testler ister. Gerekirse röntgen çekilir. Romatizmal hastalıkların tedavisini fizik tedavi uzmanları ve romatologlar yapar.
Romatizma ilaçları nelerdir?
- Non-steroid antiinflamatuar hastalıklar
- Metotreksat
- Sulfasalazalin
- İmmünglobulinler
- Kortikosteroidler