Hemen Arayın

Sigaradan Kurtulmak İçin Mutlaka Kararlı Olun!

okuyabilirsiniz.

Türkiye’de sigaraya başlama yaşı ortalama 11-12 iken araştırmalar 2 tane sigarayı sonuna kadar içebilen çocukların yüzde 70’inin sigara bağımlısı olduğunu gösteriyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez, sigaraya bu kadar erken başlanmasının nedeninin genellikle özenti ve merak olduğunu ancak bundan kurtulmanın da imkansız olmadığını söyledi.

Sigaradan Kurtulmak İçin Mutlaka Kararlı Olun!

Türkiye’de sigaraya başlama yaşı ortalama 11-12 iken araştırmalar 2 tane sigarayı sonuna kadar içebilen çocukların yüzde 70’inin sigara bağımlısı olduğunu gösteriyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez, sigaraya bu kadar erken başlanmasının nedeninin genellikle özenti ve merak olduğunu ancak bundan kurtulmanın da imkansız olmadığını söyledi.

Madde arayışına daha açık bir evre olan ergenlik dönemindeki gençler, sigara dışında uyuşturucu ve alkolle de bu yaşlarda tanışıyor. Sigara ise kolay ulaşılabilir olması ile çocuk ve gençleri daha kolay etkisi altına alıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez nikotinin beyinde, vücudun su içmek, yemek yemek gibi temel bir ihtiyacını karşıladığında hissettiği haz duyusuna benzer bir keyfe sebep olduğunu anlatarak, “Nikotinden kaynaklı bu yalancı haz kişiyi her seferinde daha fazla sigara tüketerek daha fazla keyif alma çabasına sürüklüyor” dedi. Dr. Esra Sönmez, nikotin alımı kesildiğinde vücudun yoksunluk yaşadığını, bunun da kişide huzursuzluk, uykusuzluk, gerginlik, konsantrasyon bozukluğu, aşırı tepki verme, titreme, baş ağrısı, ağız kuruluğu, iştah artışı, öksürük ve balgam gibi birçok şikayetler oluşmasına neden olduğunu söyledi.

Bırakmak imkansız değil!

Doğru tedavi ve uzman desteğiyle sigara bırakmanın imkansız olmadığını söyleyen Dr. Sönmez, klinikte hastaları öncelikle sigaranın gerçek yüzüyle tanıştırdıklarına dikkat çekti. Dr. Sönmez, “İçerdiği kanserojenlerden, verdiği hasarlardan, ne tür bir bağımlılık olduğundan, bırakma sürecinde onu bekleyen zorluklardan ve bunlarla nasıl başa çıkacağından söz ediyoruz. Sonra nikotin bağımlılık skalalarımızla, hastanın nikotine olan bağımlılık derecesini belirliyoruz. Kalp ve akciğer check-up'ı yapıyoruz. Sonrasında psikologla görüştürerek psikolojik bağımlılık düzeyini değerlendiriyoruz. Hastalarımız için sigaranın ne ifade ettiğini inceliyoruz” dedi. Tüm bu değerlendirmelerin sonrasında hastanın sigarayı bırakması için en uygun zaman ve tedavi yönteminin seçildiğini belirten Dr. Sönmez, “Mesela hasta sıkıntılı günler geçiriyorsa, bu dönemde ona sigarayı bıraktırmak sonuçsuz kalabilir. Çünkü sigarayı bırakacak olan kişi, öncelikle kendini hazır hissetmeli ve tüm gücünü tedaviye verebilmeli” diye konuştu.

İlaç tedavisi nasıl işliyor?

İlaç tedavisinin sigara bırakmada önemli bir nokta olduğunu söyleyen Dr. Esra Sönmez, tedavi aşamalarını şöyle sıraladı;

  • Hastaya, içtiği sigara miktarının ve nikotin bağımlılığının düzeyini kriter alarak, kendisine en uygun tedavi seçeneğini belirliyoruz. Bazen sadece psikoterapi ve motivasyon yetebilirken özellikle daha önce başarısız bırakma deneyimi yaşamış, yoğun nikotin bağımlılığı olan hastalarda medikal tedavi desteği veriyoruz. Merkezi sinir sistemi üzerinde etkili olan ilaçlar bugün sigara bırakma tedavisinde en etkin sigara bırakma yöntemlerinden kabul ediliyor. Bu ilaçlara ek olarak bazı hastalarda 6-8 hafta “nikotin yerine koyma” tedavisi de ekleyebiliyoruz.
  • Başarı için azim, kararlılık ve sebat çok önemli çünkü sigara bırakma esasında bir madde bağımlılığı tedavisi ve etkin mücadele gerektiriyor. Bu zor mücadelede hastaya tıbbi destek kadar sosyal destek verilmesi de çok önemli.
Paylaş WhatsApp
Randevu Al
Uzm. Dr. Esra Sönmez
Doktorun Biyografisini Gör

Dr. Esra Sönmez 1973 yılında İstanbul’da doğdu. 1992’de Saint Benoit Fransız Lisesi’nden mezun oldu.1999 yılında Marmara Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimini tamamlayarak 2005 yılında göğüs hastalıkları uzmanı unvanını aldı. 2009’dan beri American College of Chest Physician (ACCP) fellowu olan Dr. Sönmez 2012’de Johns Hopkins Hospital Interventional Bronchoscopy Observership yapmıştır. 2006 yılında Anadolu Sağlık Merkezi’nde çalışmaya başlayan Dr. Sönmez, halen göğüs hastalıkları uzmanı olarak görevine devam ediyor.


Randevu almak artık daha da kolay!

Apple Store ve Google Play Store’dan indireceğiniz Anadolu Sağlık Online Servisler uygulamasıyla işlemlerinizi çok daha hızlı yapabileceksiniz.

Uygulamamızı şimdi indirirseniz anında dilediğiniz doktordan online randevu alabilir, test ve görüntüleme sonuçlarınıza kolayca ulaşabilir ve geçmiş doktor ziyaretlerinizi görüntüleyebilirsiniz.

app store
google play

Öncelikle Anadolu Sağlık Merkezi olarak birinci önceliğimizin hasta/hasta yakınlarımızın ve çalışanlarımızın sağlığı olduğunu belirtmek isteriz. Bu doğrultuda, dünyadan sonra Türkiye’de de Coronavirus (COVID–19) vakası görülmesinin ardından hastalarımızı ve refakatçilerimizi korumak ve güvenliklerini en üst seviyede tutmak amacıyla hastane yönetiminin aldığı önlemler çerçevesinde hasta ziyaretlerine bir süreliğine izin verilmeyeceğini paylaşmak isteriz.

Hastanemizde yatan hastalarımıza yalnızca bir refakatçinin eşlik etmesini önemle rica ederiz.

Anlayışınız için teşekkür ederiz.