Sigarayı bırakmak için…
Ramazan ayında sigara içmemeyi başaranların özgüven artışı yaşadığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, “Önce kendi iradenizle sigarayı bırakma kararı alın ve bunu tüm çevrenizle paylaşın” diyor.

Sigarayı bıraktıktan sonra vücuttaki değişiklikler
Sigarasız geçirilen ilk 24 saatte kan basıncı ve kalp atım hızı bazal düzeylere geri dönerken, ilk haftanın sonundan itibaren sigaranın etkisi ile kaybedilen damak tadı yerine geliyor. Sigarayı bırakmak için Ramazan ayı kesin ve tek çözüm olarak değil fakat iyi bir başlangıç olarak görülebilir. Bu dönem sigarayı bırakmak için iyi bir fırsat. Ancak kişinin önce psikolojik olarak bu duruma hazır olması gerekiyor. Sigarayı hazırlıksız olarak birden bire kesmek ise son derece güç ve yanlış. Sigarayı bırakanlar, genellikle ilk 6-8 saat içinde sigara arayışına giriyor. Bu istek, sigarasız kalındığı süre uzadıkça giderek artıyor ve nikotin yoksunluk semptomları kendini göstermeye başlıyor.
Sigarayı bırakmakta psikolojik hazırlık şart
Ortadoğu’da yapılan tıbbi çalışmalar, sigarayı bırakmayı düşünmeyen kişilerin bile Ramazan ayı boyunca sigaradan uzak kalarak bırakma motivasyonu kazandıklarını gösteriyor. Başarı ise bu motivasyonu ileride de sürdürebilmekle mümkün oluyor. Bu döneme hazırlıksız girenler, başarısızlıkla karşılaşırsa kendilerini yenik hissediyor ve süreç uzuyor.
Orucun sigara tiryakileri üzerinde etkileri
Oruç tutan sigara tiryakilerinin gün içinde sürekli gergin, hoşgörüsüz, sinirli, mutsuz olmalarının, konsantrasyon güçlüğü çekmelerinin en önemli sebebi; nikotin yoksunluğu. Kan şekerinin düşmesiyle kahve gibi kafein içeren maddelerden yoksun kalınması da bu gerginliği arttıracak ve şiddetli baş ağrılarına sebep olacak nedenler arasında sayılıyor.
Kahve ile sigara algısını yıkın
Ramazan ayında sigarayı bırakmaya karar verenlere, kararlılıkla ilerlemeleri ve çevrelerine sigarayı bıraktığını söyleyerek destek almaları öneriliyor. Sigarayı hatırlatıcı faktörlerden uzak durulması sürece olumlu katkı sağlıyor. Kahve ile sigara içme alışkanlığına sahip kişiler bu dönemde kahve yerine ıhlamur ya da meyve çayı içmeli. İftardan sonra aşırı sigara arayışı içine girenlere, hekim kontrolünde nikotin replasmanı kullanımı da öneriliyor.
