Sindirim sistemine iyi gelen gıdalar
Sindirim sitemimizi, özellikle de mide-bağırsak sağlığımızı korumak için sağlık beslenme çok önemli. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, bu konuda önemli ipuçları verdi.

- Mide-bağırsak dostu beslenme nasıl olmalı?
Sindirim sistemi, alınan besinlerin sindirim kanalı boyunca ilerlemesini, sindirim salgıları ile parçalanmasını ve emilmesini sağlar. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde devamlılığı için dengeli ve lifli beslenme çok önemlidir.
- Özellikle hangi gıdaları ağırlıklı olarak tüketmeli?
Sindirim sistemimizin yaşamsal faaliyetlerini güçlendiren ve devam ettiren en önemli etkenlerden biri; orada yaşayan yararlı bakterilerdir. Öyleyse bu yararlı bakterilerin (probiyotik) yaşaması ve çoğalması için gereken lifi, ağırlıklı olarak en fazla şu besinler ile sağlayabiliriz: Tam tahıllar, kurubaklagiller, sebzeler (özellikle yeşil yapraklılar, pırasa, karnabahar, sarımsak, soğan), meyveler (özellikle muz, avokado), fermente ürünler (turşu, boza, şıra, tarhana, sirke) fermente süt ürünleri (kefir, yoğurt).
Özellikle karnabahar yemeğini “mide dostu” bir yemek olarak örnek verebiliriz. Karnabahar mide asitlerini dengeler.
- Uzak durulması gerekenler neler?
Mide ve bağırsak sağlığına zarar veren yiyecekler şöyle sıralayabiliriz: Katkı maddeli hazır yiyecekler, aşırı baharatlı-soslu-kremalı yiyecekler, kızartmalar, aşırı soğuk-aşırı sıcak yiyecekler, asit oranı yüksek içecekler, aşırı şekerli yiyecekler, aşırı kafeinli içecekler.
- Sağlıklı beslenme alışkanlığı ne zaman kazanılır?
Sağlıklı beslenme alışkanlığı çocuklukta, hatta bebeklikte, ailede başlar.
- Doğru bilinen yanlışlar neler? Mesela patates suyunun mideye iyi geldiği söylenir, doğru mu?
Mideye iyi gelen besinler bazen kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Patates suyunun mideye yararı ile ilgili yapılan çalışmalar olumlu, fakat herkes için iyi gelir demek için yeterli değildir.
- Hangi içecekler mideye iyi gelir, özel bir karışım önerebilir misiniz?
Mide-bağırsak hastalıklarını önlemek için bitki çayları en doğal etkiye sahip. Rezene çayı, papatya çayı, tıbbi nane çayı (reflüsü olanlara uygun değil), meyan kökü en önemlileri.
- Mide kanserini önlemede yardımcı olan gıdalar hangileri? Bu konuda yapılmış araştırmalar var mı?
Yapılan çalışmalar mide kanserini önleyici olarak tek bir besinle kesin olarak bağdaştırmaz. Çalışmalar şunu gösteriyor ki; mide kanseri veya diğer kanserlerden korunmak sağlıklı ve dengeli beslenmekten geçiyor. Sadece sindirim sistemini olumsuz etkileyen yiyeceklerden uzak durduğumuz zaman bile kanser riskini en aza indirgemiş oluyoruz.

Dyt. Tuba Örnek, 1980 yılında Sakarya’da doğdu. Üniversite öğrenimini 2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde tamamladı. Daha sonra Kocaeli Üniversitesi’nde iki yıl diyetisyen olarak Nutrisyon Ekibi’nde çalışmalar yürütürken klinik ve poliklinik deneyimleri de oldu. Özel Kocaeli Akademi Hastanesi’nde yaklaşık dört yıl poliklinik ağırlıklı deneyiminden sonra 2011 yılında İstanbul’a yerleşerek Bayındır ve Medistate olmak üzere iki özel hastanede çalıştı. Evli ve bir oğlu olan Dyt. Örnek, 2016’dan bu yana Anadolu Sağlık Merkezi’nde Tamamlayıcı Tıp Merkezi Koordinatörlüğü görevinin yanı sıra Beslenme ve Diyet Bölümü’nde diyetisyen olarak da görevini sürdürüyor.