Hemen Arayın

Yarıyıl tatilini nasıl değerlendirmeli?

okuyabilirsiniz.

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Selin Karabulut güzel bir yarıyıl tatili geçirmenin yollarını anlatıyor.

Yarıyıl tatilini nasıl değerlendirmeli?

Sömestr tatilinde karnesi kötü gelen çocuğa nasıl davranmalı?

Normal şartlarda çocuğun neden ilgili dersin zayıf olduğunun/olabileceğinin anne baba tarafından az çok biliniyor olması gerekiyor. Bu şartlarda çocuğa zayıf notları için kızmak, ceza uygulamak hiçbir şeye hizmet etmiyor. Çocuğa sakince böyle şeylerin olabileceği, yeterli çalışmadığı için notunun düşük olduğunun söylenmesi, çocuğun ikinci dönem notunu düzeltmesi konusunda yüreklendirilmesi gerekiyor.  

Sömestr tatilinin verimli değerlendirilmesi konusunda velilerin ve öğrencilerin yaptığı büyük yanlışlar neler?

Tatil dinlenmek içindir fakat dinlenmek demek bazı görev ve sorumluluklardan uzaklaşmak, dersleri ve okulu tamamen unutmak anlamına gelmiyor. Öğrencilerin yaptığı en büyük yanlışlardan biri verilen ödevleri son günlere bırakmak oluyor. Ödevleri yetiştirmeye çalışan öğrenci de veli de bu konuda problem yaşıyor.  

Sömestr tatilini verimli geçirme yolları neler?

Sömestr tatilinde tüm görev ve sorumlulukların aynı şekilde devam ettirilmesi gerekiyor. Günlük program yapılması, her gün bir-iki saat verilen ödevlerin yapılması ve/veya eksiklerin tamamlanması gerekiyor. Bunun yanında sinema, tiyatro, konser gibi etkinliklere katılmak, şehir dışındaki eş-dost akrabaları ziyaret etmek, sosyal etkinliklere katılmak, sporla ve hobilerle uğraşmak uygun görülüyor. Anne babaların dikkat etmeleri gereken en önemli şeyin ise tatilde çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmek olması gerekiyor.

Çocuğun ideal günlük sömestr tatil programı ne olmalıdır?

6-12 yaş aralığındaki çocukların veli-öğretmen işbirliği içinde günlük programları yapılabilir. Çocuğu yormayacak, derse ödeve boğmayacak şekilde hem eğlenmesini hem dinlenmesini hem de ödevlerini yapmasını sağlamak gerekiyor. 12 yaştan büyük çocuklar kendi programlarını daha rahat oluşturabiliyorlar. Günün en verimli saatleri olan sabah saatlerinde en çok iki saati, yetişmiyorsa akşam +1 saati ödevlere ve derse ayırmak yeterli oluyor. Diğer zamanları her öğrenci istediği gibi planlayabiliyor.

Son yıllarda en çok tartışılan konulardan biri de çocukların tablet ve bilgisayar kullanımı. Bu teknolojik aletleri olumlu yönde kullanmanın yolları nelerdir? Nelere dikkat etmek gerekir?

İhtiyaca yönelik kullanmak (bir şey araştırmak, adres-telefon bakmak, ödev hazırlamak...), iletişim amaçlı kullanmak, eğlenmek için kullanmak önemlidir. Bağımlılık şeklinde kullanımlar olmaması için, yetişkinlerde dahi, ihtiyaç durumu bittiğinde dijital olmayan dünyaya geri dönmek gerekiyor.

Teknoloji olumlu yönde kullanıldığında çocuğa ne gibi faydaları olur?

Teknolojinin en büyük faydası bize zaman kazandırmasıdır. Birçok bilgiye çok kısa sürede ulaşılmasını sağlar. Bu sebeple teknoloji; çocuğun bilgi sahibi olması, daha çok araştırmasına, okumasına katkı sağlayabiliyor.

Çocuğa teknolojide bir kısıtlama gerekli midir? Bu kısıtlama ne ölçüde olmalıdır?

Çocuk, arkadaşlarıyla vakit geçirmek yerine elinde tablet saatlerce oturuyorsa, seslendiğinizde sizinle ilgilenmiyor sizi duymuyor gibi umursamaz davranıyorsa, sosyal ortamlarda, yemeklerde dahi tablete-telefona ihtiyaç duyuyorsa burada büyük bir sorun var demektir. 6-12 yaş aralığındaki çocukların, velilerinin belirleyeceği uygun zamanlarda, kısa süreli kullanımlarının tercih edilmesi, daha sağlıklı kullanımlar elde edebilmek için velilerin öğrencilere, “Şimdi yarım saat en sevdiğin oyunu oynayabilirsin.”, veya “Ödevlerin bittiği zaman bir saatliğine facebook’u açman güzel olabilir.” gibi belirli hedefler vermesi gerekiyor.

Çocuklar hangi yaştan itibaren tablet kullanmaya başlamalıdır?

2-6 yaş aralığındaki çocukların kesinlikle tablet, cep telefonu, bilgisayar kullanması, hatta günde yarım saatten fazla televizyon izlemesi uygun değildir. Bunun sebebi, henüz beyin gelişimi hızlıca devam eden bu yaş aralığındaki çocukların, tabletler sayesinde maruz kalacakları ses, ışık, hareket gibi etkenlerin, öncelikle dikkat problemleri, huzursuzluk, hiperaktivite gibi sorunlara yol açabilmesidir. 6 yaşındaki bir çocuğun sadece hafta sonu bir saat kullanımı yeterlidir. Daha büyük çocuklarda durumun, öğrencinin ve velinin belirlediği kısıtlı ölçülerde kullanım önerilir.

Paylaş WhatsApp
Randevu Al
Uzm. Psk. Selin Karabulut Hızlan
Doktorun Biyografisini Gör

Psikolog Selin Karabulut sırasıyla; Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi, Acıbadem Mobil, ARM Psikiyatri / Psikoterapi ve çeşitli özel okul ve özel kurumlarda çalıştı. 2014 yılında Anadolu Sağlık Merkezi’nde çalışmaya başlayan Uzm. Psk. Karabulut, halen psikolog olarak görevini sürdürüyor. 


Randevu almak artık daha da kolay!

Apple Store ve Google Play Store’dan indireceğiniz Anadolu Sağlık Online Servisler uygulamasıyla işlemlerinizi çok daha hızlı yapabileceksiniz.

Uygulamamızı şimdi indirirseniz anında dilediğiniz doktordan online randevu alabilir, test ve görüntüleme sonuçlarınıza kolayca ulaşabilir ve geçmiş doktor ziyaretlerinizi görüntüleyebilirsiniz.

app store
google play

Öncelikle Anadolu Sağlık Merkezi olarak birinci önceliğimizin hasta/hasta yakınlarımızın ve çalışanlarımızın sağlığı olduğunu belirtmek isteriz. Bu doğrultuda, dünyadan sonra Türkiye’de de Coronavirus (COVID–19) vakası görülmesinin ardından hastalarımızı ve refakatçilerimizi korumak ve güvenliklerini en üst seviyede tutmak amacıyla hastane yönetiminin aldığı önlemler çerçevesinde hasta ziyaretlerine bir süreliğine izin verilmeyeceğini paylaşmak isteriz.

Hastanemizde yatan hastalarımıza yalnızca bir refakatçinin eşlik etmesini önemle rica ederiz.

Anlayışınız için teşekkür ederiz.