Yazın böcek ısırıklarından nasıl korunulabilir?
Okulların tatil olması ile sokakta oyun saatleri uzayan çocukların başı böcek ve sinek ısırıklarıyla dertte. Özellikle tatil beldelerinde ve yazlıklarda sabahtan akşama kadar özgürce doğayla iç içe olan çocukları böcek ve sinek ısırıklarından korumak için önerilerde bulunan Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, “Kokulu kozmetikler ve parlak giysiler böcekleri çektiği için bunlardan uzak durulmalı” dedi. Dr. Ayşe Sokullu korunmak için ailelere önemli önerilerde bulundu...

Uzun yaz tatilinin başlaması ebeveynler için çocukların sokakta çok daha fazla zaman geçirdiği bir dönemi simgeliyor. Kış aylarında evde bilgisayar başında vakit geçiren çocuklar bu dönemde doya doya sokakta oynuyor. Bu da böcek ve sinek ısırıkları gibi sorunları beraberinde getiriyor. Isırıklardan korunmak için bahçede, kumsalda ve ormanlık alanda oynayacak çocuklara hava durumuna göre seçilecek incelikte bir pantolon ve uzun kollu tişört giydirilmesi gerekiyor. Tatlı ve kokulu gıdaların, çöplerin ise açıkta bırakılmaması gerekiyor. Çocukların cildine sürülen kimyasal kökenli koruyuculardan da kaçınılması gerekiyor. Bitkisel kökenli, emilmeyen koruyucuların tercih edilmesi önemli. Özellikle oyun çağındaki çocukların kovanlar ve karınca yuvaları konusunda uyarılması gerekiyor.
Böcek ısırığının olduğu bölge ise su ve sabunla yıkanması gerekiyor. Sonrasında buz uygulaması yapılması ve antihistaminik kremlerden sürülmesi gerekiyor. Özellikle sinek ısırıklarının kaşıntılı olabildiğinden tırnakları kısa kesmek ve elleri temiz tutmak enfeksiyon kontrolü açısından önemlidir.
Bunlara dikkat!
Isırıklar konusunda ise şu önerilere dikkat etmek önemli: Şişlik alanı büyükse ve bu girişimlere rağmen artmaya devam ediyorsa, özellikle yüzde, dudaklarda ani şişme, solunum zorluğu gibi belirtiler eşlik ediyorsa en yakın hastaneye başvurmak uygun olur. Böcek/arı sokmasına karşı aşırı duyarlılığı olanlar ise acil müdahale ilaçlarını yanlarında bulundurmalılar. Aşırı duyarlılık reaksiyonları ani tansiyon düşmesi ve nabızların alınamaması ile hayatı tehdit eden sonuçlar doğurabilir.

Dr. Ayşe Sokullu, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp fakültesinden
1992’de mezun oldu. 1992-1997 yılları arasında İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık eğitimini tamamladı.
1998-2005 arasında Metropolitan Florence Nigthingale hastanesinde
yenidoğan yoğun bakım hekimi olarak çalıştı.
2005 den beri Anadolu Sağlık Merkezi’nde önce Yenidoğan Yoğun Bakım
ünitesi, ardından Gebze, Suadiye ve Ataşehir’de pediatri polkliniklerinde görev
aldı.
Hastanemizin Bebek Dostu Hastane sertifikasyonu çalışmalarına aktif
olarak katıldı. Bebek bakımı ve emzirme konusunda hemşirelere ve doğum öncesi
kurslarında ailelere eğitim verdi. Hasta güvenlik kurulu üyeliği yaptı.
Türk Pediatri Kurumu üyesi ve kurum adına Avrupa Birinci Basamak
Pediatristler Konfederasyonu (ECPCP) delegesidir.
Çocuk hasta takibinde doğru iletişimin, bütünsel yaklaşımın ve koruyucu
hekimliğin öncelikli önemine inanan Dr. Sokullu’nun anne ve babalara yönelik
yazdığı “Çocuk Doktorunuzla Büyümek -Verimli Doktor Görüşmeleri için Aile
Rehberiniz” adlı kitabı 2022 yılında basıldı. Halen
Gebze ve Ataşehir’de hasta takibine devam etmektedir.