Hemen Arayın

Yazın giyilen sert tabanlı terlik ve sandaletler nasır sebebi

okuyabilirsiniz.

Ayak sağlığı her mevsim önemli olmakla birlikte yaz aylarında daha çok görünür hale gelen ayakların bakımı daha da önem kazanıyor. Havaların ısınmasıyla birlikte sıklıkla çıplak ayaklarla giyilen sert tabanlı terlikler, sandaletler, topuklu ayakkabıların ayaklarda çatlamalara, kuruluklara, nasırlara sebep olabildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Ayrıca eğer ayaklarda mantar, siğil gibi bulaşıcı enfeksiyonlar varsa, iyi temizlenemeyen ve havalandırılamayan ayakkabılardan tekrar tekrar bulaş olabiliyor” açıklamasında bulundu. Dr. Kübra Esen Salman, yaz aylarında ayak sağlığı ile ilgili önemli bilgiler verdi...

Yazın giyilen sert tabanlı terlik ve sandaletler nasır sebebi

Özellikle yaz aylarında açık ayakkabılar giyildiğinde görülen kuru ve çatlamış topuklar kozmetik açıdan rahatsız edici olabiliyor. Ayrıca uzun süre sert tabanlı ayakkabılar giymeye bağlı deride oluşan kalınlaşmalar bir süre sonra ağrılı nasırlara sebep olur. Bu nedenle dışarıdan geldiğimizde ayaklarımızı ılık suyun içerisinde bir süre dinlendirdikten sonra, kalınlaşmış olan bölgeleri topuk taşıyla törpüleyip dermatoloğunuzun önerdiği, ayağınızdaki kuruluğun şiddetine uygun bir kremle nemlendirmek ağrılı nasırların oluşmasını engellemekte faydalı olur...

Sert tabanlı ve dar ayakkabılardan uzak durulmalı

Nasır; sürtünme, çarpma gibi tekrarlayan travmalara bağlı olarak gelişen bölgesel deri kalınlaşmasıdır. Özellikle sert tabanlı ya da tam olmayan dar ayakkabılar giyildiğinde veya ayak kemikleri ile ilgili bir deformite mevcut olduğunda, genellikle kemik çıkıntıları üzerinde gelişir. Oldukça serttir. Hastaların özellikle ayakkabı giyildiği zaman artan şiddetli ağrı şikayetleri olur. Ayaklarımızda nasır oluşmaması için çok sıkı, içinde ayaklarımızı rahat hareket ettiremediğimiz, sert tabanlı, dar burunlu ayakkabılar giyilmemeli.

Eğer bir kemik deformitesi mevcutsa mutlaka bir ortopedi uzmanına muayene olunması gerekir. Nasırların tedavisinde kalınlaşmış bölgeyi yumuşatıcı ve soyucu kremler, dermatoloğunuzun kontrolünde yapılan küretaj dediğimiz nasır temizlenmesi ve gerekirse yapılabilecek soğuk sprey (kriyoterapi), koterizasyon gibi küçük cerrahi girişimler yapılabilir. Yüzeysel olan, öz dediğimiz merkez kısmı çok derinleşmemiş nasırlarda, kişinin evde kendisinin yapacağı topuk taşı, krem sürme gibi işlemlerle ve tabii ki dar ayakkabılardan sakınarak nasırı geçirmek de zaman zaman mümkün olabilir.

Uzun süre kapalı ayakkabı giymek mantar enfeksiyonuna neden olabilir

Açık ve sert tabanlı sandalet ve terliklerin bu etkilerine karşı, uzun süre kapalı, sıkı ve terlemeye sebep olan ayakkabılar giymenin ise mantar enfeksiyonlarına, tırnak batmalarına, eğer siğil varsa bunların yayılmasına ve ayaklarda kaşıntılara sebep olabildiğini hatırlatan Dr. Kübra Esen Salman, şu önerilerde bulundu:

  • Ayakkabı ve terlik alırken mümkün olduğu kadar ayakların içinde rahat hareket edebildiği, yumuşak tabanlı olanlar tercih edilmeli.
  • Her gün aynı ayakkabıyı giymek yerine, en az 1 gün havalandırarak giyilmeli.
  • Kapalı ayakkabılar çorapsız giyilmemeli ve çok terleyen ayaklarda çorap gün içerisinde de değiştirilmeli.
  • İnce, pamuklu çoraplar tercih edilmeli.
  • Ayaklar eve geldikten sonra yıkayıp güzelce kurulandıktan sonra gerekli durumlarda uygun nemlendiricilerle nemlendirilmeli.
  • Kaşıntılı deri kalınlaşmaları ya da soyulmaları olduğunda, ağrılı nasır ya da siğil düşündüren lezyonların varlığında mutlaka dermatoloğa başvurulmalı.

 

Paylaş WhatsApp
Randevu Al
Uzm. Dr. Kübra Esen Salman
Doktorun Biyografisini Gör

Tıp eğitimini 2005-2011 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tamamladıktan sonra, 2012 yılında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği’nde uzmanlık eğitimine başladı. Uzmanlık eğitimi boyunca ulusal ve uluslararası birçok kongre ve kursa katılımının yanı sıra özellikle kaşıntı, kronik deri hastalıklarında ışık tedavisinin kullanımı ve saç hastalıkları konusunda bilimsel araştırmalara katkıda bulundu. Uzmanlık eğitimi süresince edindiği klinik dermatoloji tecrübesine ek olarak, çok sayıda eğitim, kurs katılımı ve uygulama sonucu kozmetik ve estetik dermatolojik işlemler alanında tecrübe kazandı. Aralık 2016 - Mayıs 2017 tarihleri arasında Kırklareli Babaeski Devlet Hastanesi’nde, Haziran 2017 - Ekim 2018 tarihleri arasında Tuzla Devlet Hastanesi’nde ve Kasım 2018 – Ekim 2019 tarihleri arasında Medical Park Gebze Hastanesi’nde uzman doktor olarak çalıştı. Evli olan Kübra Esen Salman, Ekim 2019 tarihinden bu yana Anadolu Sağlık Merkezi’nde Deri Hastalıkları Uzmanı olarak görevini sürdürüyor.


Randevu almak artık daha da kolay!

Apple Store ve Google Play Store’dan indireceğiniz Anadolu Sağlık Online Servisler uygulamasıyla işlemlerinizi çok daha hızlı yapabileceksiniz.

Uygulamamızı şimdi indirirseniz anında dilediğiniz doktordan online randevu alabilir, test ve görüntüleme sonuçlarınıza kolayca ulaşabilir ve geçmiş doktor ziyaretlerinizi görüntüleyebilirsiniz.

app store
google play

Öncelikle Anadolu Sağlık Merkezi olarak birinci önceliğimizin hasta/hasta yakınlarımızın ve çalışanlarımızın sağlığı olduğunu belirtmek isteriz. Bu doğrultuda, dünyadan sonra Türkiye’de de Coronavirus (COVID–19) vakası görülmesinin ardından hastalarımızı ve refakatçilerimizi korumak ve güvenliklerini en üst seviyede tutmak amacıyla hastane yönetiminin aldığı önlemler çerçevesinde hasta ziyaretlerine bir süreliğine izin verilmeyeceğini paylaşmak isteriz.

Hastanemizde yatan hastalarımıza yalnızca bir refakatçinin eşlik etmesini önemle rica ederiz.

Anlayışınız için teşekkür ederiz.