Yorgunluk ve stres karaciğeri yağlandırıyor
Vücudun protein sentezi ve sindirim için gerekli olan enzimleri üreten karaciğerde görülen hastalıklar belirti vermeden ilerleyebiliyor. Karaciğerde herhangi bir sinir olmadığı için herhangi bir belirtinin görülmediğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Yedibela, “Karaciğer rahatsızlığı, yorgunluk ve performansta keskin bir düşüş gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor. Ayrıca, sürekli iştahsızlık ve kan pıhtılaşmasının bozulması gibi şikayetler de aşırı yüklenilmiş bir karaciğere işaret edebiliyor. Bu gibi durumlarda bir uzmanla görüşerek karaciğer değerlerinin kontrol edilmesinde fayda olabilir. Karaciğer yağlanması, uygun ve zamanında tedavi edilmediğinde siroz gibi ciddi hastalıklara da yol açabiliyor çünkü” açıklamasında bulundu... Prof. Dr. Süleyman Yedibela konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu...

Yüksel kolesterol, obezite ve diğer kronik rahatsızlıklar karaciğer sağlığını tehdit ediyor. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, stresli yaşam tarzı, bazı toksik maddeler ve nikotin tüketimi karaciğer için aşırı yüklenme faktörleri arasında. Özellikle nikotin kullanımının, karaciğer üzerinde olumsuz etkileri bulunuyor.
Yetişkinlerin yüzde 30’u karaciğer yağlanması yaşıyor
Obezite, diyabet ve sağlıksız bir yaşam tarzı karaciğer yağlanması için risk oluşturuyor. Yüksek tansiyon ve insülin direnci gibi metabolik işlev bozuklarının kaynağı ise yağlı bir karaciğer. Özellikle yetişkin bireylerde karaciğer yağlanması oldukça fazla görülüyor. Sağlıklı bir bireyde karaciğer hücrelerinin yarısı yağ hücrelerinden oluşurken, sağlıksız bir bireyde yağ hücre sayısı neredeyse iki katına çıkabiliyor. Araştırmalar, karaciğer yağlanmasının en büyük nedeninin sağlıksız bir yaşam sürmek olduğunu gösteriyor. Yine aynı şekilde, oruç ve yemek yeme aralığının olabildiğince uzatılmasının, karaciğer yağlanmasını olumlu etkilediğini söyleyebiliriz.
Karaciğer yağlanması, siroz gibi ciddi hastalıklara da yol açıyor. Karaciğer yağlanması, karaciğer sirozunun gelişiminde de büyük rol oynuyor. Refah seviyesinin ve büyük oranda buna bağlı olarak obezite oranının yüksek olduğu gelişmiş ülkelerde siroza sebep olan nedenlerin başında karaciğer yağlanması geliyor.

Prof. Dr. Süleyman Yedibela tıp eğitimini Almanya’da tamamladı. Erlangen, Friedrich-Alexander-Üniversitesi’nden mezun oldu. Uzmanlık eğitimini Erlangen Üniversitesi Hastanesi, Genel Cerrahi bölümünde tamamladı. 2007 yılında Leipzig Üniversitesi’nde Living-Related-Liver-Transplantation programını başlattı ve yönetti. Aynı zamanda Certificated Center for Colorectal Cancer Leipzig`in yönetiminde bulundu. 2009 yılında Erlangen Üniversitesi’nde Karaciğer-Safra Yolları-Pankreas Cerrahisi (Hepato-Pankreato-Biliyer) ve Organ Nakli Sorumlusu olarak çalıştı. Prof. Dr. Süleyman Yedibela sırasıyla, Oldenburg-Groningen Üniversitesi, Medical School Hastanesi, Genel Cerrahi Direktör Yardımcısı, İstanbul Kadıköy Florence Nightingale Organ Nakli Müdürü, Agaplesion Rotenburg Hastanesi Cerrahi Bölüm Direktör Yardımcısı ve Bielefeld Üniversitesi Bethel Kliniği’nde Yemek Borusu ve Karaciğer-Safra Yolları-Pankreas (Ezofagus ve Hepato-Pankreato-Biliyer) Cerrahi Bölüm Başkanlığı yaptı. Prof. Dr. Süleyman Yedibela, 2022 yılından bu yana Anadolu Sağlık Merkezi’nde genel cerrahi uzmanı olarak görevini sürdürüyor.