Zatürre (Pnömoni) Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Bakteri, virüs ve nadiren de parazitlerin neden olduğu ciddi bir akciğer enfeksiyonu hastalığıdır. Tıp literatüründeki adı “pnömoni”dir.

Zatürre nedir?
Bakteri, virüs ve nadiren de parazitlerin neden olduğu ciddi bir akciğer enfeksiyonu hastalığıdır. Tıp literatüründeki adı “pnömoni”dir.
Zatürre belirtileri nelerdir?
- Üşüme
- Titreme
- Ani yükselen ateş
- Öksürük
- İltihaplı balgam
- Nefes almakta zorlanma
- Kas ağrıları
- Mide bulantısı
- İshal gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Zatürre bulaşıcı mıdır?
Hapşırma, öksürük ya da karşılıklı konuşma sırasında havaya yayılan damlacıkların solunması ile bulaşabilmektedir. Bakteriler üst solunum sisteminde burun ve ağız boşluğuna yerleşip çoğalırlar. Özellikle kalabalık, havasız ortamlar bulaşma riskini artırır.
Zatürre nasıl tedavi edilir?
Belirtilen şikâyetlerle hekime başvuran hastaların muayenesinin ardından risk faktörlerine göre hastanede veya evde tedavisi başlatılmalıdır. Zatürrede uygun antibiyotiğe gecikmeden başlanması hayat kurtarır. Bunun yanı sıra tedavi; yatak istirahatı, ateş düşürücüler, ağrı kesiciler, öksürük kesici ilaçlar ile desteklenir. Solunum yetmezliği gelişmiş hastalara ise oksijen tedavisi uygulanmaktadır. Hastalıktan, aşıyla da korunma sağlanabilmektedir.
Zatürrede risk faktörleri nelerdir?
- İleri yaş
- Kronik bir kalp ya da akciğer hastalığının varlığı
- Madde bağımlılığı
- Bilinç bozukluğu ve öksürük refleksinin bozulmasıyla seyreden bazı nörolojik hastalıklar
- Yabancı cisim aspirasyonu
- Zararlı gazlara maruz kalma
Kimler zatürre aşısı yaptırmalıdır?
- İki yaşından küçük çocuklar
- 65 yaş üstü yetişkinler
- Kalp damar veya kronik akciğer hastalığı olanlar
- Diyabetikler
- Siroz hastaları
- Dalağı işlev görmeyen veya alınmış hastalar
- Kronik böbrek yetmezliği olanlar
- Organ nakledilenler
- Lenfoma / multiplmiyelom hastaları
- Kemoterapi ve/veya radyoterapi görenler
- AIDS’li hastalar
- Huzurevlerinde yaşayanlar

Prof. Dr. Kemal Tahaoğlu, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Uzmanlık eğitimini Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda tamamladı. 1984-1986 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda mecburi hizmetini bitirdikten sonra 1990-2008 yılları arasında Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başasistan ve klinik şefi olarak görev yaptı. 2008 yılında Medikal Park Göztepe Hastanesi’nde çalıştıktan sonra ayrılan ve aynı yıl Anadolu Sağlık Merkezi’nde çalışmaya başlayan Prof. Dr. Tahaoğlu, halen göğüs hastalıkları uzmanı olarak görevini sürdürüyor.