Gebze
Ayşegül Karahan
Uzm. Dr.

Ayşegül Karahan

2005 yılından bu yana Anadolu Sağlık Merkezi’nde kardiyoloji uzmanı olarak görevini sürdürüyor.

Çalıştığı Kurumlar

  • Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi 
  • Anadolu Sağlık Merkezi

Eğitim

  • Üniversite, İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İstanbul 1998.
  • Uzmanlık eğitimi , Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi, İstanbul 2005.

Uzmanlık

  • Elektrofizyoloji ve Aritmi
  • Non-invazif kardiyoloji
  • Kalp kapak hastalıkları
  • Kardiyak görüntüleme
  • Kalp yetersizliği tanı ve tedavisi
  • Transtorasik
  • Transözofajiyel
  • İntraoperative ekokardiyografi
  • Koroner yoğun bakım
  • Türk Tabipleri Birliği
  • Avrupa Kardiyoloji Derneği
  • Amerikan Kardiyoloji Derneği
  • Ekokardiyografide Güncel Gelişmeler: Update in Echocardiography 2006 Course and Workshop Harvard Medical School, Boston, Massachusetts, Ekim 22-23, 2006
  • Üç Boyutlu Ekokardiyografi Kursu, Viyana 2008
  • İleri Yaşam Desteği Eğitimi ve Sertifikası, İstanbul 2013
  • 9 ulusal ve uluslararası yayın 
  • 3 poster

Basın & Haberler

11 Aralık 2017 Pazartesi
MİLLİYET
Üç kişiden birinde hipertansiyon var

İlgi Alanları

Marfan Sendromu Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Marfan sendromu, çoğunlukla genetik nedenlerle meydana gelen ve bağ dokusunu etkileyen nadir bir hastalıktır. Bağ dokusu, vücuttaki destek dokusunu oluşturan ve organları bir arada tutan önemli bir yapıdır. Marfan sendromu, fibrillin-1 adlı proteini kodlayan FBN1 genindeki bir mutasyon sonucu ortaya çıkar. Bu mutasyon, bağ dokusunun esnekliğini ve dayanıklılığını etkileyerek bir dizi sistemik soruna neden olabilir. Marfan sendromu olan bireyler genellikle uzun boylu, ince yapılı ve uzun uzuvlara sahiptirler. En yaygın etkilenen bölgelerden biri kalp ve damar sistemidir; anevrizma ve kalp kapaklarındaki sorunlar sık görülür. Ayrıca, göz, iskelet ve ciltte de belirgin özellikler gösterebilir. Marfan sendromu tedavisi, birçok branşın görüşü alınarak hazırlanır ve tedavide amaç hastanın yaşam kalitesini artırmak ve semptomları kontrol altına almaktır.

Kalp krizi belirtileri kadınlarda farklı

Heparin Nedir, Ne İşe Yarar?

Heparin kanın pıhtılaşmasını engelleyerek damar tıkanıklıkları, kalp krizi, inme gibi pek çok sağlık sorununun tedavisinde ve önlenmesinde kullanılır. Heparin kullanımı pıhtı oluşumunu engelleyerek kan akışını düzenleyerek tıkanmaları önler. Fakat heparin tedavisinin etkili ve güvenli bir şekilde yürütülmesi için dikkate alınması gereken faktörler bulunmaktadır. Doğru dozaj, ilaç etkileşimleri ve beslenme gibi unsurlar, heparin tedavisinin başarılı olmasını sağlamak için dikkat edilmesi gereken temel noktalardır. Aynı zamanda hastanın tıbbi geçmişi, yaş, cinsiyet gibi faktörler de tedavinin kişiselleştirilmesinde büyük rol oynar.

Üfürüm Nedir? Üfürüm Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kalbin steteskop denilen dinleme aleti ile muayenesi sırasında normal kalp seslerine ek olarak duyulan ve üfleme sesine benzeyen seslerin genel adıdır.

Tansiyon Nedir? Yüksek ve Düşük Tansiyon Belirtileri

Kalp sürekli olarak vücuda aort damarı aracılığıyla kan pompalar. Bu pompalama işlemi sırasında kan, basınçla damarla gönderilir. Damarların iç duvarlarında oluşan basınç, tansiyon olarak tanımlanır. Kan basıncı olarak da tanımlanabilen tansiyon, doku ve organların yeterince kanlanabilmesi ve yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için son derece önemlidir. Kalp her kasıldığında kanı, atardamarlara belirli bir basınç ile pompalar, kalp kası gevşediğinde de damarlar içinde bir miktar basınç kalır. Bu iki basınç türü, büyük ve küçük tansiyon olarak adlandırılır. Tansiyon, kişiden kişiye farklılık gösterse de ortalama olarak büyük tansiyonun 90 ila 120 mm Hg, küçük tansiyonun ise 60 ila 80 mm Hg aralığında olması beklenir. Hipotansiyon olarak tanımlanan tansiyon düşüklüğü çoğunlukla sakınca yaratmaz ve nadiren semptomatik bulguların ortaya çıkmasına neden olur. Ancak tansiyonun birden düşmesi, baş ağrısı ve hâlsizlik gibi belirtilere yol açabilir. Tansiyon yüksekliği ise hipertansiyon olarak tanımlanır ve tansiyon düşüklüğüne göre çok daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Tansiyon çeşitlerine geçmeden önce, tansiyonun ne demek olduğu iyi anlaşılmalıdır.

Nabız Nedir? İdeal Nabız Kaç Olmalıdır?

Nabız ölçmek kişiye kalbinin ne kadar hızlı attığını gösteren bir değerdir. Normal bir nabız düzenli bir ritimde atar ve bazı faktörlere göre normal değerleri değişiklik gösterebilir. Kalp olması gerekenden çok yavaş veya çok hızlı atıyorsa bu bir kalp rahatsızlığının işareti olabilir. Bu gibi sorunların tespiti için nabız ölçümü önemli sonuçlar verir. Nabız özellikle el bileğinden ölçülebilir.

Kalp Romatizması (Akut Romatizmal Ateş) belirtileri ve tedavi yöntemleri

Akut romatizmal ateş ya da halk dilindeki adıyla kalp romatizması grup A streptokok adı verilen bakterilerin neden olduğu farenjit (boğaz enfeksiyonu) sonrası gelişen bir romatizmal hastalıktır. Tipik olarak farenjitten 2 ila 3 hafta sonra ortaya çıkar. Hastalık vücudun verdiği anormal iltihabi cevap sonucu bağ dokusu içeren organlarda iltihaplı hasara neden olur.

Kalp Kası Kalınlaşması

Halk arasında pek bilinmemekle birlikte, çok ciddi ve bir o kadar da önem taşıyan bir sorundur. Kalp kası kitlesinin artması veya kalp kası içine başka doku ve maddelerin birikimine bağlı olarak kalınlığının artması olarak tanımlanır.

Kalp kası kalınlaşması ve hipertansiyon

Kalp kası kalınlaşması, kalp kası kitlesinin artması veya kalp kası içine başka doku ve maddelerin birikimine bağlı olarak kalınlığının artması olarak tanımlanıyor. Kalp yetmezliğine kadar giden bu hastalığın en büyük nedeninin hipertansiyon olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanları, kalp kası kalınlaşması ile ilgili merak edilenleri anlatıyor.

Kalp Çarpıntısı: Nedir, Nedeni, Belirtileri ve Tedavisi

Kalp çarpıntısı acil servislere ve kardiyoloji polikliniklerine başvuru nedenlerinin başında gelen bir şikayettir. Kalp çarpıntısı kelime anlamı olarak kalp atımlarının hızlanmasını, atımların anormal bir hal almasını ya da düzensizleşmesini ifade eder. Kalbin çalışması ile ilgili bu değişiklikler sonucunda kişi boyun ya da göğüs bölgesinde bir şey kuvvetlice atıyormuş gibi hissedebilir. Kalp çarpıntısının altında yatan rahatsızlıklar genellikle iyi seyirlidir ancak bazı kişilerde kalp çarpıntısının nedeni yaşamı tehdit edici hastalıklar olabileceği için dikkatli olunmalıdır.

Kaçış Sendromu Hastalığı: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kaçış sendromu olarak bilinen, uzun adıyla sistemik kapiller kaçış sendromu ilk olarak 1960 yılında Bayard Clarkson isimli bir hekim tarafından tanımlanmış bir rahatsızlıktır. Bu nedenle bu rahatsızlığın isimlerinden biri de Clarkson hastalığıdır. Hastalığın seyri sırasında gelişen şok durumu nedeniyle oldukça kötü bir seyir izleyebilir. Bu nedenle bu rahatsızlığa karşı bilinçli olmak önemlidir.

Hipertansiyon: Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Bir kişinin tansiyonu, kan dolaşımının atar damar içerisinde meydana getirdiği basıncın ifade şeklidir. Tansiyon, ilk okunan ve halk arasında büyük tansiyon olarak bilinen sistolik kan basıncı ile halk arasında küçük tansiyon olarak bilinen diyastolik kan basıncı olmak üzere 2 kısımda değerlendirilir. Tansiyonun birimi milimetre civadır. Sistolik kan basıncı, kalbin kasılarak içinde bulunan kanı pompalaması sonrasında büyük atar damarlarda oluşan maksimum basıncı tanımlar. Diyastolik kan basıncı ise kalbin 2 atım arası sürede gerçekleştirdiği dinlenme esnasında bu damarlarda meydana gelen minimum basıncı tanımlamak için kullanılır

Hipertansiyon Hastalığı

40/90 mmHg’nın üzerindeki kan basıncı değerleri hipertansiyon olarak değerlendirilir. Hipertansiyon; kalp krizi, felç, kalp yetmezliği, böbrek yetersizliği gibi komplikasyonların gelişimine neden olan, kadınlarda ve erkeklerde yaşam sürelerini kısaltan bir hastalıktır.

Göğüs Ağrısı Neden Olur?

Künt boğucu bir ağrıdan kısa keskin bir bıçak saplanma hissine kadar geniş bir yelpazede seyreden göğüs ağrısı, bazen kola ve boyuna doğru yayılabilir. Göğüs ağrısı nedenleri birçok hastalığın belirtisi olabilir. Kalp ve akciğer nedenli olabilen ciddi problemlerde göğüste ağrı nedeni tam olarak belirlenmeli ve acil tıbbi müdahale yapılmalıdır.

Anjiyo tedavi değil, bir tanı yöntemidir

Kalp damarlarının görüntülenmesinde halen altın standart olarak kabul edilen anjiyo, kalp damar hastalıklarının tanı ve tedavisinde çok önemli bir yer tutuyor. Koroner damarlardaki daralma ya da tıkanıklığı ortaya çıkararak tedavi şeklini belirlemek amacıyla yapılan anjiyonun bir tedavi değil, tanı yöntemi olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanları, anjiyo ile ilgili bilmek istediğiniz soruları yanıtlıyor…