20 Ağustos 2023 Pazar
Ergenlikte lazer epilasyon yapılmalı mı?
Bitkilerden elde edilen esansiyel yağlar, çok eski dönemlerden beri halk sağlığında kullanılan konsantre ürünlerdir. Kendine özgü koku ve aromaya sahip olan bitki kök, yaprak, gövde ve çiçeklerinin sıvılaştırılmış formu olarak tanımlanabilen esansiyel yağlar; günümüzde kozmetik, ilaç ve gıda sanayinde kullanılır. Portakal çiçeği yağı olarak da bilinen nioli yağı, en çok kullanılan esansiyel yağlardan biridir. Nioli yağı ve sağlık üzerindeki etkileri hakkında daha detaylı bilgileri sizler için derledik.
Nioli yağı Latince adı citrus aurantium olan acı portakal ağacının çiçeklerinden damıtma yöntemi ile elde edilen bir esansiyel yağ çeşididir. Narenciye renk tonlarına sahip olan yağ; parfüm, sabun, nemlendirici gibi cilt ve saç ürünlerinde yaygın olarak kullanılır. Ruh hali üzerindeki rahatlatıcı etkileri ile ön plana çıkan acı portakal ağacının kökeni Güneydoğu Asya’dır. Nioli yağında, protoalkolidler olarak adlandırılan fenolik bileşenler bulunur ve bu bileşenler güçlü antioksidan aktiviteye sahiptir. Sinefrin, limonen, octopamine gibi antioksidanlara sahip olan nioli yağı, iltihap ve enfeksiyon önleyici etki sağlayabilir.
Aynı zamanda kilo kaybı, spor performansında artış, cilt sağlığının korunması, iştah kontrolünün sağlanması ve beyin fonksiyonlarının düzenlenmesi gibi pek çok vücut fonksiyonuna katkıda bulunabilir. Güçlü bir antioksidan olan C vitamini açısından da zengin nioli yağı, serbest radikallerin vücut hücrelerine hasar vermesini engelleyebilir. Serbest radikaller, kararsız moleküllerdir ve sağlıklı vücut hücrelerini oksidasyona uğratarak iltihaplanmayı ve enfeksiyonlara yakalanma riskini artırabilir. Vücutta oksidatif stresi artırarak diyabet, kalp damar hastalıkları ve metabolik sendrom gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini yükseltebilir.
Nioli yağının sağlık üzerindeki etkilerine dair kapsamlı bilimsel çalışmalar oldukça azdır. Ancak aşağıdaki bazı koşullar üzerinde nioli yağının faydaları olabilir:
Kas Kasılmaları ve Nöbetleri Azaltabilir
Nioli yağı hakkında yapılan araştırmalar; yağdaki linalool, linalyl asetat, nerolidol, farnesol, limonen ve a-terpineol gibi fenolik bileşenlerin nöbetler ve kasılmalar üzerinde faydalı etkiler yarattığı yönündedir. Doğum sırasında yağı solumanın, kaygıyı azaltarak kasılmaları ve ağrıyı azalttığına dair bilgiler de mevcuttur.
Menopoz Semptomlarını Hafifletebilir
Menopoz döneminde tansiyon yüksekliği, libido düşüklüğü, stres artışı gibi semptomlar yaygın olarak görülür. Nioli yağının menopozla ilgili semptomların hafiflemesine yardım edebileceği yönünde çalışmalar mevcuttur. Aynı zamanda adet döneminde sık yaşanan ağrı, şişkinlik ve depresif ruh hali üzerinde de olumlu etkiler sağlayabilir.
Kan Basıncının Düşürülmesine Yardımcı Olabilir
Nioli yağı, stres altında yükselen kortizon hormonu seviyelerini düşürebilir. Kan basıncının artmasında etkili olan kortizol hormonundaki düşüklük tansiyon yüksekliğinin önlenmesine yardımcı olabilir. Buna ek olarak yağdaki limonen bileşeni, otonom sinir sisteminin düzenlenmesini destekleyerek kalp atış hızının normale dönmesine katkıda bulunabilir.
İltihaplanmayı Azaltabilir
Nioli yağındaki fenolik bileşenlerin iltihap önleyici aktivitesi sayesinde hem cilt üzerine topikal olarak uygulanan hem de oral yolla alınan yağ genel vücut sağlığının korunmasına yardımcı olabilir.
Stres ve Kaygının Azalmasına Yardımcı Olabilir
Nioli yağındaki bitki bileşenleri teneffüs edildiğinde beyinden seratonin hormonu salgılanmasını uyarabilir. Mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin stres sırasında artan kortizol hormonu seviyelerini düşürmeyi destekleyebilir. Stres ve kaygı nedeniyle gelişen depresyon semptomlarının önlenmesinde faydalarından söz edilebilir.
Kilo Vermeyi Destekleyebilir
Nioli yağında bulunan sinefrin bileşeninin yağ yakımını artırdığı, metabolizma hızın artırdığı ve iştahı baskıladığına dair çalışmalar vardır. Ancak kilo üzerindeki bu etkilerine dair insan çalışmaları yetersizdir ve güvenli doz üzerinde bilimsel fikir birliğinden söz edilemez.
Nioli Yağının Kullanım Alanları Nelerdir?
Nioli yağı genellikle aromaterapi uygulamalarında teneffüs yoluyla ya da cilt üzerine doğrudan kullanılır. Tek başına ya da diğer esansiyel yağlar ile birlikte uygulanabilir. Fenolik bileşenler açısından oldukça yüksek konsantrasyonlara sahip olması nedeniyle oral yolla tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Banyo suyuna ya da buhar makinesine eklenerek teneffüs edilebilir.
Bir pamuğun üzerine nioli yağı ekleyerek gece yatmadan önce yastığınızın altına koyabilir ve gece boyunca rahat bir uykunun keyfini çıkarabilirsiniz. Aynı zamanda mendilin üzerine birkaç damla yağ döküp belirli aralıklarla gün boyu koklayabilirsiniz.
Nioli yağı antibakteriyel ve iltihap önleyici bileşikleri sayesinde ağız ve cilt bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılır. Kozmetik ve ilaç sektöründe, ağız gargaraları, diş macunu gibi ürünlerin yanı sıra kolajen sentezi üzerindeki etkileri sayesinde yara, yanık merhemlerine eklenebilir. Bunlara ek olarak hazır gıda sektöründe tatlandırıcı ya da katkı maddesi olarak kullanılabilir.
Nioli yağındaki antioksidan, antibakteriyel ve iltihap önleyici bileşenler cilt sağlığının korunmasında önemli rol oynar. Yüksek C vitamini içeriği, cilt hücrelerinin önemli bir bileşeni olan kollajen sentezini uyarır ve yara, yanık iyileşmesini hızlandırabilir. Cilt dokusundaki nem kaybını önleyerek cildin nemlendirilmesine katkıda bulunabilir. Antioksidan bileşenleri sayesinde cilt hücrelerine zarar veren serbest radikalleri etkisizleştirir ve ince çizgi, kırışıklık gibi yaşlanma belirtilerinin gecikmesine yardımcı olabilir.
Cilt hücrelerinde iltihaplanmayı önleyerek iltihaplanmaya bağlı sivilce ve akne oluşumunun önüne geçilmesini destekleyebilir. Yüksek fenolik bileşenleri nedeniyle ciltte tahriş yaratabileceği için diğer esansiyel yağlarla birlikte seyreltilerek cilt üzerine uygulanması önerilir. Nemlendirici, merhem ya da cilt maskelerinin içine birkaç damla nioli yağı ekleyerek cilt üzerine uygulayabilirsiniz.
Nioli yağındaki etkin bileşenlerden biri olan sinefrin, epinefrin ve norepinefrin gibi metabolizmayı ve kalp atış hızını artıran hormonlara benzer şekilde çalışır. Önerilen miktarların üzerinde oral yolla alınması ya da kafein içeriği yüksek bileşenlerle birlikte tüketilmesi tansiyon yüksekliği, bayılma, kalp krizi ve felç gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Aynı zamanda yapılan bazı çalışmalar bu yağ tüketiminin baş ağrısını tetikleyebileceği yönündedir.
Alerjik bünyeye sahip olanlarda ise nioli yağı, solunum yollarında tıkanmaya neden olabilir; mide bulantısı, ishal, kusma gibi sindirim bozuklukları yaratabilir. Cilt üzerine uygulandığında ise kaşıntı, acı, şişme, dökülme gibi semptomlara yol açabilir. Hassas cilt dokusuna sahip bebeklerde kullanmak sakıncalı olabilir, bebek cildini tahriş ederek yaralar meydana getirebilir.
Tüm esansiyel yağlarda olduğu gibi nioli yağını oral yolla almadan önce mutlaka doktora danışmanız önerilir. Özellikle gebelik, hamilelik, diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları gibi durumlar söz konusu ise kullanımı ciddi yan etkilere neden olabilir. Cilt üzerine uygulamadan önce zeytinyağı ya da Hindistan cevizi yağı gibi yağlarla seyreltilmelidir. Alerjik bir cilt yapısına sahipseniz yağı öncelikle küçük bir cilt bölgesine uygulamalı ve 24 saat bekletip etkilerini gözlemlemelisiniz. Eğer uygulanan bölgede kaşıntı, yanma, döküntü, kızarıklık gibi belirtiler yaşarsanız yağlı bölgeyi bol su ile yıkamalı, ve yağ kullanımını
Nioli yağı, güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından etkilenebilir. Cilt yüzeyine uygulamasını geceleri yapmanız daha uygun olabilir. Gündüz uygulamadan sonra mutlaka koruma faktörü yüksek güneş kremi kullanmalısınız. Antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip olan yağ, vajina mantarı tedavisinde sıklıkla kullanılır. Ancak vajinaya doğrudan uygulanması tahrişe neden olarak kızarıklık ve kaşıntıya yol açabilir. İç çamaşırına ya da iç çamaşırı yıkanırken çamaşır deterjanına birkaç damla yağ damlatmak vajina mantarı tedavisini destekleyebilir.
Son güncellenme tarihi: 17 Nisan 2024
Yayınlanma tarihi: 17 Nisan 2024
0 dk
Deri Hastalıkları
Deri Hastalıkları
Bölüm Doktorları
Deri Hastalıkları
Deri Hastalıkları
Deri Hastalıkları
Deri Hastalıkları
Deri Hastalıkları
Deri Hastalıkları
Önerilen Sağlık Yazıları
20 Ağustos 2023 Pazar
Ergenlikte lazer epilasyon yapılmalı mı?
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Vücuttaki kahverengi lekeler nasıl geçirilir?
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Ayak Mantarı: Nedir, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Cilt Çatlağı
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Egzama Nedir? Egzama Neden Olur? Egzama Nasıl Geçer?
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Güneş Alerjisi Nedir: Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Kurdeşen (Ürtiker) Nedir? Kurdeşen Neden Olur, Ne İyi Gelir?
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Lazer Epilasyon Nedir? Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Liken Planus Nedir: Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Mantar enfeksiyonunun önüne geçme yolları
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Pişik nasıl oluşur, nasıl geçer?
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Gül Hastalığı (Roza Hastalığı) Nedir? Neden Olur?
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Seboreik Dermatit: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Sedef Hastalığı (Psoriasis) Nedir? Belirtileri Nelerdir?
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Tırnak Mantarı : Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Uyuz Belirtileri Nelerdir? Uyuz Hastalığı Nedir?
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Vitiligo: Türleri, Belirtileri, Nedenleri, Tedavi Yöntemleri
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Kaşıntı Neden Olur? Kaşıntıya Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Zona: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Akne (Sivilce) Nedir? Akne Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Altın İğne (İğneli Radyofrekans)
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Bölgesel İncelme ve Selülit Tedavisi
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Botoks
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Cilt Bakımında Hydrafacial MD Power ve Aquapeel Cilt Bakımı
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Annelik Estetiği Nedir, Türleri ve Uygulama Teknikleri
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Dolgu
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
DUAL (HIFU)
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Exilis Elite Hakkında Bilmeniz Gerekenler
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Fraksiyonel Karbondioksit Lazer
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Göz Çevresi (Light Eyes)
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Hydrafacial Cilt Bakımı
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Kalıcı Makyaj
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Kimyasal Peeling
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Lazer Epilasyon ve Lazerle Kılcal Damar Tedavisi
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Lazer Liposuction
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Leke Tedavisi
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Mezolift
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
PRP ile Yüz Gençleştirme
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Saç Dökülmesi ve Saç Canlandırma Tedavileri
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Saç Ekimi
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Somon DNA Aşısı
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Yaz aylarında aşırı terleme ve tedavisi
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Yüz PRP
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Yüz ve Dudak Dolgusu Nedir? Dolgu İşlemi Nasıl Yapılır?
500 kez okundu
20 Eylül 2023 Çarşamba
Ayaklarda sık görülen 4 cilt hastalığı
20 Eylül 2023 Çarşamba
Kıl Kökü İltihabı
20 Eylül 2023 Çarşamba
Cüzzam Hastalığı
17 Ekim 2023 Salı
Anti-Aging | Mezolifting / Yüz Mezoterapisi
11 Aralık 2023 Pazartesi
Cilt Lekeleri Neden Olur? Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?
17 Ocak 2024 Çarşamba
Yanığa Ne İyi Gelir? Yanık Dereceleri Nelerdir?
17 Ocak 2024 Çarşamba
Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?
17 Ocak 2024 Çarşamba
Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir? Saç Dökülmesi Nasıl Geçer?
9 Şubat 2024 Cuma
Ayak Kokusuna Ne İyi Gelir? Ayak Kokusu Nasıl Geçer?
9 Şubat 2024 Cuma
Dil Yarasına Ne İyi Gelir? Dil Yarası Neden Olur?
9 Şubat 2024 Cuma
Nasıra Ne İyi Gelir? Nasır Nasıl Geçer?
9 Şubat 2024 Cuma
Pişiğe Ne İyi Gelir? Pişik Neden Olur? Pişik Nasıl Önlenir?
9 Şubat 2024 Cuma
Uçuğa Ne İyi Gelir? Uçuk Nasıl Geçer? Uçuk Neden Olur?
3 Nisan 2024 Çarşamba
Mezoterapi Nedir? Mezoterapi Ne İşe Yarar?
17 Temmuz 2024 Çarşamba
Behçet Hastalığı Nedir? Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
7 Ağustos 2024 Çarşamba
Köpek Memesi Hastalığı Nedir? Köpek Memesi Hastalığı Tedavisi
20 Ağustos 2024 Salı
Retinol Nedir? Retinol Ne İşe Yarar?
23 Ağustos 2024 Cuma
PRP Nedir? PRP Tedavisi Ne Amaçla Uygulanır?
11 Kasım 2024 Pazartesi
Kelebek Hastalığı (Lupus) Nedir? Belirtileri Nelerdir?
12 Kasım 2024 Salı
Bit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Bit En Hızlı Nasıl Geçer?
Öne Çıkan Kanser Yazıları