Girişimsel Onkoloji Hizmetleri Akreditasyon Sistemi
Anadolu Sağlık Merkezi dünyada “Girişimsel Onkoloji” alanındaki standartları belirleyecek

Anadolu Sağlık Merkezi, Uluslararası Girişimsel Onkoloji Hizmetleri Akreditasyon Sistemi’ne (IASIOS) üye oldu. Anadolu Sağlık Merkezi, böylece girişimsel onkoloji alanında standartların belirlenmesinde söz sahibi oldu; yani “girişimsel onkoloji” alanında akreditasyon almak için yerine getirilmesi gereken standartları belirleyen dünyadaki 5 yetkili merkez arasında yer alıyor.
1- IASIOS akreditasyonu nedir? Neden önemli ve ne katkı sağlıyor?
Uluslararası Girişimsel Onkoloji Hizmetleri Akreditasyon Sistemi (IASIOS) Avrupa Kardiyovasküler ve Girişimsel Radyoloji Derneği standartlarına göre uygulanan girişimsel onkoloji hizmetleri için kalite ve tanınırlık belgesidir. IASIOS'un amacı daha iyi hasta bakımını belgelendirmek, kalite göstergelerini oluşturmak ve takip etmek ve onkolojik girişimlerin gelişimini teşvik etmektir.
2- Akreditasyon süreci nasıl işliyor?
Merkezler temel ve genişletilmiş gereklilikleri başarıyla yerine getirirse, öncelikle IASIOS tarafından dört yıl için “Akredite Merkezi” sonrasında da “Mükemmellik Merkezi” mührü verilecek.
3- Dünyada IASIOS’a üye kaç hastane var?
Halihazırda beş IASIOS kayıtlı hastanesi var. İngiltere'den bir, Avustralya’dan iki, Fransa'dan bir hastane olurken, Türkiye'den de Anadolu Sağlık Merkezi CIRSE ve IASIOS değerlendirmeleri sonucunda Anadolu Sağlık Merkezi pilot fazda yer almaya hak kazanan hastaneler arasına girdi.
4- Bu inisiyatife katılma kararı nasıl alındı?
Bu inisiyatife katılım kararı Anadolu Sağlık Merkezi Genel Direktörü, Anadolu Sağlık Merkezi Girişimsel Radyoloji hekimleri ve Anadolu Sağlık Merkezi Radyoloji Bölüm Direktörü, Anadolu Sağlık Merkezi Onkolojik Bilimler Koordinatörü, Anadolu Sağlık Merkezi Kalite ve Hasta Güvenliği Direktörü ve Anadolu Sağlık Merkezi Tıbbi Hizmetler Direktörü’nün ortak aklı ve katkısıyla alındı.
5- Girişimsel Onkoloji alanında akreditasyon almak için hastanelerin hangi kriterleri sağlaması gerekiyor?
Bunun için aday merkezler başvurularını takiben yapılan denetlemelerde girişimsel onkolojide kalite standartlarını gösterebilmeli. Bunlar personel ve hastane olanakları, tedavi planlaması ve sunulması; güvenlik ve kalite standartlarıdır. Bu verilerle ilgili istenen tüm belge veya kayıtları içeren yeterli kanıtlar sağlanıyor.
6- IASIOS üyeliği Anadolu Sağlık Merkezi’ne, hastalarına ne avantajları sunuyor? Türkiye açısından neden önemli?
Anadolu Sağlık Merkezi, Avrupa Kardiyovasküler ve Girişimsel Radyoloji Derneği Standartlarına ve kanser hastalarına uygun olarak yüksek kalitede bakım sağlama konusundaki kararlılığını bir kez daha göstermiş oldu.
Çok çeşitli hastalıkların görüntü kılavuzluğunda minimal olarak tedavi edilmesini sağlayan girişimsel radyoloji, artık farklı bir uzmanlık alanı olarak tanınmaya başlandı. Diğer yandan onkolojik müdahaleler girişimsel radyolojide en hızlı büyüyen alanı oluşturuyor. Böyle nispeten genç bir disiplinde, dünya genelinde onkoloji hastalarının en iyi uygulama ve güvenliği için standartlar belirlenmesi oldukça önemli. Anadolu Sağlık Merkezi’nin standartları belirleyici bir otorite konumunda olması ise hem kurum hem de ülke açısından büyük gurur...

Dr. Murat Dökdök, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden 1995 yılında mezun olduktan sonra, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Bölümü’nde 1999 yılında ihtisasını tamamladı.1998-1999 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyoloji Girişimsel Radyoloji Bölümü’nde tezini hazırladı. 2004 yılında “University of Minnesota- Center for Magnetic Resonance”da post doc. Associate, Harvard Medical School-MGH Neurointerventional Radiology- Short Term Fellow olarak bulundu. 2012-2013 yıllarında Zürih Üniversitesi’nde “Interventional Neuroradiology Fellowship”i tamamladı. 2010 yılında Avrupa Girişimsel Radyoloji Diploması (European Board of Interventional Radiology), 2014 yılında ise Avrupa Nöroradyoloji Diploması (European Diploma of Neuroradiology) almaya hak kazandı. Temellerini attığı Anadolu Sağlık Merkezi Girişimsel Onkoloji kliniği şu anda konsey üyesi olarak seçildiği ‘Girişimsel Onkoloji Hizmetleri için Uluslararası Akreditasyon Sistemi’ (IASIOS) tarafından dünyada akredite ilk üç merkez arasına girdi. 2005 yılında Anadolu Sağlık Merkezi’nde çalışmaya başlayan Dr. Dökdök, halen girişimsel radyoloji uzmanı olarak görevini sürdürüyor.