MR Linac

MR Linac -  Hassas Işınlama Teknolojisi

Günümüzde kanser tedavilerinde önemli gelişmeler yaşanıyor. En önemli gelişmelerin yaşandığı bölümlerden biri de Radyasyon Onkolojisi. Direkt olarak tümörü hedef alan, çevre dokulara hemen hemen hiç zarar vermeyen, dolayısıyla hastaların yaşam kalitesini de büyük ölçüde koruyan akıllı teknolojilerden bir de MR Linac cihazı.

MR Linac nasıl bir teknoloji?

MR Linac teknolojisi, dünyada ilk kez yüksek manyetik rezonans görüntüleme (MRG) cihazı ile bir doğrusal hızlandırıcıyı (radyasyon ışınlarını) tek cihazda bir araya getiren bir teknolojidir. Bu iki güçlü teknolojinin tek bir cihazda birleşmesi, radyasyon onkologlarının tedavi esnasında tümörün yerini ve hareketini takip etmesine ve izlemesine olanak sağlar.

MR Linac’ın özellikleri neler?

MR Linac, lineer hızlandırıcıdan gelen radyasyon ışınlarını tümör hedeflerine gönderdiği sırada yüksek kaliteli, anlık görüntüler sağlar. MRG tarayıcısının yüksek çözünürlükteki görüntülerini kullanarak tümörlerin ve sağlam organların kesin konumunu belirler. Bu sayede tedavi edilen tümör hacimleri azaltılabilir, bu da radyasyona bağlı olumsuz etkileri azaltır. MR Linac, tedavilerde vücut içinde hareket eden tümörleri ve etrafındaki sağlıklı organların anlık MR g-örüntüsü sayesinde görülmemiş bir hassasiyetle radyasyona tepkilerini izlemek ve gerektiğinde mevcut boyutuna ve şekline göre her seansta tedaviyi tekrardan ayarlamayı sağlayan özel bir cihazdır.

Özellikle hangi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor?

MR Linac cihazı vücudun çeşitli bölgelerindeki tümörleri tedavi etmek için kullanılan bir radyoterapi cihazıdır. Bu kanser türlerinden bazıları aşağıda belirtilmiştir:

MR Linac, özellikle küçük tümörleri tedavi etme noktasında olağanüstü hassasiyette ışınlama yapmaktadır.  Vücudun farklı bölgelerine yayıldığı durumlarda ve daha önce radyoterapi almış alanların yeniden tedavi edilmesinde de önemli rolü vardır.

MR Linac’ı diğer teknolojilerden ayıran önemli özellikleri neler?

Geleneksel radyoterapi tedavisi, farklı tedavi seanslarında kullanılan bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüsü kullanma ya da referans işaretleyicilerin yerleştirilmesi için cerrahi bir işlemin (invaziv) yapılmasını gerektirir. MR Linac tedavilerinde ise geleneksel BT eşliğinde yapılan tedavilere kıyasla, ekstra radyasyon (ışın) maruziyetine gerek kalmadan tedavi sırasında bize real time (anlık) MR görüntüsü sağlar, bu da hastanın radyasyondan kaynaklı risklerini azaltır. MR Linac, üstün görüntü kalitesi sunarak tümörlerin daha net bir şekilde görüntülenmesini sağlar. Günlük alınan MR görüntüsü sayesinde tümörü ve etrafındaki sağlıklı organları görmemize olanak sağlar. Tedavi sırasında alınan anlık görüntüler sayesinde hastanın günlük anatomik değişikleri belirlenebilmekte ve gerekli görülürse adaptif radyoterapi adı verilen tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. Adaptif tedavi sayesinde, tedavi süreci boyunca meydana gelen anatomik değişiklikler anında hesaba katılarak tedavi kolaylıkla optimize edilebilmektedir. Böylece hastanın tümörü daha iyi hedeflenmiş, sağlıklı dokulara verilen radyasyon dozu en aza indirilmiş ve sağlıklı organların gereksiz radyasyon dozundan korunmasına olanak sağlanmış olur. MR Linac, sağlıklık organlardaki toksisiteyi (radyasyon zararını) azaltarak kanser tedavisi sırasında hastanın yaşam kalitesini arttırır.

Kanser tedavisinde ameliyat yerine geçebilen bir teknoloji mi?

MR Linac ve cerrahi işlemler farklı tedavi yaklaşımlarıdır ve biri diğerinin yerine geçemez. Cerrahi işlemler, bazı durumlarda gerekli olabilirken, MR Linac gibi cihazlar kanser tedavisinde radyoterapi seçeneğini arttırır. Tedavi seçeneği, hastanın tıbbi durumuna ve kanserin türüne bağlı olarak doktor tarafından belirlenir.

Kanser tedavisinde bazı durumlarda tek başına da uygulanabilir mi, yoksa kemoterapi, cerrahi gibi tedavilere ek olarak mı uygulanıyor?

MR Linac tedavilerinin tek başına veya kombine diğer tedaviler ile birlikte uygulanması kararını hasta bazlı doktorlar karar vermektedir.

Tedavi ne kadar sürüyor?

Tedavi sonrası günlük yaşamı aksatacak bir durum olmadığından normal rutine dönülebilir. Tedavi süreleri, tedavi edilen bölgeye göre değişir. Tedaviler 30-40 dakika sürer. Ancak tedavi edilecek bölge için bir hazırlık gerekiyorsa ya da tümör lokalizasyonu hareket geçişlerinin çok olduğu bir bölgede ise tedavi süresi uzayabilir.

Medikal Teknolojiler

Tüm teknolojiler
Fibroscan

Fibroscan, karaciğer hastalıklarında biyopsi yerine ultrason dalgalarıyla ölçüm yapan, karaciğerin çok daha büyük bir alanını değerlendirilebilen bir cihazdır.

Daha fazla bilgi
Fibroscan
Hibrit Ameliyathane

“Hibrit ameliyathane” tanım olarak gelişmiş tıbbi görüntüleme sistemleri ve tıbbi cihazların aynı anda kullanılabildiği yeni konsept ameliyathane odaları için kullanılmaktadır.

Daha fazla bilgi
Hibrit Ameliyathane
Robotik Cerrahi

Robotik cerrahi veya robot yardımlı cerrahi, “da Vinci” sistemini kullanarak küçük deliklerden bazı ameliyatların gerçekleştirilmesi şeklinde tanımlanır.

Daha fazla bilgi
Robotik Cerrahi
CyberKnife M6

Cyberknife M6 oldukça hassas robot teknolojisini kullanarak tümörleri tedavi eder.

Daha fazla bilgi
CyberKnife M6
Varian Edge

Türkiye‘de ilk defa Anadolu Sağlık Merkezi‘nde kullanılmaya başlanan Varian Edge, kanser radyoterapisinde ulaşılan en ileri teknolojilerin bir arada kullanıldığı radyoterapi cihazlarından biri. 

Daha fazla bilgi
Varian Edge
Radixact

Radixact cihazı, Accuray marka olup “tomoterapi” olarak bilinen cihaz ailesinin en yeni modelidir.

Daha fazla bilgi
Radixact
PET-CT Omni Legend

PET/CT, PET ile CT tekniklerini aynı cihazda birleştirirken, onların ayrı ayrı verdikleri bilgiden daha fazlasını sağlayan bir görüntüleme yöntemidir.

Daha fazla bilgi
PET-CT Omni Legend
Intraoperatif Radyoterapi

Meme kanseri tedavisinde radyoterapi bugün daha az yoğunlukta, daha az dozda, daha az bölgeye, daha kısa sürelerle müdahale etmeye odaklanıyor.

Daha fazla bilgi
Intraoperatif Radyoterapi
MR Füzyon

İleri teknoloji cihaz ve yazılım kullanılarak prostatta kanser şüphesi olan odakları saptayan ve bu odaklardan milimetrik hassasiyetle biyopsi yapılmasını sağlayan bir yöntemdir.

Daha fazla bilgi
MR Füzyon
Radyoloji Cihazları

Anadolu Sağlık Merkezi Radyoloji Bölümü’nde ileri teknolojili görüntüleme cihazları yer almaktadır.

Daha fazla bilgi
Radyoloji Cihazları
Ultrasonografi

Ultrason veya asıl ismiyle ultrasonografi, yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak görüntü elde edilmesini sağlayan bir tıbbi tetkik yöntemidir.

Daha fazla bilgi
Ultrasonografi
4 Boyutlu Mamografi

Meme dokusunun düşük doz röntgen ışını kullanılarak, meme kanserinin saptanmasında ve meme kanserine bağlı ölümleri azaltmak için kullanılan tanı yöntemi.

Daha fazla bilgi
4 Boyutlu Mamografi
Mamografi

Kadınlarda ölüm nedenlerinde ikinci sırada yer alan meme kanserinin erken dönem tanısında en etkili görüntüleme yöntemi mamografi

Daha fazla bilgi
Mamografi
EKG

Özellikle bazı kalp hastalıklarının tespit edilmesinde sık kullanılan hızlı ve ağrısız bir testtir.

Daha fazla bilgi
EKG
Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS)

Türkiye’de çok az sayıdaki merkezde uygulanan Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS), komplikasyon riskleri düşük bir tanı yöntemi. Fakat onu asıl farklı kılan, akciğer kanseri tanısını ve evrelemeyi aynı anda, tek bir seansta, hastaya zaman kaybı yaşatmadan gerçekleştirmesi…

Daha fazla bilgi
Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS)
Üç Boyutlu Ağız Tarama Teknolojisiyle Sağlıklı Dişler

Teknolojik gelişmeler her alanda olduğu gibi diş tedavisi alanında da önemli fırsatlar sağlıyor. Ağız içinin üç boyutlu taranıp, görüntülerin bilgisayara aktarıldığını ve neredeyse sıfır hatayla yeni dişin aynı günde üretilerek yerine konabildiğini paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Klinik Koordinatörü Diş Hekimi Arzu Tekkeli, “Üç boyutlu ağız tarama; üç farklı cihazın dijital entegrasyonuyla eksik diş, diş düzeltme, kırık diş, dolgu ya da kaplama gibi sorunları bir günde hızlıca çözüyor. Böylece hastalar tedavi için uzun süreler boyunca kliniğe gidip gelmek zorunda kalmıyor. Sadece eksik dişler için değil, daha pek çok diş sorununda da aynı yöntemle hızlı ve uzun ömürlü sonuçlar alınabiliyor” açıklamasında bulundu. Dt. Arzu Tekkeli konuyla ilgili önemli bilgiler verdi…

Daha fazla bilgi
Üç Boyutlu Ağız Tarama Teknolojisiyle Sağlıklı Dişler
MR Linac

Günümüzde kanser tedavilerinde önemli gelişmeler yaşanıyor. En önemli gelişmelerin yaşandığı bölümlerden biri de Radyasyon Onkolojisi.

Daha fazla bilgi
MR Linac
StemWave

Tissue Regeneration Technology (TRT), yani "Doku yenilenmesi teknolojisi" adı verilen bu yeni teknik, özel bir sıvı ve elektriksel ark sistemi ile oluşturulan yüksek enerjili ses dalgalarının (mechanoacoustic), bir başlık vasıtasıyla hasarlı, ağrılı bölgeye direkt gönderilmesi (mechanotransduction) prensibine dayanmaktadır. Ardı sıra gelen yüksek enerjili ses dalgaları uygulanan bölgede hücresel, dokusal ve sistemik seviyede doğal etki ile iyileşme sürecini uyarmaktadır.

Daha fazla bilgi
StemWave
Sialendoskopi Yöntemi (Tükürük Bezi Endoskopisi)

Sialendoskopi; tükürük bezi kanalının endoskopik olarak görüntülenmesi ve buna bağlı olarak da tükürük bezi hastalıklarının tanısının konduğu ve tedavisinin yapıldığı endoskopik girişimsel bir işlemdir. Yöntemle öncelikle kanal içindeki patolojinin tanısı konuyor, ardından aynı seansta veya bir sonraki seansta tedavi için endoskopik işlem uygulanıyor.

Daha fazla bilgi
Sialendoskopi Yöntemi (Tükürük Bezi Endoskopisi)

Radyasyon Onkolojisi

Bölüm Doktorları

Gebze

Radyasyon Onkolojisi

Prof. Dr. Hale Başak Çağlar

Gebze

Radyasyon Onkolojisi

Uzm. Dr. Mehmet Doğu Canoğlu

Gebze

Radyasyon Onkolojisi

Uzm. Dr. Rashad Rzazade

Tümünü göster
Gebze

Radyasyon Onkolojisi

Prof. Dr. Hale Başak Çağlar

Gebze

Radyasyon Onkolojisi

Uzm. Dr. Mehmet Doğu Canoğlu

Gebze

Radyasyon Onkolojisi

Uzm. Dr. Rashad Rzazade

Tümünü göster