21 Ağustos 2023 Pazartesi
Grip Nasıl Geçer? En Hızlı 5 Öneri!
Öksürük, boğazın veya solunum yollarının temizlenmesinde görev alan bir çeşit refleks mekanizmasıdır (1). Öksürüğün hiç olmaması bir sağlık sorununun habercisi olabileceği gibi uzun süre devam eden, geçmeyen öksürük de önemli hastalıkların belirtisi olabilir. Öksürük nedenleri, türleri gibi konuya ilişkin bilgiler yazının ilerleyen kısımlarında detaylandırılmıştır.
Grip, soğuk algınlığı, zatürre gibi bazı enfeksiyon hastalıkları ile alerji, astım, bronşit gibi sağlık sorunları öksürük nedenleri arasında ilk sıralarda sayılabilir. Vücudun doğal savunma mekanizmalarından bir tanesi olan öksürük sırasında akciğerlerdeki hava şiddetli biçimde dışarıya atılır. Havanın hızla dışarı atılması solunum yollarının tahriş edici maddelerden arınmasına yardımcı olur. Bu nedenle ara sıra oluşan öksürük genellikle normal kabul edilir. Ancak öksürüğün uzun sürmesi başka bir sağlık sorununun göstergesi olabilir. Öksürüğün kendisi tek başına bir hastalık değildir, genellikle başka bir hastalığın belirtisidir. Öksürüğün başlıca nedenleri şu şekildedir (2, 3, 4):
Yukarıda sayılanların yanı sıra KOAH, geniz akıntısı, sinüzit gibi sağlık sorunları da öksürüğe neden olabilir.
Öksürük niteliğine ve süresine göre farklı sınıflara ayrılır. Buna göre süresine göre başlıca öksürük çeşitleri şu şekildedir (6):
Öksürük sınıflandırmasında bir diğer kriter de öksürüğün niteliğidir. Niteliğine göre öksürük türleri aşağıdaki gibidir (6):
Öksürüğün tedavisi altta yatan sağlık sorununun tedavisine bağlıdır. Bu nedenle “öksürüğe ne iyi gelir?” sorusuna kesin bir yanıt vermek zordur. Örneğin öksürüğün viral veya bakteriyel bir hastalıktan kaynaklandığı durumlarda uzman hekimler antiviral veya antibiyotik ilaçlar reçete edebilir. Ancak çoğu durumda soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlardan kaynaklanan öksürük herhangi bir tedaviye gerek olmadan kendiliğinden geçer. Uzmanlar viral enfeksiyon hastalıklarında çoğu zaman semptomları kontrol altına almaya yardımcı olacak bir tedavi planı hazırlar. Bunların yanı sıra bol su içmeye özen göstermek, buhar banyosu yapmak gibi bazı yöntemler de öksürüğün şiddetinin hafiflemesine yardımcı olabilir (4).
Hamilelikte anne adayının bağışıklık sisteminin çalışma mekanizması bir miktar değişebilir. Bu durum hamilelikte soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyon hastalıklarının daha sık görülmesine neden olabilir. Hamilelik döneminde semptomları hafifletmeye yardımcı olabilecek bazı ilaçlar olmakla birlikte bu süreçte herhangi bir ilacın doktora danışmadan kullanılmaması önerilir. Hamilelikte öksürüğe iyi gelebilecek bazı yöntemler şu şekildedir (7):
Hamilelikte geçmeyen öksürük durumundan alanında uzman bir doktordan yardım almak önemlidir.
Polen, toz, evcil hayvan tüyü, ev akarı gibi alerjenlere bağlı gelişen öksürük alerjik öksürük olarak adlandırılır. Bu nedenle alerjik öksürüğe iyi gelebilecek en iyi yöntem alerjene maruziyeti sonlandırmaktır. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir. Alerjik öksürüğü tedavi etmeye yardımcı olabilecek bazı yöntemler şu şekildedir (8):
Yetişkinlerde kullanılabilen öksürük kesici ilaçların 6 yaşından küçük çocuklarda kullanılması önerilmez. Bebeklerde ve çocuklarda öksürüğe yüksek ateş, nefes darlığı, yutma güçlüğü gibi semptomlar eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden alanında uzman bir doktora danışılması önemlidir. Ek olarak yenidoğanlarda ilk birkaç hafta içerisinde öksürük olması veya 8 haftadan uzun süren, özellikle 3 haftadan sonra giderek kötüleşen, öksürük görülmesi durumunda da en kısa zamanda tıbbi yardım alınması önerilir. Çocuklarda ve bebeklerde öksürüğü geçirmeye yardımcı olabilecek bazı yöntemler aşağıdaki gibidir (9):
Solunum yollarının temizlenmesine yardımcı olan önemli reflekslerden olan öksürük çoğu zaman tehlikeli değildir. Ancak bazı durumlarda daha ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Bu nedenle özellikle 3 haftadan uzun süren öksürük durumunda alanında uzman bir doktordan randevu almayı ve kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.
Son güncellenme tarihi: 17 Ocak 2024
Yayınlanma tarihi: 17 Ocak 2024
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Öne Çıkan Kanser Yazıları