Kemik İliği Nakli Merkezi
Kemik İliği Nakli Merkezi
Türkiye’de ve yakın bölgede kemik iliği nakli bekleyen hastalara tedavi olanağı sağlamak amacıyla 2010 yılında kurulan Anadolu Sağlık Merkezi Kemik İliği Nakli Merkezi ile, uluslararası standartlarda sağlık hizmeti veriliyor.
Anadolu Sağlık Merkezi Kemik İliği Nakli Merkezi’nde; ayakta ve yatarak tedavinin yanı sıra hastanın gereksinim duyduğu tüm hizmetlerin bir arada sunuluyor olması yaşam kalitesine önemli ölçüde katkı sağlıyor.
Nasıl başvuruluyor?
Nakil adayı hastalardan ilk başvurularında tüm tedavi kayıtlarını, laboratuvar incelemelerini, görüntüleme inceleme raporlarını, patoloji raporlarını getirmeleri istenmekte ve ayrıntılı öyküleri alınarak, fizik muayeneleri yapılıyor. Nakil kararı, kemik iliği nakli tedavisinin hastaya sağlayacağı fayda değerlendirilerek veriliyor.
Nakil yapılan hastalar için özel odalar
Kemik İliği (Kök Hücre) Yatan Hasta bölümünde öncelikle her hasta odasının girişinde, oda ile koridor arasında özel bir bölüm yer alıyor. Hekim, hemşire ve hasta yakınları önce bu özel bölmeye giriyor ve bu bölümde, dışarıdan taşıyabilecekleri enfeksiyonlardan arınmaları sağlanıyor.
Kemik iliği nakli yapılan hastalar için hastanenin ayrı bir girişi mevcuttur. Bu hastaların, odalarında en az bir ay kalabilecekleri düşünülerek, oda manzarası ve dekorasyon malzemeleri gibi ayrıntılara özen gösterilerek tasarlanmıştır. Hastaların enfeksiyonlardan korunabilmeleri amacıyla odaların tümünde ve koridorlarda havada bulunan partikülleri temizleyen ve hepafiltre olarak adlandırılan sistem kullanılıyor.
Kemik iliği nakli ile hangi hastalıklar tedavi edilebiliyor?
- Akut Miyeloblastik Lösemi
- Akut Lenfoblastik Lösemi
- Non-Hodgkin Lenfoma
- Hodgkin Lenfoma
- Multipl Miyelom
- Miyelodisplastik Sendrom
- Kronik Miyelositik Lösemi
- Kronik Lenfositik Lösemi
- Aplastik Anemi
- Paroksismal Noktürnal Hemoglobinüri
- Primer Amiloidoz
- Solid Kanserler: Testis kanseri, yumurtalık kanseri
- Kalıtsal Hastalıklar: Hemoglobinopatiler
Kemik İliği Nakli Merkezi Üniteleri
- Kemik İliği Polikliniği
- Kemik İliği Yatan Hasta Bölümü
- HLA Tiplendirme Laboratuvarı
- Hemaferez Laboratuvarı
- Kriyoprezervasyon ve Kök Hücre İşleme Laboratuvarı
- Akım Sitometrisi ve Moleküler Hematoloji Laboratuvarı
Kemik İliği Nakli Polikliniği:
Sadece kemik iliği nakli hastalarının ayaktan değerlendirildiği ve izlendiği ünitedir. İlk olarak merkeze gelen kemik iliği nakli hastalarının gerekli takipleri de kemik iliği nakli polikliniğinde gerçekleştirilir. Nakil adayı hastalardan ilk başvurularında tüm tedavi kayıtlarını, laboratuvar incelemelerini, görüntüleme tetkik raporlarını, patoloji raporlarını getirmeleri istenir ve ayrıntılı öyküleri alınarak, fizik muayeneleri yapılır. Nakil tedavisinin hastaya sağlayacağı fayda değerlendirilerek nakil kararı verilir.
Kemik İliği Yatan Hasta Bölümü:
Uluslararası standartlarda tasarlanmış olan bu bölüme girişler kontrollü olarak yapılır. Tedavi gören hastaların enfeksiyonlardan korunabilmesi amacıyla hasta odalarının tümünde, koridorlarda ve hemşire bankosunun bulunduğu alanda havada bulunan partikülleri temizleyen ve “hepafiltre” olarak adlandırılan sistem kullanılır. Özel güvenlik kartları olanların girebildiği Kemik İliği Nakil Merkezi yatan hasta bölümündeki hasta odalarının mimarisi tamamen hastaların gereksinimlerine göre oluşturuldu. Her hasta odasının girişinde, hekim, hemşire ve hasta yakınlarının dışarıdan taşıyabilecekleri olası enfeksiyonlardan arınmaları için tasarlanmış özel bölümler bulunuyor. Hasta ve hemşire odaları ile koridorlarda bulunan hepafiltre sistemi sayesinde enfeksiyon riski minimuma indiriliyor. Kemik iliği nakli yapılan hastaların odaları en az bir ay kalabilecekleri düşünüldüğünden dekorasyon malzemeleri gibi ayrıntılara özen gösterilerek tasarlandı. Özel yatakların bulunduğu hasta odalarında, kablolu televizyon, kablosuz internet bağlantısı ve müzik sistemi bulunuyor. Servis koridorlarının hepafiltreli olması hastaya odasının dışına çıkıp serviste dolaşma olanağı sağlanıyor.
HLA Tiplendirme Laboratuvarı:
Dizaynı ve işleyişi EFI (Europen Federation Immunology) kurallarına göre oluşturulmuş laboratuvarda, allojenik nakil yapılan hastalara hizmet veriliyor. Hastaların ve donörlerinin doku gruplarına bakılarak uygunluğu araştırılıyor.
Hemaferez Laboratuvarı:
Otolog ve allojenik nakil yapılacak hastaların, kök hücreleri bu laboratuvarda hücre ayırıcı denilen cihazlarla toplanıyor.
Kriyoprezervasyon ve Kök Hücre İşleme Laboratuvarı:
Otolog ve allojenik nakil için aferez ünitesinde toplanan kök hücrelerin dondurulduğu ve saklandığı ünite. Hastadan alınan kök hücrelerin saklanma koşulları da son teknolojiye uygun ve tamamen steril ortamda gerçekleşiyor. Laboratuvarlarda dünyada uygulanan bir standart olan GMP (Good Manufactoring Practise-İyi Üretim Kuralları) koşullarında işlem gerçekleştiriliyor.
Akım Sitometrisi ve Moleküler Hematoloji Laboratuvarı:
Kanserin tanı ve izlemi moleküler düzeyde yapılıyor. Akım Sitometri ve PCR ile kanser moleküler düzeyde tanınmakta ve tedavinin etkinliği izleniyor. Bu yöntemlerle hastanın taşıdığı risk profili moleküler düzeyde saptanarak hastalar için en uygun tedavinin seçilmesi mümkün oluyor.
Hematoloji
Prof. Dr. Zafer Gülbaş
Videolar
Tüm videolarKemik İliği Nakli hakkında gelişmeler - Prof. Dr. Zafer Gülbaş - NTV Haber
Kemik İliği Nakli hakkında gelişmeler - Prof. Dr. Zafer Gülbaş - NTV Haber
Kemik İliği Nakli Nedir, Türleri Nelerdir?
Bir ''Kemik İliği Nakli'' Hikayesi
Hizmet kalitemizi daha da yükseltmek için görüşlerinize, önerilerinize kulak veriyoruz.
İhtiyaç duyduğunuz sağlık hizmeti evinize geliyor. Evde sağlık hizmeti için formu doldurabilirsiniz.
Tetkiklerinizin sonuçları, hastalığınızın teşhisi ve size sunduğumuz tedavi seçenekleri gibi konularda ikinci bir doktor görüşü için formu doldurabilirsiniz.
Özel tedavi ve hizmetler için fiyat talep edebilirsiniz.
Öne Çıkan Yazılar
- Yeni Salgın Hastalık: Mide Bulantısı, Ateş ve Kusma Belirtileri
- Oruç Tutanlara 6 Beslenme Önerisi
- X Hastalığı (X Virüsü) Nedir?
- Kanser Nasıl Oluşur?
- Yumurtalık Kisti Nedir?
- Rahim Ağzı Kanseri
- Testis Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Mesane Kanseri Belirtileri, Tanı ve Tedavi Süreci
- Karaciğer Kanseri
- Mide Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?