20 Eylül 2023 Çarşamba
“Genetik kanser” mi, “kalıtsal kanser” mi?
Halk dilinde kan kanseri olarak geçen lösemi, kanser türleri içerisinde en çok görülen türlerden biridir. Kemik iliği ve lenfatik sistem kaynaklıdır. Bazı türleri çoğunlukla çocuklarda görülmekle beraber yetişkinlerde de görülen farklı türleri de vardır. Erken teşhis diğer tüm kanser türlerinde olduğu gibi lösemide de önem arz eder. Lösemi her ne kadar karmaşık bir tedavi sürecini içerse de geliştirilen yöntemler ve stratejiler sayesinde gün geçtikçe daha iyi bir noktaya gelmektedir.
Lösemi bir tür kanseridir. Kanser kelime anlamıyla hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ve çoğalması anlamına gelir.Löseminin sebebi genellikle beyaz kan hücreleri veya kemik iliğiyle ilgilidir. Vücudumuzda bağışıklık sistemi için önemli olan beyaz kan hücreleri sağlıklı bir insanda diğer hücreler gibi belirli bir döngüyü takip ederler. Düzenli bir şekilde büyür ve bölünürler. Vücudumuzdaki bakteri, virüs ve mantarlar gibi istilacı mikroorganizmalarla savaşırlar. Ancak lösemi söz konusuysa bu hücreler için sağlıklı döngü bozulur ve kontrolsüz bir şekilde çoğalan hücreler vücuda zarar vermeye başlar. Bunun sebebi beyaz kan hücrelerini üreten kemik iliğinin düzgün çalışmıyor olmasıdır.
Löseminin belirtileri lösemi türüne göre farklılık gösterebilir. Ancak yaygın görülen belirtiler şunlardır;
Löseminin belirtilerinin farklı yaş gruplarına göre değişebileceği unutulmamalıdır. Ayrıca vücudun farklı bölgelerine yayılmış lösemi yayılım gösterdiği bölgeye göre de belirti verebilir. Örneğin sinir sistemine yayılmış bir lösemide bu belirtilere ek olarak baş ağrısı, kas ağrısı, bilinç bulanıklığı gibi semptomlar da görülebilir.
Birçok kanser türünde olduğu gibi lösemide de kanser tek bir nedene bağlı kalınarak açıklanamaz. Genetik ve çevresel etkenlerin bir arada ele alınması daha doğru bir yaklaşımdır. Kanserin temel nedenin altında yatan mekanizma DNA hasarıyla açıklanabilir. Hücrelerimizdeki DNA, aldığı hasar veya geçirdiği mutasyonlar sonucunda hücreyi doğru yönetemez. Bölünmeleriyle ilgili doğru komutu alamayan hücreler kontrolsüz bir şekilde bölünmeye başlarlar.
Löseminin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte risk faktörleri şunlardan kaynaklı olabilir:
Lösemi çeşitlerinde farklılık kanserin ilerleme hızı ve etkilediği hücre grubu ile ilgilidir.
Lösemi temelde akut ve kronik lösemi olmak üzere ikiye ayrılır. Akut lösemi hücrelerin hızla çoğaldığı, belirtilerin daha kısa sürede ortaya çıktığı lösemi türüdür. Kronik lösemi ise daha ağır seyirlidir. Belirtiler yıllarca ortaya çıkmayabilir.
Lösemi çeşitlerindeki ayrımın bir diğer sebebi ise etkilediği hücre grubu farkıdır. Lenfositik lösemi lenfositleri (lenfoid hücreler) etkilerken, myeloid lösemi ise kan hücrelerini etkilerler. Kan hücreleri kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombositlerden oluşur.
Akut Lenfositik Lösemi (ALL):Genellikle çocuklarda görülen, bağışıklığı etkileyen ve hızlı belirti gösteren bir lösemi türüdür.
Akut Myeloid Lösemi (AML):Akut löseminin en yaygın türüdür. Hem çocukları hem de yetişkinleri etkiler.
Kronik Lenfositik Lösemi (KLL):Genellikle yetişkinlerde ortaya çıkar. Bazen yıllarca belirti vermeyebilir. Yetişkinler arasında en yaygın kronik lösemi türüdür.
Kronik Myeloid Lösemi (AML):Daha çok yetişkinlerde görülür.
Akut Lösemi ile kronik lösemi tanı koymada da birbirinden ayrılmaktadır. Kronik seyirli bir lösemi kısa dönemde belirti vermediği için farklı bir nedenle yapılmış kan testinde ortaya çıkabilir.
Löseminin tam olarak teşhisini koymak için hekimler bazı testlere ihtiyaç duyabilirler.
Lösemi tedavisi bireyin yaşı, cinsiyeti, fizyolojik durumu, löseminin tipi ve hastalığın ne kadar ilerlemiş olduğuna göre değişiklik gösterir. Hekimler gerekli muayene ve testleri yaptıktan sonra bireyin genel sağlık durumuna da bakarak tedaviyi planlarlar. Lösemi tedavisinde genellikle kullanılan yöntemler şunlardır:
Lösemi tedavisinin seyrini değerlendirmek için de hekimler bazı tekniklere başvurabilir. Karaciğer fonksiyon tesleri gibi organların durumunu anlamak için yapılan testler löseminin organlara yayılıp yayılmadığını öğrenmek için yapılabilir. Kan testleri yapılan müdahalelerin kan hücrelerinin kandaki seviyesini nasıl değiştirdiğini gözlemlemek için düzenli aralıklarla istenebilir. Ultrason veya tomografi gibi görüntüleme teknikleri ise löseminin vücuda verdiği hasarı öğrenmek için kullanılabilir.
Lösemi tedavisi diğer birçok kanser türü gibi uzun bir tedavi süreci gerektirebilir. Önemli olan erken teşhis ve tedavidir. Lösemi yani kan kanseri ne kadar erken teşhis edilirse iyileşme için şans da bununla doğru orantılı bir şekilde artacaktır. Gün geçtikçe kanser tedavilerindeki başarı şansı artmakta ve umut verici gelişmeler olmaya devam etmektedir. Kanser vakaları ülkemizde de dünyada da gittikçe artmaktadır. Sağlık kontrollerini aksatmamak ve şüphelenilen belirtiler varsa muayene olmak son derece önemlidir. Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır.
Son güncellenme tarihi: 16 Kasım 2022
Yayınlanma tarihi: 16 Kasım 2022
Hematoloji
Hematolojik Onkoloji
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Öne Çıkan Kanser Yazıları