Mikrocerrahi
Mikrocerrahi
Mikrocerrahi, genellikle bir mikroskop altında gerçekleştirilen, çok küçük ve hassas cerrahi işlemleri ifade eder. Bu teknik genellikle, insan vücudunun oldukça küçük ve karmaşık bölgelerinde (damarlar, sinirler ve diğer çok ince yapılar) çalışmayı gerektiren prosedürleri gerçekleştirmek için kullanılır. Kanser cerrahisi, travma veya diğer yanıklar sonucu organ kaybını onarmak için sıklıkla kullanılır.
Mikrocerrahi uzmanı, dokuların fonksiyon ve görünüşünü yeniden yapılandırmak adına, başka bir vücut bölgesinden (bazen "verici bölge" olarak adlandırılır) doku alıp hasar gören bölgeye aktarır. Bu doku nakli, deriden, kaslardan, yağdan, sinirlerden ve kemiklerden oluşabilir. Mikrocerrahi, bu doku parçalarını yeni konumlarına uydurmak için kontrollü bir şekilde damar ve sinirleri birbirlerine bağlar.
Meme rekonstrüksiyonu, yüz transplantları, elin kompleks yaralarının onarılması, bu tür mikrocerrahi tekniklerin birkaç örneğidir.
Mikrocerrahi, çeşitli durumlarda dokuların onarılmasını veya yeniden yapılandırılmasını sağlar. Aşağıda bunun bazı örnekleri verilmiştir:
- Kanser Tedavileri: Kanserli doku çıkarıldıktan sonra rekonstrüktif mikrocerrahi, vücuttaki donör alanlardan dokunun nakliyle vücudun bu kısımlarını yeniden yapabilir.
- Travma Sonrası Onarımlar: Kaza veya yaralanmadan sonra kaybedilen veya hasar gören dokuların yerini almak için kullanılabilir.
- Yanık Tedavisi: Derin yanıklar sonrası çıkan yaraların tedavisinde ve vücudun bu bölgelerini yeniden şekillendirme sürecinde kullanılabilir.
- El Cerrahisi: Ciddi el yaralanmalarının veya kesilmelerinin tedavisinde mikrocerrahi kullanılabilir. İyi bir fonksiyon ve görünüm sağlamak için donör sitelerden sinir ve damar nakli yapılabilir.
- Yüz ve Baş Cerrahisi: Çeşitli nedenlerle yüz ve baş bölgesinin büyük kısmı hasar görmüş veya eksik olabilir. Mikrocerrahi, donör sitelerden nakledilen cilt ve başka dokularla bu eksiklikleri doldurabilir.
- Toplam Yüz ve El Transplantasyonları: Ağır yaralanmaların, hastalıkların veya anomalilerin sonucunda tüm bir el veya yüzün kaybedilmesi durumunda, mikrocerrahi bu anatomik yapıların tamamını donörden alıcıya aktarabilir.
- Meme Rekonstrüksiyonu: Mastektomi (meme alınması) sonrası meme rekonstrüksiyonları rekonstrüktif mikrocerrahi ile gerçekleştirilebilir.
Bu sayılanlar, mikrocerrahinin uygulanabileceği durumların sadece birkaçına işaret etmektedir. Asıl kullanımı; kabiliyeti, dokuların ve yapıların onarımını ve yeniden şekillendirilmesini içerir. Her hastanın durumu benzersiz olduğundan, müdahaleler her bireyin ihtiyaçlarına göre özel olarak planlanır ve uygulanır. Mikrocerrahi eğitimi uzun ve meşakkatli bir süreçtir. Öğrenme eğrisi uzun bir zamana yayıldığından tecrübe sahibi olmak için çok ciddi bir çalışma gerektirmektedir.
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi
Op. Dr. Serdar Düzgün
Hizmet kalitemizi daha da yükseltmek için görüşlerinize, önerilerinize kulak veriyoruz.
İhtiyaç duyduğunuz sağlık hizmeti evinize geliyor. Evde sağlık hizmeti için formu doldurabilirsiniz.
Tetkiklerinizin sonuçları, hastalığınızın teşhisi ve size sunduğumuz tedavi seçenekleri gibi konularda ikinci bir doktor görüşü için formu doldurabilirsiniz.
Özel tedavi ve hizmetler için fiyat talep edebilirsiniz.
Öne Çıkan Yazılar
- Yeni Salgın Hastalık: Mide Bulantısı, Ateş ve Kusma Belirtileri
- Oruç Tutanlara 6 Beslenme Önerisi
- X Hastalığı (X Virüsü) Nedir?
- Kanser Nasıl Oluşur?
- Yumurtalık Kisti Nedir?
- Rahim Ağzı Kanseri
- Testis Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Mesane Kanseri Belirtileri, Tanı ve Tedavi Süreci
- Karaciğer Kanseri
- Mide Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?