28 Ağustos 2023 Pazartesi
Ağız Yarasına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?
Süt dişleri, “Nasıl olsa düşecek, yerine yenisi gelecek” düşüncesiyle genellikle anne-babalar tarafından önemsenmez. Oysa süt dişleri, yeni dişlere kılavuzluk ediyorlar. Yani zamanından önce düşen veya çürüyen süt dişleri, yeni dişlerin çarpık çıkmasına ve başka sorunlara da yol açabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Diş Hekimi Arzu Tekkeli, süt dişleriyle ilgili dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bilgi verdi...
Doğumdan sonra ortalama 4/6 ay arasında sürmeye başlayan süt dişleri 2,5 yaş civarında sürmesini tamamlar. Süt dişlerinin ağızdaki görevleri ise şu şekildedir:
İlk dişler sürmeye başladığı andan itibaren, ebeveyn temiz bir havlu, tülbent veya gazlı bez ile öğünlerden sonra bebeğin dişlerini temizlemelidir. 18-24 ay itibari ile dişler yine ebeveyn kontrolünde yumuşak bir diş fırçası ile fırçalanmaya başlanmalıdır. Diş macunu kullanımı 3 yaşından itibaren başlamalıdır.
Çürük bir diş;
Süt dişinin yamuk çıkması genellikle herhangi bir müdahale gerektirmez. Süt dişlerinin tamamı dökülüp yerine kalıcı dişler sürdüğünde yamukluk devam ediyorsa, o zaman bir ortodontik müdahaleye gerek olup olmadığı incelenmelidir.
Süt dişleri; kalıcı dişlerin rehberi, kılavuzudur. Süt dişinin zamanından önce çekilmesi , çürük olarak ağızda bırakılması alttan gelecek olan daimi dişin hem sağlığını, hem de doğru pozisyonda çıkmasını engeller. Bu da zamanla daha büyük problemlere yol açar.Son olarak çocuklarımızı 1 yaşından itibaren dişhekimi ile tanıştırmalı, kontrollerini düzenli olarak yaptırmalıyız.
Son güncellenme tarihi: 27 Mayıs 2021
Yayınlanma tarihi: 27 Mayıs 2021
Ağız ve Diş Sağlığı
Ağız ve Diş Sağlığı
Ağız ve Diş Sağlığı
Ağız ve Diş Sağlığı
Ağız ve Diş Sağlığı
Öne Çıkan Kanser Yazıları